Ο κ. Ανδρουλάκης μεθόδευσε το εντελώς «δικό του ΠΑΣΟΚ» - Free Sunday
Ο κ. Ανδρουλάκης μεθόδευσε το εντελώς «δικό του ΠΑΣΟΚ»

Ο κ. Ανδρουλάκης μεθόδευσε το εντελώς «δικό του ΠΑΣΟΚ»

Ο κ. Ανδρουλάκης μεθόδευσε στο παρασκήνιο τη μετατροπή του ΠΑΣΟΚ σε ένα κόμμα απολύτως ελεγχόμενο από τον ίδιο χωρίς κανένα από τα παλιά ιστορικά του στελέχη. Το πέτυχε έχοντας εργαστεί σκληρά επί χρόνια γι’ αυτό και έχοντας δημιουργήσει σε κάθε νομό ομάδες υποστηρικτών του.

Την ώρα της κάλπης μπόρεσε με στοχευμένες κινήσεις, κινητοποιώντας κομματικούς ψήφους και επιβάλλοντας στην ουσία τα πρόσωπα που ήθελε, να δημιουργήσει ένα εντελώς προσωπικό κόμμα «απαλλαγμένο» από όλα τα πρόσωπα του ιστορικού ΠΑΣΟΚ. Σήμερα, από τους 32 βουλευτές του, ελέγχει τους 31. Εξαιρείται μόνον ο προηγούμενος πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου που εκλέγεται χωρίς σταυρό.

Κορυφαία πράξη του αποκλεισμού των ιστορικών στελεχών του κόμματος ήταν η αποβολή του κ. Καστανίδη ο οποίος είχε εκλεγεί (εκλέγεται από το 1981), αλλά ο κ. Ανδρουλάκης τον απέβαλε αφήνοντας την Θεσσαλονίκη χωρίς βουλευτή του ΠΑΣΟΚ. Ήταν ο μοναδικός που είχε απομείνει από το ιστορικό ΠΑΣΟΚ, αλλά ο κ. Ανδρουλάκης είναι φανερό δεν ήθελε πια τέτοια πρόσωπα.

Μια αντίστοιχη πράξη, αλλά πιο παρασκηνιακή, αφορούσε τον κ. Α. Λοβέρδο. Η εκλογή του ήταν σίγουρη στον Βόρειο Τομέα Αττικής. Ο κ. Ανδρουλάκης γνωρίζοντας ότι εκλέγεται μόνο ένας, έβαλε υποψήφια την κυρία Μιλένα Αποστολάκη και έδωσε γραμμή να υπερψηφιστεί, όπερ και εγένετο. Ο Α. Λοβέρδος δεν εξελέγη. Μέρες μετά παραιτήθηκε από όλα τα όργανα του ΠΑΣΟΚ και αποχώρησε.

Αυτή η τακτική Ανδρουλάκη έγινε σε όλη τη χώρα. Για παράδειγμα, στην Εύβοια υπήρξε οργή για τις ωμές μεθοδεύσεις του, που παράκαμψαν την άδολη λαϊκή βούληση. Εκεί, υποψήφιος κατήγγειλε με σφοδρότητα τις μεθοδεύσεις Ανδρουλάκη (Θ. Τάρτης), και μάλιστα στην Εύβοια, το ΠΑΣΟΚ στις δεύτερες εκλογές έχασε δυνάμεις αφού πήρε 2,5% μικρότερο ποσοστό.

Σήμερα, λοιπόν, το ΠΑΣΟΚ δεν είναι του Ανδρέα Παπανδρέου. Είναι του Νίκου Ανδρουλάκη. Ωστόσο ο κ. Ανδρουλάκης έχει κρατήσει όλη τη «λογική» της δεκαετίας του ΄80 και με την πολιτική που εκφράζει, για κάποιους φαντάζει χειρότερος παλαιοκομματικός από αυτούς που απέβαλε στις εκλογές.

Θα μπορέσει με τακτικές του παρελθόντος να οδηγήσει το ανδρουλικό ΠΑΣΟΚ στο μέλλον; Θα κριθεί. Θα δούμε αν έχει το μέγεθος να οδηγήσει ένα εντελώς καινούργιο κόμμα στα ψηλά ή αν θα ενταθεί η αίσθηση ότι κάτι καινούργιο πρέπει να δημιουργηθεί στην κεντροδεξιά απέναντι στον Κ. Μητσοτάκη, δεδομένου ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ δεν θα μπορούν. Μια αίσθηση που πιθανόν να οδήγησε τον Α. Λοβέρδο στην αποχώρηση από το κόμμα του Ανδρουλάκη.

(ΥΓ: Η πρώτη εμφάνιση Ανδρουλάκη πάντως στη Βουλή ήταν καλή. Απέφυγε την όξυνση και ήταν ξεκάθαρος στις θέσεις που εκφράζει σε σχέση με την κυβερνητική πολιτική. Ίδωμεν)