Η ΝΔ πάει για μεγάλη ευρωεκλογική νίκη - Free Sunday
Η ΝΔ πάει για μεγάλη ευρωεκλογική νίκη
Το ψηφοδέλτιό της συνδυάζει την εμπειρία, το άνοιγμα σε οικονομία, κοινωνία και εντυπωσιακή γυναικεία παρουσία.

Η ΝΔ πάει για μεγάλη ευρωεκλογική νίκη

Η ηγεσία της ΝΔ προχώρησε στην ανακοίνωση 15 νέων υποψηφίων του κόμματος. Οι επιλογές αντιμετωπίζονται ως εξαιρετικά επιτυχημένες και ενισχύουν τη δυναμική «γαλάζιας» νίκης στις ευρωεκλογές.

Έχουν ήδη ανακοινωθεί οι 22 από τους συνολικά 42 υποψήφιους ευρωβουλευτές της ΝΔ. Σε λίγες εβδομάδες θα ξέρουμε όλη τη λίστα των «σταυροφόρων» που θα δώσουν το «παρών» σε όλες τις πόλεις και περιοχές της πατρίδας μας, διεκδικώντας τον σταυρό προτίμησης σε όλη την Ελλάδα.

Η εμπειρία

Η απόφαση του προέδρου της ΝΔ κ. Μητσοτάκη να ορίσει τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη επικεφαλής της εκστρατείας της ΝΔ για τις ευρωεκλογές ενίσχυσε το ειδικό πολιτικό βάρος του ευρωψηφοδελτίου.

Ο κ. Μεϊμαράκης είναι πρώην πρόεδρος της ΝΔ, με μεγάλη παραταξιακή και εθνική προσφορά το κρίσιμο 2015, τεράστια πολιτική εμπειρία και καλή ευρωπαϊκή διασύνδεση από την περίοδο που ήταν πρόεδρος της Βουλής.

Τον συμπληρώνουν οι τέσσερις από τους πέντε ευρωβουλευτές της ΝΔ που εκλεγήκαμε το 2014 και διεκδικούμε την επανεκλογή μας με βάση απόφαση του κ. Μητσοτάκη. Μαζί με τη Βόζεμπεργκ, τον Ζαγοράκη και τον Κεφαλογιάννη, περάσαμε, ο καθένας στον τομέα αρμοδιότητάς του, δύσκολες ευρωεξετάσεις. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι ένας σύνθετος σε δομή και λειτουργία θεσμός και η εμπειρία που έχει αποκτηθεί σε αυτόν θα αποδειχθεί μεγάλης σημασίας, ιδιαίτερα σε περίπτωση που, όπως όλα δείχνουν, θα έχουμε κυβέρνηση Μητσοτάκη-ΝΔ.

Ισχυρή παρουσία

Εντύπωση προκαλεί η ισχυρή γυναικεία παρουσία στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ, που αναμένεται να γίνει ισχυρότερη με την ολοκλήρωσή του.

Οι βουλευτίνες Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου και Κατερίνα Μάρκου προσθέτουν με την εμπειρία, την πολιτική δυναμική και την απήχησή τους.

Ιδιαίτερα θετικός αναμένεται να είναι ο πολιτικός ρόλος της Κλεοπάτρας Σαραντάκου-Βογιατζάκη (προϊσταμένη στο Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης), της Καλυψούς Γούλας (δικηγόρος και αντιδήμαρχος του Γιάννη Μπουτάρη), της Ελισάβετ Κυρίτση (στέλεχος Πληροφορικής με ειδίκευση στις εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης) και της Ελένης Παναγιωταρέα (πολιτική επιστήμονας - οικονομολόγος).

Ιδιαίτερα θετική εντύπωση προκαλεί η συμμετοχή της κ. Γούλα στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ. Είναι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος στο Δημοτικό Συμβούλιο της Θεσσαλονίκης.

Ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας προσπάθησε σε κάποια φάση να καλυφθεί πολιτικά, αυτοδιοικητικά πίσω από μια νέα υποψηφιότητα Μπουτάρη, στη συνέχεια προσπάθησε να εξασφαλίσει τη συνεργασία στελεχών της παράταξης Μπουτάρη, για να καταλήξει στην κ. Νοτοπούλου.

Αντίθετα, η ΝΔ πέτυχε αθόρυβα και αποτελεσματικά το πολιτικό άνοιγμα σε κέντρο, κεντροαριστερά που έχει πάντα κατά νου ο κ. Μητσοτάκης.

Σταθερές αξίες

Και οι άλλοι «γαλάζιοι» υποψήφιοι ευρωβουλευτές που ανακοινώθηκαν αποτελούν σταθερές αξίες, με μεγάλη πορεία στην οικονομία, στην κοινωνία, στη δημόσια διοίκηση και στην παιδεία.

Έχω γνωρίσει αρκετούς από αυτούς και έχω να πω τα καλύτερα.

Ο Αλέξανδρος Μαλλιάς, πρέσβης επί τιμή, είναι ένας άνθρωπος με ισχυρή προσωπικότητα, ανεξαρτησία σκέψης και πλήρη γνώση δύσκολων φακέλων.

Ο Γιώργος-Σταύρος Κρεμλής (διευθυντής επί τιμή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής) είναι ένας άνθρωπος με εντυπωσιακή συμβολή στην ευρωπαϊκή χρηματοδότηση της ανάπτυξης της Ελλάδας και άλλων χωρών, όπως η Βουλγαρία. Σε συνέδριο όπου πήρα μέρος στη Βουλγαρία είδα τον πρωθυπουργό κ. Μπορίσοφ να του αποδίδει τιμές εθνικού ήρωα για την ευρωπαϊκή συμβολή του στην ανάπτυξη της Βουλγαρίας.

Θεωρώ τον Μιχάλη Μασουράκη (οικονομολόγο με εμπειρία στο ΔΝΤ, στο Συμβούλιο Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων του ΥΠΟΙΚ, στην Alpha Bank και στον ΣΕΒ) έναν από τους πιο έγκυρους και εύστοχους οικονομικούς αναλυτές.

Στις Βρυξέλλες γνώρισα τον Στέλιο Κυμπουρόπουλο (ψυχίατρο στο Αττικόν και συνιδρυτή του i-Living,του πρώτου ελληνικού οργανισμού ανεξάρτητης διαβίωσης) και θαύμασα τη δύναμη της θέλησής του.

Τέλος, έχω εντυπωσιαστεί από τη δυναμική παρουσία του Κώστα Δέρβου (προέδρου της ΟΝΝΕΔ και εξαιρετικά δυναμικού εκπροσώπου της νέας γενιάς) στην πολιτική προσπάθεια της ΝΔ.

Άλλες εντυπωσιακές υποψηφιότητες είναι του Δημήτρη Μελά (κτηνίατρου και συντονιστή του προγράμματος της ΝΔ για τον αγροδιατροφικό τομέα), του Γιάννη Πάιδα (προέδρου της ΑΔΕΔΥ), του Νικόλαου Δούκα (ιδρυτή της ομάδας παραγωγών Ιπποφαές Ελλάς), του Παύλου Ελευθεριάδη (καθηγητή Δημοσίου Δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και δικηγόρου στο Λονδίνο), του Θοδωρή Καλαμπόκη (συμβούλου επιχειρήσεων, προέδρου του ευρωπαϊκού think tank 89 Initiative στην Ελλάδα και μέλους του Εκτελεστικού Γραφείου της ΟΝΝΕΔ), του Λευτέρη Βαρουξή (προέδρου στην Αναπτυξιακή Εταιρεία του Επιμελητηρίου Ηλείας).

