Γιάννης Μπουτάρης, ο δήμαρχος όλων των πρωθυπουργών - Free Sunday
Γιάννης Μπουτάρης, ο δήμαρχος όλων των πρωθυπουργών

Γιάννης Μπουτάρης, ο δήμαρχος όλων των πρωθυπουργών

«Βρήκες τον μπελά σου, συμβολοποιείς ένα ολόκληρο δημοκρατικό προοδευτικό μέτωπο απέναντι στη μαυρίλα κι αυτόν τον αγώνα πρέπει να τον δώσεις» είπε πριν από λίγες μέρες στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, καθιστώντας σαφές ότι προτίθεται να τον στηρίξει στις επικείμενες δημοτικές εκλογές.

Δεν ήταν ο πρώτος πρωθυπουργός ο οποίος εκφραζόταν θετικά για την υποψηφιότητα Μπουτάρη στον Δήμο Θεσσαλονίκης, ο οποίος συνηθίζει να είναι, όπως έχει πει και ο ίδιος,… με την κυβέρνηση. «Εγώ είμαι με το κουβέρνο» έχει πει επανειλημμένα ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, ο οποίος φροντίζει να τον θεωρούν δικό τους άνθρωπο οι εκάστοτε κυβερνήσεις.

Η υποψηφιότητά του το 2006 με κυβέρνηση Καραμανλή και επίσημο υποψήφιο της ΝΔ τον Παπαγεωργόπουλο είχε καταγγελθεί από την τότε υποψήφια του ΠΑΣΟΚ Χρύσα Αράπογλου ως δούρειος ίππος για την επανεκλογή Παπαγεωργόπουλου, διότι στον δεύτερο γύρο δεν την ψήφισε.

Στις εκλογές του 2010 είχε την απόλυτη στήριξη του τότε πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος μάλιστα αμέσως μετά την εκλογή του κ. Μπουτάρη στον Δήμο Θεσσαλονίκης είχε πει κάτι παρόμοιο με αυτό που είπε πρόσφατα ο κ. Τσίπρας: «Με τον νέο δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη η πόλη αλλάζει και από την εσωστρέφεια, τον συγκεντρωτισμό και τις πελατειακές σχέσεις περνάει στην εξωστρέφεια».

Στη συνέχεια ο κ. Μπουτάρης ήταν από τους ελάχιστους δημάρχους με τους οποίους συναντήθηκε ο κ. Λουκάς Παπαδήμος ως πρωθυπουργός, ενώ ήταν εκ των ομιλητών στην εκδήλωση «Για την Ελλάδα τώρα», στην οποία η κ. Διαμαντοπούλου είχε πει ότι η κυβέρνηση Παπαδήμου πρέπει να πάρει χαρακτηριστικά εθνικής σωτηρίας, χωρίς χρονικούς προσδιορισμούς.

Μετά ήρθε η κυβέρνηση Σαμαρά. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, τα οποία εμμέσως επιβεβαίωσε ο ίδιος, φέρεται να έχει πει στον τότε πρωθυπουργό «αφού τα βρίσκουμε μεταξύ μας, τι τον θέλεις τον άλλο», αναφερόμενος στον αντίπαλό του στις εκλογές του 2010 Κώστα Γκιουλέκα. Ο ίδιος δημοσίως είπε ότι σε ιδιωτική συζήτηση που είχε με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά του ζήτησε να «βάλει χέρι» στον κ. Γκιουλέκα.

Η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου διευκόλυνε τη συμμετοχή του κ. Μπουτάρη στις εκλογές του 2014, καταργώντας με τροπολογία το ασυμβίβαστο που είχε και ενέκρινε τη μονιμοποίηση 600 συμβασιούχων στον Δήμο Θεσσαλονίκης λίγο πριν τις δημοτικές εκλογές του 2014, ενώ τα κρασιά Μπουτάρη συμπεριελήφθησαν στις 19 επιχειρήσεις με τις οποίες υπογράφηκε μνημόνιο συνεργασίας με την Κίνα κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού της Κίνας στην Αθήνα.

Σήμερα, με αφορμή τη στήριξη Τσίπρα στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, η FS φιλοξενεί τις απόψεις τριών πολιτών της Θεσσαλονίκης με εμπλοκή στα πολιτικά πράγματα, οι οποίοι απαντούν στο ερώτημα «με ποια κριτήρια νομίζετε ότι πρέπει να κριθεί η υποψηφιότητα Μπουτάρη το 2019;».

Απαντούν ο Κωνσταντίνος Ζέρβας, πολιτικός μηχανικός και δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης, ο Χρήστος Παπαστεργίου, γιατρός, γραμματέας του ΚΙΝΑΛ στη Θεσσαλονίκη και δημοτικός σύμβουλος με την Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη και η Ιωάννα Κοσμοπούλου, βιοχημικός, τ. Επίκουρη Καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ, διετέλεσε διευθύντρια του Γραφείου Δημάρχου Θεσσαλονίκης την περίοδο 1991-1998.