Κλίμα εμπιστοσύνης με Κουφοντίνα και τις τράπεζες σε γκρίζα περιοχή - Free Sunday
Κλίμα εμπιστοσύνης με Κουφοντίνα και τις τράπεζες σε γκρίζα περιοχή

Κλίμα εμπιστοσύνης με Κουφοντίνα και τις τράπεζες σε γκρίζα περιοχή

Οι κυβερνητικές αντιφάσεις ζημιώνουν την ελληνική οικονομία.

Μετά την προσπάθεια της κυβέρνησης να δημιουργήσει κλίμα οικονομικής ευφορίας αξιοποιώντας τα τουριστικά ρεκόρ τα οποία έγιναν σε πείσμα της κυβερνητικής υπερφορολόγησης του κλάδου περάσαμε πολύ γρήγορα σε ένα είδος φθινοπωρινής οικονομικής μελαγχολίας, η οποία τώρα δίνει τη θέση της σε δικαιολογημένο προβληματισμό που μπορεί να μετατραπεί σε οικονομική αγωνία.

Πολιτική ανησυχία

Ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας και οι συνεργάτες του φαίνεται ότι επιχειρούν μια πολιτική επιστροφή στις ρίζες, σε μια προσπάθεια να συσπειρώσουν τη σκληρή εκλογική και κοινωνική βάση του ΣΥΡΙΖΑ. Ουσιαστικά έχουν θέσει την κυβέρνηση εκτός δημοκρατικού ελέγχου των κομμάτων της αντιπολίτευσης και απαντούν στις επικρίσεις των ηγετικών στελεχών της αντιπολίτευσης με ένα πολιτικό υβρεολόγιο και την ανασύσταση της άτυπης πολιτικής συμμαχίας του ΣΥΡΙΖΑ με διάφορες δυνάμεις που δηλώνουν ότι αμφισβητούν δυναμικά το κατεστημένο, σύμφωνα βέβαια με τον δικό τους βολικό ορισμό.

Τα διεθνή ΜΜΕ επισημαίνουν σε κάθε ευκαιρία ότι κάτι δεν πάει καλά με την ελληνική κυβέρνηση, η οποία φαίνεται να δίνει ευκαιρίες σε διάφορους που εκφράζονται με βίαιο τρόπο και κινούνται κάπου μεταξύ εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, ριζοσπαστικής Αριστεράς και αναρχοαυτόνομων να κλιμακώσουν τη δράση τους.

Η διήμερη άδεια από τις φυλακές στον Κουφοντίνα, τον αμετανόητο εκτελεστή της τρομοκρατικής οργάνωσης 17 Νοέμβρη, ενίσχυσε τους χειρότερους φόβους σε ό,τι αφορά την επιλογή της κυβέρνησης Τσίπρα υπέρ της στρατηγικής της έντασης.

Οι αριστερίστικες αναζητήσεις του Μαξίμου έχουν τεράστιο κόστος για την οικονομία, επειδή περιορίζουν την αξιοπιστία της κυβερνητικής πολιτικής. Τα κυβερνητικά στελέχη κάνουν τα πάντα, από το να υπογράφουν στις Βρυξέλλες περισσότερα από αυτά που ζητούν οι Ευρωπαίοι εταίροι και πιστωτές μέχρι να καλύπτουν με διάφορους τρόπους αντικοινωνικά και αντιδημοκρατικά στοιχεία στην Ελλάδα, τα οποία επενδύουν στη βία, στο αίμα και στην αποσταθεροποίηση.

