Γενική αποσύνθεση του κράτους με υπογραφή Τσίπρα - Free Sunday
Γενική αποσύνθεση του κράτους με υπογραφή Τσίπρα

Γενική αποσύνθεση του κράτους με υπογραφή Τσίπρα

Τα εκφυλιστικά φαινόμενα παίρνουν επικίνδυνες διαστάσεις και είναι αμφίβολο ότι θα ελεγχθούν έγκαιρα.

Το τελευταίο διάστημα ενισχύεται η αρνητική δυναμική που έχει αναπτυχθεί με ευθύνη της κυβέρνησης και της εποπτευόμενης από αυτήν δημόσιας διοίκησης. Συνδυάζονται τραγικές και δυσάρεστες εξελίξεις για να μας στείλουν το μήνυμα μιας γενικής υποβάθμισης εξαιτίας των λαθών, των επιλογών και των παραλείψεων του πρωθυπουργού κ. Τσίπρα και των συνεργατών του. Έχουμε να κάνουμε με μία αρκετά επικίνδυνη κατάσταση, η οποία είναι εξαιρετικά δύσκολο να ελεγχθεί έγκαιρα, προτού κλιμακωθούν οι οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες.

Η καταστροφή στη Δυτική Αττική

Η φυσική καταστροφή στη Δυτική Αττική οδήγησε στην απώλεια τουλάχιστον 21 συμπολιτών μας εξαιτίας της εγκληματικής αδράνειας της κυβέρνησης και της περιφέρειας. Η κυβέρνηση Τσίπρα δείχνει προκλητική αδιαφορία για τα έργα βασικής υποδομής και συνεχίζει να μειώνει το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων προκειμένου να κατασκευάσει το πολυσυζητημένο όσο και ανύπαρκτο υπερπλεόνασμα. Η περιφερειάρχης κ. Δούρου εκλέχτηκε με βασική υπόσχεση την κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων, την οποία ξέχασε με χαρακτηριστική συριζαϊκή ευκολία. Ο πρωθυπουργός και η περιφερειάρχης απέδωσαν τις δικές τους ευθύνες στο κακό παρελθόν, στη γραφειοκρατία και στην κλιματική αλλαγή. Με τέτοια έλλειψη πολιτικής ευαισθησίας και τέτοιο ρεσιτάλ πολιτικού θράσους και υποκρισίας είναι πολύ δύσκολο να συγκρατηθεί η πτώση ποιότητας στη δημόσια διοίκηση και στον δημόσιο βίο, όσο παραμένει ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. Αλλά και μετά την κυβερνητική αλλαγή δεν θα είναι εύκολο να ελεγχθεί γρήγορα και αποτελεσματικά η αρνητική δυναμική που έχει αναπτυχθεί.

Βόμβες για τους πεινασμένους

Η προσπάθεια του κ. Καμμένου να οργανώσει εξαγωγές ελληνικών πολεμοφοδίων στη Σαουδική Αραβία είναι ένα τεράστιο οικονομικό και πολιτικό σκάνδαλο. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν έρθει στη δημοσιότητα, τα περισσότερα με πρωτοβουλία του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κ. Λοβέρβου, ο μεσάζοντας που εμφανίστηκε σε μία διακρατική συμφωνία η οποία εξ ορισμού δεν πρέπει να έχει μεσάζοντες είναι μάλλον made in Greece. Τον επινόησαν αυτοί που θέλουν να προωθήσουν την εξαγωγή των πολεμοφοδίων για να τον ανταμείψουν πλουσιοπάροχα στο πλαίσιο της αύξησης της παραγωγής του λεγόμενου πολιτικού χρήματος. Η εξαγωγή όμως πολεμοφοδίων στη Σαουδική Αραβία είναι σκανδαλώδης και από πολιτική, ανθρωπιστική άποψη, γιατί θα χρησιμοποιηθούν κατά πάσα πιθανότητα για την ισοπέδωση πόλεων και χωριών στην Υεμένη, όπου ήδη έχει ξεσπάσει λόγω του πολέμου επιδημία χολέρας και οι ειδικοί του ΟΗΕ αναφέρονται σε ανθρωπιστική καταστροφή. Θα έπρεπε, λοιπόν, ο κ. Τσίπρας και ο κ. Καμμένος να βρουν τρόπους να κάνουν μπίζνες με τη ρευστοποίηση του στοκ πολεμοφοδίων του ελληνικού στρατού που θα είναι περισσότερο αξιοπρεπείς και λιγότερο απάνθρωποι.

