Οι αλλαγές στο επίδομα θέρμανσης, με την τιμή σε επίπεδα ρεκόρ - Free Sunday
Οι αλλαγές στο επίδομα θέρμανσης, με την τιμή σε επίπεδα ρεκόρ
Δυσκολεύεται να καλύψει βασικές ανάγκες 1 στα 3 νοικοκυριά

Οι αλλαγές στο επίδομα θέρμανσης, με την τιμή σε επίπεδα ρεκόρ

Η ημερομηνία για την έναρξη διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης πλησιάζει, με τις ενδείξεις από την αγορά, όμως, να είναι κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικές. Όπως φαίνεται, φέτος η τιμή θα σπάσει κάθε ρεκόρ, καθώς δεν θα υπάρχει η κρατική επιδότηση στην αντλία. Η μόνη ενίσχυση που θα έχουν οι καταναλωτές θα είναι το επίδομα θέρμανσης.

«Με τα σημερινά δεδομένα, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης θα ήταν κοντά στο 1,50 ευρώ», δήλωσε σε τηλεοπτική εκπομπή της ΕΡΤ ο γενικός γραμματέας των Βενζινοπωλών Αττικής, Απόστολος Καλατζόπουλος, υπενθυμίζοντας πως η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης θα αρχίσει στις 15 Οκτωβρίου. Έτσι όπως είναι τα πράγματα, ο κόσμος θα βρει ακριβότερο το πετρέλαιο θέρμανσης φέτος σε σχέση με πέρυσι. Κι αυτό διότι έκλεισε κοντά στο 1,30 ευρώ, με τον κ. Καλατζόπουλο να τονίζει πως «εάν το κράτος δεν επέμβει στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, δεν νομίζω πως ο κόσμος θα το βρει πιο φθηνό φέτος. Αυτό εξαρτάται βέβαια από τον καιρό. Εάν ο καιρός της Ελλάδας θέλει να είναι καλός ο χειμώνας, τότε μπορεί πάλι όλα τα πράγματα να είναι όλα καλά».

Οι αλλαγές στο επίδομα θέρμανσης

Το εισοδηματικό όριο παραμένει το ίδιο για τον άγαμο (16.000 ευρώ) και τον έγγαμο (24.000 ευρώ), ενώ αυξάνεται για τις οικογένειες με παιδιά από 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο, σε 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο.

Ωστόσο, δεν ισχύει η διπλή επιδότηση για όσους δικαιούχους καταναλώσουν για πρώτη φορά φέτος πετρέλαιο ή υγραέριο ή άλλες μορφές καυσίμων, πλην φυσικού αερίου, ενώ στα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα τίθεται πέραν του εισοδήματος και όριο τζίρου (80.000 ευρώ ετησίως).

Η βάση υπολογισμού του επιδόματος θέρμανσης παραμένει στα 350 ευρώ για όλους τους δικαιούχους, δηλαδή και για όσους πέρυσι έπαψαν να χρησιμοποιούν φυσικό αέριο ή ηλεκτρισμό για τη θέρμανσή τους και στράφηκαν στο πετρέλαιο θέρμανσης ή σε άλλα μέσα θέρμανσης (υγραέριο κ.λπ., πλην φυσικού αερίου ή ηλεκτρικού ρεύματος). Σύμφωνα με το σύστημα υπολογισμού του επιδόματος, το οποίο ισχύει ήδη από τη χειμερινή περίοδο 2020-2021, το ποσό της βάσης υπολογισμού θα πολλαπλασιάζεται με έναν συντελεστή επιδότησης, ονομαζόμενο «συντελεστή βαθμοημέρας».

Το κόστος υπολογίζεται σε 237 εκατ. ευρώ (έναντι 280 εκατ. ευρώ που ανήλθε πέρυσι, εκ των οποίων 189 εκατ. για το 2023 και 48 εκατ. για το 2024).

Δυσκολεύεται 1 στα 3 νοικοκυριά

Πάντως, αποκαλυπτική για τη δυσμενή κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα ελληνικά νοικοκυριά είναι η ετήσια έκθεση του ΙΝΕ ΓΣΕΕ για την οικονομία. Μάλιστα, αν και καταρτίστηκε πολύ πριν τις δραματικές εξελίξεις του καλοκαιριού, αναφορικά με τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες που έπληξαν τη χώρα, οι μελετητές του ΙΝΕ ΓΣΕΕ κατέγραψαν την ανάγκη ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής μέσω της προστασίας θεμελιωδών αρχών και δικαιωμάτων στην εργασία, με αξιοπρεπείς μισθούς, εξασφάλιση ίσης αμοιβής για εργασία ίσης αξίας και με την προώθηση πολιτικών διά βίου μάθησης και εκπαίδευσης. Και αυτό γιατί τα στοιχεία «φωτογραφίζουν» ένα ζοφερό τοπίο στην αγορά εργασίας, παρά την ανθεκτικότητα που παρουσίασε η ελληνική οικονομία στην κρίση πληθωρισμού, σημειώνοντας ρυθμούς μεγέθυνσης υψηλότερους από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης. Έτσι, ενώ η χώρα μας επέστρεψε στην τάση μεγέθυνσης της περιόδου 2016-2019, καλύπτοντας το κενό που προκλήθηκε από την πανδημία, ένα στα τρία νοικοκυριά δυσκολεύεται να αντεπεξέλθει στις δαπάνες για την κάλυψη βασικών αναγκών, ενώ σχεδόν ένα στα δύο αδυνατεί να αντεπεξέλθει σε μια έκτακτη δαπάνη.

Συγκεκριμένα, στην Ελλάδα το 2021 βρέθηκε σε σοβαρή υλική και κοινωνική στέρηση το 13,2% των ανδρών και το 14,5% των γυναικών, ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά στην Ε.Ε. των 27 ήταν 6% και 6,6%, αντιστοίχως. Το 2022, στη χώρα μας, σε αδυναμία κάλυψης βασικών αναγκών για μια αξιοπρεπή διαβίωση βρέθηκε το 13,2% των ανδρών και το 14,6% των γυναικών.

Το 2021-2022, πολύ μεγάλη δυσκολία να αντεπεξέλθει στις δαπάνες για την κάλυψη βασικών αναγκών αντιμετώπισε το 36% των νοικοκυριών χωρίς εξαρτώμενα παιδιά, ενώ την ίδια περίοδο στην Ε.Ε. των 27 το αντίστοιχο ποσοστό νοικοκυριών ήταν μόλις 6,1%. Το 2021 το 46,3% των νοικοκυριών στην Ελλάδα δήλωσε αδυναμία να αντεπεξέλθει σε μια έκτακτη δαπάνη, ενώ λίγο πιο χαμηλό (43,6%) ήταν το ποσοστό το 2022.