Κλινικές μελέτες: Μπορούν να εξοικονομήσουν το 40% του κόστους των νοσοκομειακών φαρμάκων - Free Sunday
Κλινικές μελέτες: Μπορούν να εξοικονομήσουν το 40% του κόστους των νοσοκομειακών φαρμάκων

Κλινικές μελέτες: Μπορούν να εξοικονομήσουν το 40% του κόστους των νοσοκομειακών φαρμάκων

«Κάν’ το όπως η Ισπανία» είναι το μήνυμα που έφερε στις αποσκευές του ο Javier Ursay, επικεφαλής του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων της Ιβηρικής Χερσονήσου, προκειμένου να το διαδώσει στην ελληνική κυβέρνηση μέσα από τη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στο πλαίσιο του συνεδρίου για το νοσοκομειακό φάρμακο.

Εκεί, σε μια αποκαλυπτική συζήτηση με τον Έλληνα ομόλογό του, τον πρόεδρο του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), Άκη Αποστολίδη, φάνηκε ξεκάθαρα πως η ανεύρεση πόρων στη δύσκολη οικονομική συγκυρία στην οποία βρισκόμαστε δεν θέλει κόπο αλλά τρόπο και πως είναι κυρίως θέμα αλλαγής νοοτροπίας, απλούστευσης των διαδικασιών και πάταξης της αθάνατης ελληνικής γραφειοκρατίας. Σε αυτό το φιλόδοξο εγχείρημα οι κλινικές έρευνες αποτελούν τον… άσο στο μανίκι που μπορεί να τραβήξει η ελληνική κυβέρνηση για να καλύψει το 40% της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης, ήτοι τα 240 εκατ. ευρώ από τα 570 εκατ. ευρώ, τα οποία αποτελούν το μη ελαστικό ταβάνι της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης, σύμφωνα με τα μέτρα του τρίτου μνημονίου.

Ωστόσο, η Ελλάδα αποδεικνύεται ουραγός στη συμμετοχή σε κλινικές μελέτες, έχοντας σκορ 79 κλινικές μελέτες το 2010, όταν η Τσεχία, μια χώρα με πληθυσμό παρόμοιο με αυτόν της πατρίδας μας, συμμετείχε σε 269 κλινικές μελέτες. Όπως εξηγεί ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ, κάθε κλινική μελέτη φέρνει άμεσα 250.000 ευρώ στην εθνική οικονομία και έμμεσα 500.000 ευρώ. Πρωταγωνιστής στα έσοδα από τις κλινικές μελέτες αναδεικνύεται η Γερμανία, απορροφώντας επενδύσεις ύψους 6 δισ. ευρώ, ενώ ακολουθούν το Βέλγιο με 2,5 δισ. ευρώ, η Ισπανία με 950 εκατ. ευρώ, η Αυστρία με 453 εκατ. ευρώ, η Πολωνία με 203 εκατ. ευρώ και η μικροσκοπική Κύπρος με 85 εκατ. ευρώ. Τελευταία και καταϊδρωμένη έρχεται η Ελλάδα με μόλις 80 εκατ. ευρώ.