Πώς η Κιμ Καρντάσιαν επανασυστήνει τον εαυτό της: από το βίντεο πορνό στη Νομική και το Οβάλ Γραφείο - Free Sunday
Πώς η Κιμ Καρντάσιαν επανασυστήνει τον εαυτό της: από το βίντεο πορνό στη Νομική και το Οβάλ Γραφείο

Πώς η Κιμ Καρντάσιαν επανασυστήνει τον εαυτό της: από το βίντεο πορνό στη Νομική και το Οβάλ Γραφείο

Η ιστορία των Καρντάσιαν ίσως ήταν διαφορετική αν ο πατέρας τους, Ρόμπερτ Καρντάσιαν, δεν πέθαινε το 2003. Ίσως και να ήταν ακριβώς η ίδια. Οι πρώτοι Καρντάσιαν, πάντως, ήταν Αρμένιοι μετανάστες από το Καράκαλε, που βρίσκεται στη σημερινή Τουρκία. Ονομάζονταν Kardaschoff και ήταν ρακοσυλλέκτες που εξέλιξαν το ταπεινό επάγγελμα σε επιχείρηση. Ο Ρόμπερτ, αν και σπούδασε νομικά, είχε, επίσης, αλάνθαστο επιχειρηματικό ένστικτο και επένδυε στην πρωτοτυπία. Για παράδειγμα, δημιούργησε τη Radio & Records, εταιρεία που προ internet και Wikipedia παρείχε στους μουσικούς παραγωγούς νέα, ειδήσεις και πληροφορίες για τους πρωταγωνιστές της μουσικής βιομηχανίας. Αποδείχθηκε χρυσωρυχείο κι έτσι το 1979 την πούλησε. Στο μεταξύ, είχε στήσει μια ακόμη επιχείρηση, που πουλούσε μουσική «χαλί», για να παίζεται στους κινηματογράφους ανάμεσα στις προβολές των ταινιών. Ήταν, ωστόσο, η δικηγορική του ιδιότητα που τον έκανε διάσημο, ως έναν από τους δικηγόρους του φίλου του O.J. Simpson.

Η κόρη του Κιμ φαίνεται να διαθέτει τις κλίσεις του.

Έδειξε από νωρίς το ταλέντο της, όταν ζήτησε από τον πατέρα της χρήματα για να αγοράσει τα πρώτα της Manolo Blahnik. Για την ακρίβεια, τα πέντε πρώτα της. Όχι, δεν ήταν τόσο άπληστη – ήταν τόσο έξυπνη. Τα αγόρασε 700 δολάρια το ζευγάρι και τα πούλησε μετά στο eBay για 2.500 δολάρια έκαστο. Ήταν τα Manolo που φορούσε η Jennifer Lopez στο πρώτο της βιντεοκλίπ και η Κιμ ήξερε πως θα γίνονταν ανάρπαστα.

Σήμερα, μετά από ένα sex tape, τρεις γάμους, τρία παιδιά, 134 εκατομμύρια followers στο Instagram, ένα reality που μετράει 11 χρόνια και προσωπική περιουσία 175 εκατ. δολαρίων, ανακοινώνει πως βρίσκεται στον πρώτο χρόνο των νομικών σπουδών της. Και αν ακόμα η Καλιφόρνια είναι μία από τις τέσσερις Πολιτείες των ΗΠΑ όπου μπορεί κάποιος να πάρει πτυχίο χωρίς να έχει φοιτήσει σε κολέγιο, το να διαβάσεις έστω ένα βιβλίο Νομικής δεν είναι εύκολο πράγμα…

Σύμφωνα με την ίδια, όλα ξεκίνησαν μετά την επίσκεψή της στον Λευκό Οίκο, ύστερα από πρόσκληση του Ντόναλντ Τραμπ, ώστε να συμμετάσχει σε μια συμβουλευτική ομάδα για το νομοσχέδιο #cut50, που στην πραγματικότητα επανεξετάζει το ποινικό σύστημα και βάζει σε προτεραιότητα την επανένταξη των καταδικασθέντων. «Ο Λευκός Οίκος με κάλεσε για να βοηθήσω να αλλάξει το σύστημα της επιείκειας. Κάθισα στο δωμάτιο Ρούσβελτ με έναν δικαστή και πολλούς πραγματικά ισχυρούς ανθρώπους και σκέφτηκα “Διάολε, πρέπει να μάθω περισσότερα”» είπε στη «Vogue».