Έλληνες πολίτες εκτός Σένγκεν

Το κατάντημα της κυβέρνησης και των αρμόδιων υπηρεσιών επιβεβαιώνει και η ανάπτυξη της βιομηχανίας παραγωγής πλαστών ταυτοτήτων και ταξιδιωτικών εγγράφων με τα οποίο προωθούνται πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν έρθει στην Ελλάδα, κυρίως προερχόμενοι από την Τουρκία, στη Γερμανία και σε άλλες αναπτυγμένες χώρες της Ε.Ε.

Οι μεθοδικοί Γερμανοί παρατήρησαν ότι στη διάρκεια των τελευταίων μηνών περνούσαν σε καθημερινή βάση από τα αεροδρόμιά τους, προερχόμενοι από την Ελλάδα, πρόσφυγες και μετανάστες που είχαν προμηθευτεί πλαστά έγγραφα. Αποφάσισαν να καλύψουν με δικούς τους ελέγχους την έλλειψη των ελέγχων που θα έπρεπε να κάνουν οι ελληνικές αρχές και την έλλειψη πολιτικής βούλησης της κυβέρνησης Τσίπρα να πατάξει τα κυκλώματα παραγωγής πλαστών ταυτοτήτων και ταξιδιωτικών εγγράφων, τα οποία πραγματοποιούν ετήσιο κύκλο εργασιών πολλών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ. Κατά την άποψή μου, σε αυτή την υπόθεση παίζει ρόλο και η σκοτεινή ιδιοτέλεια κυβερνητικών και κρατικών παραγόντων που ανέχονται την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων του κυκλώματος με το αζημίωτο.

Ο τρόπος που κινούνται ο κ. Τσίπρας, ο κ. Τόσκας και άλλοι κορυφαίοι του συστήματος εξουσίας εκθέτει την Ελλάδα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, δικαιώνει τους δεξιούς και ακροδεξιούς λαϊκιστές που μας ρίχνουν ευθύνες για το προσφυγικό και μεταναστευτικό ρεύμα και φυσικά στερεί τους Έλληνες πολίτες από βασικά ευρωπαϊκά τους δικαιώματα, εφόσον βρίσκονται αναγκαστικά, τουλάχιστον για ένα διάστημα, εκτός του χώρου Σένγκεν.

Εμφύλιος αντιεξουσιαστών

Η κατάρρευση της έννομης τάξης με ευθύνη της κυβέρνησης Τσίπρα έχει οδηγήσει και σε έναν περίεργο εμφύλιο μεταξύ αντιεξουσιαστών. Πρώτα ήρθαν αντιεξουσιαστές από το εξωτερικό, οι οποίοι κατέλαβαν το ιστορικό κτίριο του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και στάθηκαν εμπόδιο στην οργάνωση του εορτασμού της επετείου της ηρωικής εξέγερσης κατά της δικτατορίας. Στη συνέχεια ήλεγξαν τον χώρο εγχώριοι αντιεξουσιαστές, αμαυρώνοντας με τη συμπεριφορά τους τον εορτασμό της επετείου, εφόσον οργάνωσαν ένα όργιο προκλήσεων και βίας στην ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων. Το αποτέλεσμα της επιθετικής τους δράσης ήταν ο σοβαρός τραυματισμός μιας δικηγόρου που ήταν στην περιοχή όταν ξέσπασαν οι βιαιότητες. Ο βάρβαρος τραυματισμός της δικηγόρου οδήγησε σε νέα κόντρα μεταξύ των αντιεξουσιαστών, με τους παλαιότερους να επιμένουν στην πολιτικά στοχευμένη χρήση βίας και να καταγγέλλουν τους νεότερους για τη χρήση τυφλής βίας στα πρότυπα των χούλιγκαν.

