Τάκης Βαμβακίδης: «Ο Καραγκιόζης κλαίει όταν οι άλλοι γελάνε και το αντίθετο» - Free Sunday
Τάκης Βαμβακίδης: «Ο Καραγκιόζης κλαίει όταν οι άλλοι γελάνε και το αντίθετο»

Τάκης Βαμβακίδης: «Ο Καραγκιόζης κλαίει όταν οι άλλοι γελάνε και το αντίθετο»

 Πώς θα σχολίαζε σήμερα ο Καραγκιόζης την κλιματική κρίση και πώς θα ενέπνεε μικρούς και μεγάλους; Πώς συνδυάζεται το θέατρο σκιών με τη σύγχρονη οπτική τεχνολογία των video και 3D προβολών και πώς μπορεί η ελληνική μουσική να σχολιάσει με σύγχρονο τρόπο τη φύση και την κλιματική αλλαγή; «Ο μπερντές της Γης» είναι μια πρωτότυπη και πρωτοποριακή μουσικοθεατρική παράσταση που συνδυάζει όλα τα παραπάνω. Tον αιώνια αγαπημένο Καραγκιόζη υποδύεται ο χαρισματικός Τάκης Βαμβακίδης, πάνω από είκοσι χρόνια βασικός συνεργάτης του Ευγένιου Σπαθάρη.

Στη Χριστίνα Λάσκαρη

Πρωταγωνιστείτε στην παράσταση «Ο μπερντές της Γης», πάνω σε κείμενα της δημιουργού της Λιλιπούπολης, Ρεγγίνας Καπετανάκη. Μιλήστε μας για το έργο και το μήνυμά του.

Θα έλεγα με απόλυτο σεβασμό και θαυμασμό στους γεννήτορες αυτής της ιδιοφυούς σύλληψης και τους δημιουργούς - εκτελεστές καλλιτέχνες αυτής της ιδέας πως αυτήν την ώρα επιτελούν μέγιστο κοινωνικό έργο και ανθρωπιστικό! Είναι μια μικρή εικαστική ακτιβίστικη επανάσταση που η φλόγα αυτή πρέπει να γίνει καταιγίδα για να έχουν οξυγόνο, νερό και περιβάλλον καθαρό τα παιδιά μας. Όχι τα εγγόνια, τα παιδιά μας! Και να δηλώσω πως πρωταγωνιστής σε αυτήν τη δημιουργία θα είναι η ψυχή και η συνείδηση των θεατών!

Στην παράσταση αυτή υποδύεστε τον Καραγκιόζη, με τον οποίο έχετε ταυτιστεί πια. Υπήρξατε για πολλά χρόνια συνεργάτης του Σπαθάρη. Τι κάνει τον Καραγκιόζη αγέραστο και επίκαιρο;

Mου δίνετε ωραία κάθετη μπαλιά –όπως έδινε στον Ηρακλή ο τεράστιος ποδοσφαιριστής και αγωνιστής Σάββας Κωφίδης στον ασύλληπτο Βασίλη Χατζηπαναγή– να σας πω ότι στο χωριό μου, το Βελέσνικο Ελασσόνας, πριν καν γνωρίσω την εικόνα, την ύπαρξη θεάτρου σκιών, με φωνάζανε εκτός από «γύφτο» και Καραγκιόζη, για τα αστεία και ζωντανά καμώματά μου. Και στη συνέχεια, βέβαια, ταυτίστηκα συναισθηματικά, καλλιτεχνικά, ηθικά με αυτόν τον λατρεμένο ξυπόλητο!

Και ήρθε και το δώρο Θεού, 25 χρόνια μαζί με τον δάσκαλο Ευγένιο Σπαθάρη και η ταύτιση έγινε ανάσα, ύδωρ και γη. Τον αγαπώ αυτόν τον άφραγκο «πάμπλουτο», αυτόν τον άστεγο, τσαλακωμένο αλλά ευτυχή άνθρωπο-ιδέα!

