Πώς περιορίστηκε η ελευθερία των ΜΜΕ στην Ελλάδα - Free Sunday
Πώς περιορίστηκε η ελευθερία των ΜΜΕ στην Ελλάδα
Η κυβέρνηση απάντησε στους Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα με… fake news

Πώς περιορίστηκε η ελευθερία των ΜΜΕ στην Ελλάδα

Η ετήσια έκθεση της Μ.Κ.Ο. Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα περιείχε μία δυσάρεστη έκπληξη για την Ελλάδα. Με βάση την αξιολόγηση που έγινε, η χώρα μας υποχώρησε σε θέματα ελευθερίας των ΜΜΕ από την 70η θέση στην 108η θέση, επί συνόλου 180 χωρών.

Αυτό τη μετέτρεψε - για το διάστημα των τελευταίων 12 μηνών - στη χειρότερη χώρα μεταξύ της Ε.Ε. των «27» σε ό,τι αφορά την ελευθερία των ΜΜΕ. Την αρνητική πρωτιά είχε - με βάση την προηγούμενη ετήσια έκθεση - η Βουλγαρία, ενώ την αρνητική διάκριση έχει πλέον η Ελλάδα.

Η γενική εικόνα

Η γενική εικόνα της ελευθερίας των ΜΜΕ στην Ευρώπη παρουσιάζεται από την έκθεση των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα ως εξής:

Η Νορβηγία παραμένει στην 1η θέση σε ό,τι αφορά την παγκόσμια κατάταξη για την ελευθερία του Τύπου. Εντυπωσιακά θετική ήταν η εξέλιξη στην Εσθονία και στη Λιθουανία, οι οποίες κατέχουν αντίστοιχα την 4η και την 9η θέση,  παρά το γεγονός ότι υπήρξαν στο παρελθόν κομμουνιστικά κράτη.

Μεγάλη υποχώρηση στην κατάταξη καταγράφεται για την Ολλανδία, η οποία από την πρώτη δεκάδα υποχώρησε στη θέση 28 επί συνόλου 180 χωρών.

Στην τελευταία θέση είναι η Ελλάδα, 108η στους 180, ενώ η Βουλγαρία - με τη βοήθεια της αλλαγής κυβέρνησης - ανέβηκε στην 91η θέση.

Όπως επισημαίνεται στην ετήσια έκθεση, τρία είναι τα βασικά χαρακτηριστικά που επηρέασαν την κατάταξη των χωρών.

Πρώτον, η επιστροφή της δολοφονίας δημοσιογράφων στην Ε.Ε. Ο Γιώργος Καραϊβάζ στην Ελλάδα και ο Πέτερ Ντε Βρις στην Ολλανδία δολοφονήθηκαν με μαφιόζικο στυλ στο κέντρο ευρωπαϊκών μεγαλουπόλεων. Οι υπεύθυνοι για τη δολοφονία της Δάφνης Καρουάνα Γκαλίτσια στη Μάλτα και του Γιαν Κούτσιακ στη Σλοβακία, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν πριν το 2020, δεν έχουν καταδικαστεί ακόμη. Παρ’ όλα αυτά, αυτές οι δύο χώρες κατέγραψαν πρόοδο σε ό,τι αφορά την απόδοση Δικαιοσύνης και τις μεταρρυθμίσεις υπέρ της ελευθερίας του Τύπου και βρέθηκαν αντίστοιχα στις θέσεις 78 και 27.

Δεύτερον, δημοσιογράφοι - τους οποίους ορισμένοι καταχρηστικά ταύτισαν με τις κυβερνήσεις - αντιμετωπίστηκαν με εχθρικό τρόπο από πολίτες που διαμαρτύρονταν για τα περιοριστικά μέτρα που είχαν στόχο την αντιμετώπιση της πανδημίας. Στη Γερμανία (16η), στη Γαλλία (26η), στην Ιταλία (58η) και στην Ολλανδία (28η) οι δημοσιογράφοι υπέστησαν βίαιες επιθέσεις και αντιμετώπισαν ύβρεις και απειλές διαφόρων ειδών.

Τρίτον, σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες οι κυβερνήσεις προώθησαν δρακόντειους νόμους που μπορεί να χρησιμοποιηθούν κατά δημοσιογράφων, ιδιαίτερα στη Σλοβενία (54η), στην Πολωνία (66η), στην Ουγγαρία (85η) και στην Ελλάδα (108η). Οι περιορισμοί σε βάρος των ΜΜΕ στην Τσεχία (20η) και στη Βουλγαρία (91η) μειώθηκαν μετά από την αλλαγή των κυβερνήσεων.