Δεν υπάρχουν πολλοί επιχειρηματίες που θέλουν να δεσμευτούν σε ένα τόσο προβληματικό επιχειρηματικό, κοινωνικό περιβάλλον και αν κρίνουμε από τη νέα φάση στην αντιπαράθεση της κυβέρνησης με τους επενδυτές στα χρυσωρυχεία της Χαλκιδικής και στο φιλόδοξο πρόγραμμα αξιοποίησης της πρώην περιοχής του αεροδρομίου του Ελληνικού, δεν έχουμε να περιμένουμε πολλά πράγματα από αυτή την κυβέρνηση σε ό,τι αφορά την προσέλκυση σημαντικών ξένων επενδύσεων και τη δημιουργία καλά αμειβόμενων θέσεων πλήρους απασχόλησης. Το γεγονός άλλωστε ότι έχει αρχίσει το ψαλίδισμα στις προγνώσεις για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2017, ενώ οι επιδόσεις όλων των άλλων οικονομιών της Ευρωζώνης και της Ε.Ε. ξεπερνούν τις αρχικές προγνώσεις και υποχρεώνουν τους διεθνείς οργανισμούς σε διαρκείς αναθεωρήσεις των εκτιμήσεών τους προς τα επάνω, αναδεικνύει την αποκλίνουσα πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Η άδεια στον Κουφοντίνα σχολιάστηκε αρνητικά από πολλά διεθνή ΜΜΕ και οδηγεί τους πολιτικούς και επιχειρηματικούς παράγοντες με σημαντικό ρόλο στις ευρωπαϊκές εξελίξεις στο συμπέρασμα ότι τελικά ο κ. Τσίπρας και η ομάδα των βασικών συνεργατών του δεν μπορούν να αφήσουν πίσω τους το παρελθόν τους.

Προβληματισμός για τις τράπεζες

Κι ενώ ενισχύονται τα ερωτηματικά για τις προθέσεις και τις μεθόδους της κυβερνητικής ηγεσίας, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα βρίσκεται για μία ακόμη φορά σε μια γκρίζα περιοχή εξαιτίας των πολιτικών αντιφάσεων του κυβερνώντος κόμματος.

Ο κ. Τσίπρας κέρδισε δύο βουλευτικές εκλογές με βασικό σύνθημα «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη», στη συνέχεια έριξε έξω, μαζί με τον κ. Βαρουφάκη, το τραπεζικό σύστημα, το οποίο από το 2015 αδυνατεί να βρει τον βηματισμό του και να καλύψει τις ανάγκες χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας, και στο τέλος ανέλαβε δεσμεύσεις προς τους Ευρωπαίους εταίρους και πιστωτές για μαζικούς ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς ακινήτων οφειλετών, οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις θα αφορούν την πρώτη κατοικία τους.

Αφού ξεσήκωσαν την κοινωνία υποσχόμενοι ουσιαστικά απαλλαγή όσων δεν μπορούσαν να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους από τις υποχρεώσεις τους, τώρα δεσμεύονται υπέρ της επιβολής σιδηράς κοινωνικής πειθαρχίας υπέρ του τραπεζικού συστήματος και των κερδοσκοπικών funds του εξωτερικού που αγοράζουν «πακέτα» ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τις τράπεζες σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές –πολλές φορές κάτω από το 10% της ονομαστικής τους αξίας–, προσδοκώντας υπερκέρδη μέσα από μια αυστηρή έως σκληρή μεταχείριση των οφειλετών.

Το πρόβλημα είναι ότι ο πολιτικός χρόνος που προσπάθησαν να κερδίσουν ο κ. Τσίπρας και ο κ. Τσακαλώτος υπογράφοντας τα πάντα, χωρίς να τηρούν τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν, φαίνεται ότι τελειώνει. Στο τελευταίο Eurogroup παρενέβη ο ίδιος ο πρόεδρος της ΕΚΤ κ. Ντράγκι για να υπογραμμίσει ότι η καθυστέρηση που παρατηρείται στους μαζικούς πλειστηριασμούς ακινήτων βάζει σε κίνδυνο τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος. Το διπλό παιχνίδι που παίζει ο κ. Τσίπρας έχει δημιουργήσει μια αφόρητη κατάσταση, με την κοινωνία να αρνείται να δεχτεί την αυστηρή διαχείριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τις τράπεζες –τα κόκκινα δάνεια αναλογούν πλέον στο 45% του συνόλου– και τις τράπεζες να αντιμετωπίζουν με δέος τα προγραμματισμένα για τις αρχές του 2018 stress tests που θα γίνουν υπό την εποπτεία της ΕΚΤ.

