Ανησυχία σκορπά η αύξηση των κρουσμάτων μηνιγγίτιδας Β - Free Sunday
Ανησυχία σκορπά η αύξηση των κρουσμάτων μηνιγγίτιδας Β

Ανησυχία σκορπά η αύξηση των κρουσμάτων μηνιγγίτιδας Β

Ως αποτέλεσμα, προβληματισμοί εγείρονται σχετικά με την αναζωπύρωση επιδημιών που θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία. Σε ό,τι αφορά την ασθένεια-φόβητρο (τη μηνιγγίτιδα από τον μηνιγγιτιδόκοκκο Β), νέο κρούσμα καταγράφηκε πρόσφατα στην πόλη των Τρικάλων, σε μαθητή της Β΄ τάξης του Γυμνασίου της πόλης, δύο μόλις μήνες μετά από προηγούμενο κρούσμα, σε 5χρονο ανήλικο κάτοικο των Τρικάλων. Επίσης, μία εβδομάδα νωρίτερα είχε αναφερθεί άλλο ένα περιστατικό μηνιγγίτιδας, σε 34χρονη δασκάλα στη Ρόδο, η οποία διακομίστηκε επειγόντως σε νοσοκομείο της Αθήνας. 

Όπως εξηγεί στην FS ο παιδίατρος Ελευθέριος Κεφαλάκης, πρώην διευθυντής της Παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου της Ρόδου, τα πρόσφατα κρούσματα λοιμώξεων στον πληθυσμό των παιδιών προσφύγων-μεταναστών καθιστούν επιβεβλημένη την υψηλή εμβολιαστική κάλυψη του εγχώριου παιδικού πληθυσμού (σε ποσοστό άνω του 80%), ώστε οι λιλιπούτειοι να είναι προστατευμένοι από ενδεχόμενη μετάδοση λοιμωδών νοσημάτων. «Στη Ρόδο, ένα νησί με πληθυσμό 100.000 άτομα, έχουμε κάθε χρόνο πέντε περιστατικά μηνιγγίτιδας Β, μιας νόσου με 10% θνητότητα, ακόμα και αν διαγνωστεί νωρίς και ο ασθενής νοσηλευτεί. Αλλά και στους ασθενείς που επιβιώνουν, το 30% παρουσιάζει νευρολογικές διαταραχές. Μετά την αγάπη, που είναι αυτονόητη, τα δύο μεγαλύτερα δώρα που μπορούν να κάνουν οι γονείς στα παιδιά τους είναι ο θηλασμός και τα εμβόλια» προσθέτει ο κ. Κεφαλάκης. Ο γιατρός επισημαίνει πως το εμβόλιο για τη μηνιγγίτιδα Β είναι διαθέσιμο από τη φαρμακευτική εταιρεία GSK και κυκλοφορεί στην Ελλάδα εδώ και δύο χρόνια, ενώ παγκοσμίως έχουν χορηγηθεί περισσότερες από 3 εκατομμύρια δόσεις. Στην πατρίδα μας το βασικό εμπόδιο είναι πως δεν έχει ενταχθεί ακόμη στο πρόγραμμα εθνικού εμβολιασμού, με αποτέλεσμα να μην αποζημιώνεται.

Δωρεάν εμβόλια στους πρόσφυγες από το Ίδρυμα «Μ. Βαρδινογιάννη»

Λόγω των πρόσφατων κρουσμάτων ηπατίτιδας και ανεμοβλογιάς που εμφανίστηκαν στην Ειδομένη και στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία», το Ίδρυμα «Μαριάννα Βαρδινογιάννη» πρόσφερε στο υπουργείο Υγείας 2.000 εμβόλια. Παράλληλα, η πρόεδρος του Ιδρύματος, Μαριάννα Βαρδινογιάννη, μετέφερε στον υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης την πρόθεσή της να δημιουργήσει το Ίδρυμα ένα hot spot για τη φιλοξενία μητέρων με τα παιδιά τους, καθώς και ασυνόδευτων παιδιών. Εκεί θα τους παρέχεται σίτιση, ένδυση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ψυχολογική υποστήριξη, ψυχαγωγικές δραστηριότητες και παιχνίδια. Το λειτουργικό κόστος του προγράμματος θα αναληφθεί από το Ίδρυμα, ενώ στόχος είναι να γίνει κέντρο αναφοράς, το οποίο θα ενταχθεί και στην UΝΕSCO.