Με τη σύνθεση της «γαλάζιας» ευρωλίστας, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί με ουσιαστικό και εντυπωσιακό τρόπο, ο κ. Μητσοτάκης επιτυγχάνει την πολιτική ενίσχυσή της, την αξιοποίηση της εμπειρίας των τεσσάρων από τους πέντε ευρωβουλευτές της ΝΔ, με την πέμπτη, κ. Σπυράκη, να δίνει τη μάχη στις βουλευτικές στην Α΄ Θεσσαλονίκης, ένα εντυπωσιακό άνοιγμα στην οικονομία και την κοινωνία με ανθρώπους με μεγάλη διαδρομή και ικανότητες και ένα πολιτικό άνοιγμα στον χώρο του φιλελεύθερου κέντρου και της κεντροαριστεράς.

«Γαλάζια» δύναμη

Η καλή σύνθεση του ευρωψηφοδελτίου αναμένεται να ανεβάσει ακόμη ψηλότερα τα ποσοστά της ΝΔ στις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου και να συμβάλει στην αύξηση του αριθμού των «γαλάζιων» ευρωβουλευτών από πέντε σε επτά, ίσως και οκτώ.

Το συγκριτικό πλεονέκτημα της ΝΔ ενισχύεται και από την αδυναμία άλλων κομμάτων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σε κατάσταση διαρκούς ευρωσύγχυσης, άλλοτε δίνει μάχη για να παραμείνει στην πολιτική ομάδα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, άλλοτε προσπαθεί να «καπελώσει» το ΚΙΝΑΛ στο εσωτερικό της πολιτικής ομάδας των Ευρωσοσιαλιστών.

Η Χρυσή Αυγή, η οποία το 2014 εξέλεξε τρεις ευρωβουλευτές, βρίσκεται σε κατάσταση απόλυτης απομόνωσης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εφόσον τα κόμματα της ευρωπαϊκής άκρας Δεξιάς τη θεωρούν νεοναζιστική οργάνωση και γι’ αυτό δεν έχουν καμία σχέση μαζί της.

Κόμματα όπως οι ΑΝΕΛ, το Ποτάμι, η Λαϊκή Ενότητα, η Ένωση Κεντρώων, η Πλεύση Ελευθερίας και άλλα δύσκολα θα περάσουν τον εκλογικό πήχη του 3% και το πιθανότερο είναι ότι τα υπόλοιπά τους θα μετατραπούν σε περισσότερες έδρες ιδιαίτερα για τη ΝΔ.

Όλα δείχνουν ότι στο Ευρωκοινοβούλιο που θα αναδειχθεί μέσα από τις εκλογές της 26ης Μαΐου η ευρωομάδα της ΝΔ θα είναι ενισχυμένη σε αριθμό, πολιτική εμπειρία, γνώσεις και ταλέντο.

Η θέση της ΝΔ στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) θα γίνει ακόμη πιο σημαντική εξαιτίας του εκλογικού αποτελέσματος και της προσωπικότητας Μητσοτάκη.

Η ΝΔ θα πρωταγωνιστήσει στην προσπάθεια των δυνάμεων που αγωνίζονται για περισσότερη Ευρώπη με τη μορφή νέων και καλύτερων ευρωπαϊκών πολιτικών.

Οι «γαλάζιοι» ευρωβουλευτές που θα εκλεγούν θα αποτελέσουν πολιτική γέφυρα μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των άλλων ευρωπαϊκών θεσμών και της κυβέρνησης Μητσοτάκη-ΝΔ.

Οι μεγαλύτερες δυνατότητες της νέας ευρωκοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ θα επιτρέψουν και την καλύτερη σύνδεση του γενικού ευρωπαϊκού με το ειδικό εθνικό, περιφερειακό, τοπικό, ώστε να μειωθεί η απόσταση μεταξύ Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωπαϊκών θεσμών και της τοπικής κοινωνίας και των πολιτών.