Φώφη με Τσίπρα ή Φωφη στη θέση του Τσιπρα; - Free Sunday
Φώφη με Τσίπρα ή Φωφη στη θέση του Τσιπρα;

Φώφη με Τσίπρα ή Φωφη στη θέση του Τσιπρα;

Η απομάκρυνση του Ευάγγελου Βενιζέλου από τα ψηφοδέλτια του Κινήματος Αλλαγής δεν μπορεί να ερμηνευθεί με εκλογικά ποσοστά. Μπροστά στις εκλογές ένα κόμμα δημιουργεί ένα τεράστιο εσωτερικό πρόβλημα και αναστατώνει το εσωτερικό του. Αυτό είναι αδύνατο να αποτιμηθεί με “συν 2” από τη μία πλευρά, “μείον 1” από την άλλη. Και νομίζω ότι είναι αδιανόητο να είχε στο μυαλό της κάτι τέτοιο η κυρία Γεννηματά.

Το μόνο πλαίσιο που θα μπορούσε να ερμηνεύσει τις προθέσεις της είναι η προσδοκία μας ευρύτερης ανακατανομής δυνάμεων στον χώρο της κεντροαριστεράς. Αλλά εκεί υπάρχει ο ΣΥΡΙΖΑ. Η κυριαρχία του ΚΙΝΑΛ στον συγκεκριμένο χώρο περνά από την συρρίκνωση του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό, όμως, σημαίνει μία ροή δυνάμεων από τον ΣΥΡΙΖΑ στο ΚΙΝΑΛ. Στο σημερινό τοπίο η συρρίκνωση του ΣΥΡΙΖΑ δε δείχνει να μπορεί να είναι τέτοια, που να αναδιατάσσει τις δυνάμεις.

Όμως, για τον κ.Τσίπρα ενδεχόμενο να πέσει κάτω από το 20% θα είχε σημαντικές προσωπικές συνέπειες. Ανάλογες με αυτές που υπέστη ο κ.Παπανδρέου όταν ίδρυσε εκείνο το προσωπικό κόμμα, που έμεινε στο 2,5% και από πρίγκιπας έγινε βάτραχος, εξαντλώντας το πολιτικό του κεφάλαιο.

Θα διακινδυνεύσει ο κ.Τσίπρας να εξαντλήσει το πολιτικό του κεφάλαιο με μία ακόμη εκλογική ήττα;

Αν η κίνηση της κ. Γεννηματά έχει ως στόχο την επανενσωμάτωση παλαιών “αριστερών” ΠΑΣΟΚων, που γοητεύθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, η απομάκρυνση του Βενιζέλου είναι μία επιθετική κίνηση στον κ.Τσίπρα.

Διότι διεκδικεί τον χώρο στον οποίο κυριαρχεί πολιτικά σήμερα -ακόμη και μετά τις εκλογές της προηγούμενης Κυριακής- ο ίδιος. Για να ασκήσει προφανώς την ίδια πολιτική, εξυπηρετώντας τα ίδια συμφέροντα. Τα οποία θέλουν έναν ισχυρό πόλο να τα προστατεύει, τέτοιο που δύσκολα μπορεί να εγγυηθεί ο κ.Τσίπρας ότι μπορεί να διασφαλίσει μετά τις εκλογές της προηγούμενης Κυριακής.

Και που θα έχει καλύτερους πολιτικά τρόπους, χωρίς τις καθεστωτικές ακρότητες του υπό τον κ. Τσίπρα, Μαξίμου και θα είναι σταθερά απέναντι σε ότι εξυπηρέτησε η κυβέρνηση Σαμαρά, εναντίον της οποίας συνασπίσθηκαν όσοι στήριξαν Τσίπρα το 2015...