Τι πρόβλημα έχουν οι Αμερικανοί με την κοινοπραξία του Ιβάν στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης; - Free Sunday
Τι πρόβλημα έχουν οι Αμερικανοί με την κοινοπραξία του Ιβάν στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης;

Τι πρόβλημα έχουν οι Αμερικανοί με την κοινοπραξία του Ιβάν στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης;

Σε μία ασυνήθιστη διπλωματικά αναφορά στα εσωτερικά της χώρας, η οποία θα μπορούσε να εκληφθεί ευθέως και ως παρέμβαση, προχώρησε χθες ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, μιλώντας σε εκδήλωση του Ελληνο-αμερικανικού Επιμελητηρίου στην Αθήνα.

«Yπάρχουν περιπτώσεις επενδύσεων στην Ελλάδα που προβληματίζουν, όπως είναι η ιδιωτικοποίηση του λιμένος Θεσσαλονίκης, που είναι ακόμη ασαφές ποιοι είναι οι επενδυτές», είπε ο κ.Πάιατ, εκφράζοντας για πρώτη φορά δημοσίως την δυσαρέσκειά του -και προφανώς της κυβέρνησης του- για τους νέους ιδιοκτήτες του λιμανιού της Θεσσαλονίκης.

Η λέξη «ασαφές», που χρησιμοποίησε ο κ.Πάιατ, υποδηλώνει ότι οι Αμερικανοί θεωρούν πως αυτοί που θα αναλάβουν τις τύχες του λιμανιού δεν είναι αυτοί, οι οποίοι εμφανίζονται ως μέτοχοι στο κοινοπρακτικό σχήμα, που έχει καταθέσει τη μεγαλύτερη προσφορά.

Πρόκειται για μία κοινοπραξία στην οποία μετέχουν

  • η «Deutsche Invest Equity Partners GmbH» είναι ένα επενδυτικό fund με έδρα το Μόναχο της Γερμανίας
  • η «Belterra Investments Ltd.» είναι του Ιβάν Σαββίδη με έδρα την Κύπρο,
  • η «Terminal Link SAS» ανήκει στο γαλλικό κολοσσό CMA

 

Αν κάποια από τις τρεις δεν μπορεί να χαρακτηριστεί «ασαφής», είναι η γαλλική εταιρεία, που είναι γνωστή σε όλο τον ναυτιλιακό κόσμο --αν και κανένας εκπρόσωπός της δεν συνόδευε τον κ. Μακρόν στο ταξίδι του στην Ελλάδα, τον προηγούμενο Σεπτέμβριο. Παρόλα αυτά ο Γάλλος πρόεδρος αναφέρθηκε στην συγκεκριμένη επένδυση.

Για ποια από τις άλλες δύο μιλά ο ο κ.Πάιατ, ο οποίος χρησιμοποιεί γλώσσα, που απέχει πολύ από το να θεωρηθεί διπλωματική και θα πρέπει να συνδυαστεί με το γεγονός ότι το λιμάνι δεν διεκδίκησε καμία εταιρεία, που να συνδέεται με αμερικανικά συμφέροντα; Και ειδικά όταν η μία από τις δύο, η BELTERA του ανήκει σε επιχειρηματία, τον κ.Ιβάν Σαββίδη που αποτελεί προνομιακό σύμμαχο της κυβέρνησης στα ΜΜΕ και όχι μόνο

Στο θέμα του λιμανιού δεν διακυβεύεται μία ιδιωτικοποίηση απλώς! Διακυβεύεται το μέλλον της ανάπτυξης της κεντρικής Μακεδονίας και ίσως οι σχέσεις του λιμανιού -και κατά συνέπεια της χώρας- με τους γείτονές της.

«Περιμένουμε να δούμε, αν θα δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για επενδύσεις και αν το μήνυμα του πρωθυπουργού κ.Τσίπρα ότι η Ελλάδα έχει επιστρέψει, ισχύει», είπε ο πρέσβης.

Η κυβέρνηση πρέπει να απαντήσει! Τι τρέχει με το λιμάνι της Θεσσαλονίκης;