Ακριβώς αυτό το άυλο, το άηχο της ονειρικής υπόστασης αυτού του τύπου που κλαίει όταν οι άλλοι γελάνε και το αντίθετο, αυτό τον κάνει αθάνατο, αγέραστο, ανίκητο, επίκαιρο και άρχοντα!

Έχετε συνεργαστεί με μεγάλους ηθοποιούς της κωμωδίας. Τι συνδέει όλους αυτούς τους ηθοποιούς; Χρειάζεται ιδιαίτερο ταλέντο η κωμωδία;

Έζησα, έπαιξα, βγήκα στην ίδια σκηνή με τον Κώστα Χατζηχρήστο, τον Θανάση Βέγγο, τον Σωτήρη Μουστάκα, τον Κώστα Βουτσά, τον Χάρρυ Κλυνν, τον Γιώργο Κωνσταντίνου, τον Στάθη Ψάλτη. Έπαιξα με τον Θανάση Παπαγεωργίου, τον Κώστα Καζάκο και άλλα θηρία. Έπαιξα με τον Μαρτσέλο Μαστρογιάννι σε ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου… Τα ανέφερα όλα τα ονόματα, και συγχωρέστε με γι’ αυτό, για έναν και μοναδικό λόγο. Για να πάρει μέγεθος και αξία το συναίσθημα που πήρα, που ένιωσα: Αγάπη!

Αναδείξατε μέσα από τις δουλειές σας την ποντιακή καταγωγή σας. Την αγκαλιάσατε από την αρχή; Φοβηθήκατε ότι μπορεί να σας εγκλωβίσει;

Μάνατζερ και δημοσιογράφοι μού λέγανε, «κράτα αποστάσεις από την ποντιακή σου καταγωγή, τόσο όσο». Δηλαδή μου λέγανε να σταματήσω να αναπνέω, να γελάω, να κλαίω, να νοσταλγώ και να ονειρεύομαι…. Ο άνθρωπος δεν πεθαίνει από πατάτα και κρεμμύδι, από κουραμάνα και ντομάτα, αλλά από σκλαβιά και καταπίεση και ξερίζωμα από μέσα του της ρίζας και των βιωμάτων του. Αν σταματήσω να ακούω ποντιακή λύρα και να αφηγούμαι κείμενα στην ποντιακή γλώσσα μας (σε λίγο καιρό θα κυκλοφορήσει δισκογραφική δουλειά με τίτλο «Αφηγήσεις Ψυχής»), θα έχω ήδη πεθάνει.

Έχει υπάρξει παράσταση που δυσκολευτήκατε να κάνετε το κοινό να γελάσει;

Ναι έχει υπάρξει… όλες οι παραστάσεις! Δεν είναι αστείο. Ο καπετάνιος της κωμωδίας, αδερφός Χάρρυ Κλύνν, έλεγε: «Αν δεν συγκεντρωθείς σαν τον πιλότο της γραμμής Ελλάς - Αυστραλία και σαν τον Μαραντόνα στον τελικό μουντιάλ, δεν θα σκάσει χείλι… Εκτός αν είσαι ο Μουστάκας (το φαινόμενο!)». Αλλά με την έννοια που το ρωτάτε, μία φορά μόνο. Όταν έμαθα ότι σκοτώθηκε ο Θεός, η θρησκεία και η ιδεολογία μου, ο πατερούλης μου, και δεν είχα προλάβει να του πω μια λέξη: Ευχαριστώ!

Info

Η «ΙΩΝΙΑ» Ορχήστρα - Χορωδία παρουσιάζει

 «O μπερντές της Γης»

Τραγούδι: Θοδωρής Κοτονιάς

 Στον ρόλο του Καραγκιόζη: Τάκης Βαμβακίδης

Πρωτότυπο κείμενο: Ρεγγίνα Καπετανάκη

Αρχαίο Θέατρο Δημητριάδος, Βόλος

31 Ιουλίου & 1 Αυγούστου 2023