Ελληνική κατολίσθηση

Η αξιολόγηση των επιδόσεων των χωρών σε θέματα ελευθερίας των ΜΜΕ γίνεται στη βάση πέντε διαφορετικών δεικτών. Ο πρώτος έχει σχέση με το πολιτικό περιβάλλον. Ο δεύτερος με τις οικονομικές συνθήκες στις οποίες λειτουργούν τα ΜΜΕ. Ο τρίτος με τη σχετική νομοθεσία. Ο τέταρτος με την κοινωνική κατάσταση σε σχέση με τα ΜΜΕ και ο πέμπτος σε σχέση με την ασφάλεια των δημοσιογράφων.

Η έκθεση των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα περιγράφει την κατάσταση στην Ελλάδα με τον ακόλουθο τρόπο:

«Η ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα γνώρισε μεγάλη οπισθοχώρηση το 2021 και το 2022 με τους δημοσιογράφους να εμποδίζονται συστηματικά στην κάλυψη συγκεκριμένων θεμάτων, από τη μετανάστευση μέχρι τον COVID-19. Επιπλέον, η δολοφονία του βετεράνου αστυνομικού συντάκτη Γιώργου Καραϊβάζ τον Απρίλιο του 2021 παραμένει ανεξιχνίαστη παρά την κυβερνητική υπόσχεση για γρήγορα αποτελέσματα στις έρευνες.

Η εμπιστοσύνη των Ελλήνων στα ΜΜΕ είναι σταθερά μία από τις χαμηλότερες στην Ευρώπη. Μερικοί μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, όπως ο ΣΚΑΪ, συνυπάρχουν μαζί με εκατοντάδες μικρά ψηφιακά Μέσα, γεγονός που συμβάλλει στην πολυδιάσπαση του μιντιακού περιβάλλοντος. Η μεγάλη πλειοψηφία των Μέσων ανήκει σε μερικά άτομα τα οποία είναι δραστήρια σε επιχειρηματικούς τομείς με μεγάλη κρατική παρέμβαση. Επιπλέον, μερικά από αυτά έχουν στενούς δεσμούς με την πολιτική ελίτ, γι’ αυτό ο Τύπος χαρακτηρίζεται από πολιτική πόλωση.»

Σε ό,τι αφορά το πολιτικό περιβάλλον, τονίζονται τα εξής:

«Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είναι υπεύθυνος για την επίβλεψη των δημόσιων Μέσων, γεγονός που υπονομεύει τη δημοσιογραφική ανεξαρτησία. Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ), το οποίο επιβλέπει θεσμικά τα ΜΜΕ, έχει κατηγορηθεί για αργή και αναποτελεσματική διαδικασία λήψης αποφάσεων, αλλά η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις απέτυχαν στη βελτίωση του τρόπου λειτουργίας του.»

Σε σχέση με το νομοθετικό πλαίσιο, η έκθεση των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα τονίζει:

«Πρόσφατες αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα - οι οποίες προωθήθηκαν με πρόσχημα την καταπολέμηση της πανδημίας COVID-19 - επιτρέπουν τον δυσανάλογο περιορισμό της ελευθερίας του Τύπου σε αμφίβολη νομική βάση. Η μετατροπή της διάδοσης λανθασμένων πληροφοριών σε αδίκημα που μπορεί να τιμωρηθεί με 5 χρόνια φυλάκιση είναι αντίθετη στις διεθνείς δεσμεύσεις της Ελλάδας και στα ευρωπαϊκά νομικά πρότυπα. Αποτελεί σοβαρή απειλή στο δικαίωμα των δημοσιογράφων να δημοσιεύουν πληροφορίες στο όνομα του δημόσιου συμφέροντος και μεγαλώνει τον κίνδυνο για αυτολογοκρισία.»

Το οικονομικό πλαίσιο

Η έκθεση σημειώνει σε σχέση με το οικονομικό πλαίσιο λειτουργίας των ΜΜΕ στην Ελλάδα:

«Η χρηματοοικονομική κρίση της τελευταίας δεκαετίας σε συνδυασμό με τη χαμηλή αναγνωσιμότητα και τη μείωση των διαφημιστικών προϋπολογισμών θέτει σε αμφισβήτηση τη μακροπρόθεσμη αμφισβήτηση πολλών Μέσων Ενημέρωσης. Αυτό τα έκανε να εξαρτώνται περισσότερο από δημόσια χρηματοδότηση. Όμως, η διαδικασία κατανομής αυτών των κονδυλίων χαρακτηρίζεται από έλλειψη διαφάνειας και φαίνεται να ευνοεί φιλοκυβερνητικά Μέσα. Μία κοινοβουλευτική επιτροπή διερεύνησε τα κριτήρια βάσει των οποίων εκατομμύρια ευρώ διατέθηκαν σε μιντιακούς οργανισμούς για μια σειρά κρατικές διαφημιστικές καμπάνιες, μεταξύ των οποίων η κυβερνητική καμπάνια για τον COVID-19.»