Την κατάσταση περιπλέκει η πρωτοβουλία που πήρε ο πρόεδρος της ΕΚΤ κ. Ντράγκι υπέρ της αυστηροποίησης των κανόνων που ισχύουν για τη διαχείριση των νέων κόκκινων δανείων. Οι τραπεζίτες της Ιταλίας, της Πορτογαλίας, της Ελλάδας και της Κύπρου, υποστηριζόμενοι από τις μεγάλες πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που καταλαμβάνουν τον χώρο της κεντροδεξιάς και της κεντροαριστεράς, αντιτίθενται ανοιχτά στην πρωτοβουλία Ντράγκι. Θεωρούν ότι ο νέος, αυστηρότερος τρόπος διαχείρισης των νέων κόκκινων δανείων που θα αφορούν παλαιά δάνεια παίζει το παιχνίδι των κερδοσκοπικών funds τα οποία αγοράζουν «πακέτα» κόκκινων δανείων σε εξευτελιστικές τιμές και αποσταθεροποιεί το τραπεζικό σύστημα σε χώρες με υψηλό ποσοστό κόκκινων δανείων. Η κ. Νουί, επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού, δέχτηκε σκληρή κριτική από τους ευρωβουλευτές στη διάρκεια της ενημέρωσης που έκανε στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την περασμένη Πέμπτη στις Βρυξέλλες.

Πήρα τον λόγο και εξέφρασα τις ανησυχίες μου για την κατάσταση που επικρατεί στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Επισήμανα ότι η κυβέρνηση καλείται να εφαρμόσει στο θέμα των κόκκινων δανείων την αντίθετη πολιτική από αυτήν που περιέγραφε στους ψηφοφόρους. Υποστήριξα ότι και αν ακόμα υπάρξει δυναμική διαχείριση των κόκκινων δανείων, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα δεν θα μπορέσει να χρηματοδοτήσει επαρκώς τη δυναμική ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας για αρκετά χρόνια. Τόνισα ότι οι νέοι κανόνες που προωθεί η ΕΚΤ για τα νέα κόκκινα δάνεια συμβάλλουν και αυτοί στην πτώση των μετοχών των ελληνικών τραπεζών.

Στο τέλος έθεσα στην κ. Νουί το ερώτημα εάν θεωρεί ότι η κατάσταση στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα εξελίσσεται ομαλά ή εκτιμά ότι πρέπει να εκδηλωθεί μια δημιουργική παρέμβαση των αρμόδιων ευρωπαϊκών αρχών υπέρ του τραπεζικού μας συστήματος, ώστε να αποφύγουμε νέες περιπέτειες.

Η απάντησή της δείχνει ότι η ΕΚΤ και ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός δεν πρόκειται να μας διευκολύνουν, ενώ στην περίπτωση ισπανικών, πορτογαλικών και κυρίως ιταλικών τραπεζών παρενέβησαν έγκαιρα και αποτελεσματικά υπέρ του τραπεζικού συστήματος και της πραγματικής οικονομίας. Όπως είπε η κ. Νουί απαντώντας στην ερώτησή μου, η διαχείριση των κόκκινων δανείων θα αποκτήσει δυναμική προς τα τέλη του χρόνου και αμέσως μετά θα γίνουν τα stress tests, για να εκτιμηθεί η κατάσταση των ελληνικών τραπεζών.

Η κυβέρνηση λάμπει διά της απουσίας της σε ό,τι αφορά την προσπάθεια αποτροπής εμφάνισης νέων δυσκολιών στο τραπεζικό σύστημα, ίσως γιατί δεν μπόρεσε ποτέ να χωνέψει ότι όφειλε να συνεννοηθεί με τον Ντράγκι, τον οποίο εμφάνισε ως υπεύθυνο για την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος που προκάλεσαν ο κ. Τσίπρας και ο κ. Βαρουφάκης το 2015, ίσως επειδή δεν θέλησε να συνεννοηθεί και να αξιοποιήσει τον πρώην πρωθυπουργό και πρώην αντιπρόεδρο της ΕΚΤ κ. Παπαδήμο, ο οποίος λίγο έλειψε να χάσει τη ζωή του σε τρομοκρατική ενέργεια που έγινε σε βάρος του, χωρίς να συγκινηθεί κανένας κυβερνητικός παράγοντας.

Μέσα από τις εκρηκτικές αντιφάσεις που περιέγραψα είναι πρακτικά αδύνατο να περάσει η οικονομία σε φάση σταθερής και δυναμικής ανάπτυξης.