Έμπνευσή της για το νέο αυτό βήμα στάθηκε ο αγώνας της για την απελευθέρωση της Άλις Μαρί Τζόνσον, μιας 63χρονης μητέρας πέντε παιδιών που είχε καταδικαστεί σε ισόβια για διακίνηση ναρκωτικών. Η Κιμ πρωτοστάτησε στην αποφυλάκισή της και από τότε δέχεται χιλιάδες γράμματα από φυλακισμένους…

Ακούγεται αστείο, σωστά; Η πιο αμφιλεγόμενη περσόνα της δεκαετίας να μας επανασυστήνεται ως… Έριν Μπρόκοβιτς.

Τα τελευταία δέκα χρόνια η Κιμ Καρντάσιαν έχει εισπράξει από τα σοβαρά Μέσα και τους σοβαρούς καλλιτέχνες ειρωνεία και υποτίμηση. Έχει χαρακτηριστεί «σκουπίδι», «παράσιτο». Ωστόσο, όχι χωρίς κόπο αλλά με πολλή και σκληρή δουλειά –η ίδια λέει πως ξυπνάει καθημερινά στις 5.00 π.μ. και μέχρι τις 10.00 π.μ. έχει παρευρεθεί ήδη σε επτά επαγγελματικά ραντεβού–, έχει καταφέρει να γίνει εξώφυλλο στη «Vogue», πρότυπο για εκατομμύρια γυναίκες με μεγάλους γλουτούς που για δεκαετίες αισθάνονταν ντροπή για τους επιπλέον πόντους τους, να βρεθεί καλεσμένη στον Λευκό Οίκο και να γίνει keynote speaker σε ημερίδα του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ σχετικά με το marketing.

07 kim kardashian west vogue cover may 2019 min

Όχι κι άσχημα για μια κοπέλα που δεν χορεύει, δεν τραγουδά, δεν είναι ηθοποιός, δεν γράφει, δεν μαγειρεύει, αλλά είναι απλώς ο εαυτός της – όποιος κι αν είναι αυτός. Η Κιμ έχει επενδύσει στην ανόθευτη αναίδεια που διαθέτει, ώστε να κρατάει τη ζωή της διαφανή. Έντεκα χρόνια τώρα την παρακολουθούμε να αδυνατίζει, να παχαίνει, να βγαίνει ραντεβού, να ερωτεύεται, να παντρεύεται και να χωρίζει, να κλαίει, να βρίζει, να μένει έγκυος, να γεννάει, να αποκτάει παιδιά από παρένθετες μητέρες. Πάντα με το μπούστο της ακάλυπτο και τα οπίσθιά της προτεταμένα.

Υπερασπιστές των ατομικών δικαιωμάτων είναι έξαλλοι με το γεγονός πως η θυελλώδης προσωπικότητα της Κιμ Καρντάσιαν καπελώνει τον σκοπό του #cut50.

Ο μαύρος ακτιβιστής, όμως, και σχολιαστής του CNN Άντονι Βαν Τζόουνς την υπερασπίζεται: «Λένε πως η Καρντάσιαν κλέβει τη δόξα από τους Αφροαμερικανούς που εργάζονται γι’ αυτή την υπόθεση δύο δεκαετίες τώρα – ανάμεσά τους κι εγώ. Όμως εγώ ήμουν στο Οβάλ Γραφείο με την Ιβάνκα, την Κιμ και τον Πρόεδρο και άκουσα με τα αυτιά μου και είδα με τα μάτια μου πόσο διστακτικός ήταν ο Τραμπ στο να αφήνει ελεύθερους βαρυποινίτες και στον αντίκτυπο που θα είχε κάποιο ολίσθημά τους στην πολιτική του ατζέντα. Και είδα την Κιμ Καρντάσιαν να κάνει την πιο έξυπνη πολιτική παρέμβαση που άκουσα ποτέ, με επιχειρήματα αποτελεσματικά, έξυπνα και συναισθηματικά. Οπότε, αυτό που έχω να πω σε όσους τσιμπάνε με την τηλεοπτική καρικατούρα της Καρντάσιαν είναι πως μιλάμε για την κόρη του Ρόμπερτ Καρντάσιαν και τη μητέρα τριών μαύρων παιδιών που εκμεταλλεύεται τη δύναμή της για ένα πολύ σημαντικό θέμα».

«Είναι η Κιμ Καρντάσιαν η Ελ Γουντς της κινηματογραφικής επιτυχίας “Η εκδίκηση της ξανθιάς”;» αναρωτιέται στο εκτενές editorial της η αμερικανική «Vogue». Ή μήπως το πιο εντυπωσιακό και πετυχημένο rebranding στην ιστορία; Και αν είναι το δεύτερο, πόσο μακριά μπορεί να φτάσει η Κιμ…; Μέχρι το Οβάλ Γραφείο;

Μετά την εκλογή Τραμπ, κανείς δεν γελά με το τελευταίο ερώτημα…