Σε σχέση με τα κοινωνικο-πολιτισμικά χαρακτηριστικά της άσκησης του δημοσιογραφικού επαγγέλματος, επισημαίνονται τα εξής:

«Ακτιβιστές της άκρας Αριστεράς και της άκρας Δεξιάς επιτίθενται, αρκετά συχνά, σε εγκαταστάσεις Μέσων που θεωρούν ιδεολογικούς εχθρούς. Επιπλέον, οι γυναίκες δημοσιογράφοι αντιμετωπίζουν συχνά σεξισμό στον χώρο εργασίας.»

Τέλος, σε ό,τι αφορά την ασφάλεια των δημοσιογράφων, οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα περιγράφουν την κατάσταση στην Ελλάδα ως εξής:

«Η αστυνομία καταφεύγει συχνά στη βία και σε αυθαίρετες απαγορεύσεις για να εμποδίσει τη δημοσιογραφική κάλυψη διαδηλώσεων και την κάλυψη της προσφυγικής κρίσης στα νησιά. Μια Ολλανδέζα δημοσιογράφος χρειάστηκε να εγκαταλείψει τη χώρα για τη δική της ασφάλεια, ύστερα από επίθεση που δέχθηκε στον δρόμο μετά από εκστρατεία συκοφάντησής της από φιλοκυβερνητικά Μέσα επειδή είχε έντονο διάλογο με τον πρωθυπουργό για τις επαναπροωθήσεις προσφύγων. Επιπλέον, παρά τις δεσμεύσεις τους για γρήγορη πρόοδο στην υπόθεση, οι Αρχές απέτυχαν μέχρι τώρα να εξιχνιάσουν τη δολοφονία του βετεράνου αστυνομικού συντάκτη Γιώργου Καραϊβάζ, ο οποίος πυροβολήθηκε έξω από το σπίτι του στην Αθήνα μέρα-μεσημέρι.»

Δυσάρεστη σύγκριση

Από τους πέντε επιμέρους δείκτες που εξετάζει η ετήσια έκθεση των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα, τη μεγαλύτερη επιδείνωση είχαμε στα ζητήματα της ασφάλειας των δημοσιογράφων και του οικονομικού περιβάλλοντος στο οποίο λειτουργούν τα ΜΜΕ, με αποτέλεσμα να μείνουμε πίσω από χώρες που θεωρούμε ότι έχουν σοβαρό πρόβλημα ελευθερίας στα ΜΜΕ.

Χαρακτηριστικό το παράδειγμα της Ουγγαρίας, η οποία χρησιμοποιείται στην Ελλάδα και στο σύνολο σχεδόν της Ε.Ε. σαν παράδειγμα προς αποφυγή. Το 2021 η Ουγγαρία ήταν 92η μεταξύ 180 χωρών σε ζητήματα ελευθερίας των ΜΜΕ και το 2022 βελτίωσε τη συγκριτική της θέση. Είναι πλέον 85η, παρά το γεγονός ότι η έκθεση υπογραμμίζει ότι έχει πολύ σοβαρό πρόβλημα σε ό,τι αφορά το πολιτικό πλαίσιο και το οικονομικό περιβάλλον.

Το 2021 η Βουλγαρία βρισκόταν στην τελευταία θέση μεταξύ των 27 κρατών-μελών της Ε.Ε. και ήταν 112η στις 180 χώρες που εξετάζει η έκθεση. Το 2022 όμως βελτίωσε τη θέση της και είναι πλέον 91η, αφήνοντας τη χειρότερη αξιολόγηση μεταξύ των «27» για την Ελλάδα. Η Βουλγαρία βοηθήθηκε από την πτώση της κυβέρνησης Μπορίσοφ, η οποία αν κρίνουμε και από την παρέμβαση της Ευρωπαίας εισαγγελέως, είχε κάνει τη διαφθορά κυβερνητικό σύστημα. Η επικράτηση φιλελεύθερων, ανανεωτικών δυνάμεων και η απομάκρυνση του κόμματος Μπορίσοφ - που συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) μαζί με τη ΝΔ - από την εξουσία, έφεραν εντυπωσιακή βελτίωση στο πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον λειτουργίας των βουλγαρικών ΜΜΕ.

Το πιο ανησυχητικό είναι ότι η Ελλάδα χάνει στη σύγκριση και από χώρες των Δυτικών Βαλκανίων που θεωρούμε ότι είναι πολύ πίσω από εμάς σε ζητήματα ελευθερίας των ΜΜΕ.

Η Βόρεια Μακεδονία έκανε εντυπωσιακή πρόοδο και έτσι πέρασε από την 90η θέση το 2021 στην 57η  το 2022, αφήνοντάς μας πολύ πίσω.