Περιττό να τονίσουμε ότι ο εμφύλιος μεταξύ των αντιεξουσιαστών εξελίσσεται υπό το αδιάφορο βλέμμα των αρχών ασφαλείας και των πολιτικών τους προϊσταμένων, οι οποίοι δείχνουν μεγάλο σεβασμό στις λεγόμενες συλλογικότητες.

Συγκοινωνιακή υποβάθμιση

Αποτέλεσμα της κυβερνητικής και κρατικής δυσλειτουργίας είναι και η υποβάθμιση των αστικών συγκοινωνιών, τις συνέπειες της οποίας βιώνουν καθημερινά όσοι ζουν και εργάζονται στην περιοχή της πρωτεύουσας.

Οι αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας βυθίστηκαν ξανά στα ελλείμματα και κανένας δεν ξέρει πώς ακριβώς θα καλυφθούν, η εφαρμογή του συστήματος του ηλεκτρονικού εισιτηρίου ξεκίνησε με πολλά προβλήματα, ενώ οι συνδικαλιστικές και συντεχνιακές ακρότητες κάνουν ακόμη πιο δύσκολη την καθημερινότητα των κατοίκων και των επισκεπτών της πρωτεύουσας. Το κωμικοτραγικό είναι ότι η κυβέρνηση που συνέβαλε σε έναν νέο γύρο αποσύνθεσης των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας διαφημίζει το κομματικό της σχέδιο για ανάπτυξη των αστικών συγκοινωνιών της Θεσσαλονίκης υπό την εμπνευσμένη ηγεσία του κομματικού παράγοντα κ. Στέλιου Παππά, πατέρα του υπουργού και στενού συνεργάτη του κ. Τσίπρα, κ. Νίκου Παππά.

Επιστροφή στα greek statistics

To κλίμα της κυβερνητικής και διοικητικής κατάπτωσης αποδίδει και η κατάθεση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2018 στη Βουλή. Ο προϋπολογισμός του 2018, όπως και εκείνος του 2017, στηρίζεται σε ένα σωρό δημοσιονομικά και οικονομικά παράδοξα, τα οποία μας προειδοποιούν για τη σοβαρή πιθανότητα επιδείνωσης της οικονομικής και κοινωνικής κατάστασης. Είναι χαρακτηριστικό ότι το υπερπλεόνασμα του κρατικού προϋπολογισμού του 2017 επιτυγχάνεται σε συνθήκες μεγάλης υστέρησης, της τάξης των 2,5 δισ. ευρώ, των καθαρών φορολογικών εσόδων του Δημοσίου σε σχέση με τα προγραμματισθέντα και ακόμη μεγαλύτερης υστέρησης, της τάξης των 3 δισ. ευρώ, των δημοσίων δαπανών εξαιτίας, όπως όλα δείχνουν, όχι της μείωσης αλλά του ετεροχρονισμού τους. Αυτές οι μεθοδεύσεις, που έχουν χαρακτηριστικά greek statistics, δεν αντέχουν στη δοκιμασία του χρόνου και το μόνο ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί είναι αν θα εμφανιστεί η νέα μαύρη δημοσιονομική τρύπα σε 6, 9 ή 12 μήνες, με αποτέλεσμα να υπάρξει κάποιου είδους γρήγορη δημοσιονομική απογραφή που θα οδηγήσει στη λήψη πρόσθετων μέτρων. Προκαλεί επίσης εντύπωση το γεγονός ότι η κυβέρνηση μείωσε κάτω από τον μειωμένο στόχο τις δαπάνες για το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων το 2017 προκειμένου να κατασκευάσει το λεγόμενο υπερπλεόνασμα και διατηρεί και το 2018 το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων στα ίδια χαμηλά επίπεδα παρά τις τραγικές οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες από την έλλειψη ενός σοβαρού προγράμματος δημοσίων επενδύσεων.