Ακόμη και η Αλβανία του Έντι Ράμα, η οποία έχει πρόβλημα σε ό,τι αφορά τη λειτουργία του πολιτικού συστήματος και το κράτος Δικαίου, είναι κάπως καλύτερα από εμάς στην αξιολόγηση των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα. Έπεσε εντυπωσιακά από τη θέση 83 το 2021 στη θέση 103 το 2022, αλλά εμείς υποχωρήσαμε ακόμη περισσότερο, στη θέση 108 το 2022.

Αμετανόητος Μητσοτάκης

Η κατολίσθηση της Ελλάδας σε θέματα ελευθερίας των ΜΜΕ δημιουργεί διπλό πρόβλημα.

Πρώτον, η χώρα που θέλει να θεωρείται από τις πιο δημοκρατικές στην Ε.Ε. ποτέ δεν είχε γνωρίσει τέτοια υποβάθμιση. Ήμαστε σε μια μέτρια ως κακή κατάσταση, δεν είχαμε όμως βρεθεί στη χειρότερη θέση μεταξύ της Ε.Ε. των «27».

Δεύτερον, ο Μητσοτάκης δεν είναι σαν τον Όρμπαν, ο οποίος προπαγανδίζει ανοιχτά τη λεγόμενη ανελεύθερη Δημοκρατία, όπου οι υποχρεώσεις των πολιτών έναντι του κράτους και της κοινωνίας έχουν απόλυτη προτεραιότητα έναντι των ατομικών ελευθεριών. Ο Μητσοτάκης αυτοπροβάλλεται σαν εκπρόσωπος του ευρωπαϊκού φιλελευθερισμού παρά το γεγονός ότι η ΝΔ είναι ενταγμένη στην πολιτική ομάδα του ΕΛΚ με κυρίαρχα τα κεντροδεξιά, συντηρητικά χαρακτηριστικά.

Ο Μητσοτάκης πρωταγωνίστησε στην αποπομπή του κόμματος Fidesz του Όρμπαν από το ΕΛΚ και τώρα εμφανίζεται να είναι χειρότερος σε ζητήματα ελευθερίας των ΜΜΕ από αυτόν που συνήθιζε να καταγγέλλει.

Έχω προσωπική εμπειρία από τις μεθόδους Μητσοτάκη, την οποία έχω μεταφέρει στο ΕΛΚ και σε Επιτροπές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Όταν άρχισα να ασκώ κριτική σε ορισμένες πλευρές της κυβερνητικής πολιτικής δέχθηκα τηλεφωνήματα από το Μαξίμου και τον ίδιο τον πρωθυπουργό που με προϊδέαζαν για τη διαγραφή μου σε περίπτωση που θα συνέχιζα την κριτική.

Στη συνέχεια διαπίστωσα ότι ήμουν κομμένος από τη δημόσια τηλεόραση και σταδιακά και από τα ιδιωτικά κανάλια εθνικής εμβέλειας. Αυτή η προσπάθεια πολιτικής φίμωσης και επικοινωνιακής απομόνωσης συμπληρώθηκε από μία εκστρατεία αποπληροφόρησης σε βάρος μου, με πρωτοβουλία του Μαξίμου. Έτσι για τις ανάγκες του σεναρίου, η «έγκυρη» Καθημερινή δημοσίευσε τα fake news του Μαξίμου σύμφωνα με τα οποία η κριτική που ασκούσα στην κυβερνητική πολιτική αποτελούσε προετοιμασία για την ένταξή μου στο κόμμα Βελόπουλου.

Ο Μητσοτάκης απάντησε στην κριτική μου και στις διαμαρτυρίες μου για τον επικοινωνιακό αποκλεισμό μου και τις μεθοδεύσεις του Μαξίμου με την τηλεφωνική διαγραφή μου από τη ΝΔ.

Μετέφερε επίσης την αντιπαράθεση στο ΕΛΚ, όπου υπερασπίστηκα δυναμικά τις θέσεις μου, παρουσιάζοντας τα ανελεύθερα χαρακτηριστικά της πολιτικής Μητσοτάκη δίνοντας έμφαση στο προκλητικό κουκούλωμα του σκανδάλου της Novartis και στις δικαστικές διώξεις σε βάρος Τουλουπάκη, Βαξεβάνη και Παπαδάκου.

Ο επικεφαλής της πολιτικής ομάδας του ΕΛΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Βέμπερ, πλησίασε τις θέσεις Μητσοτάκη θεωρώντας ότι η σύγκριση Μητσοτάκη και Όρμπαν που έκανα, σε ζητήματα ΜΜΕ, μπορεί να θεωρηθεί συκοφαντική για τον πρώτο. Σύμφωνα πάντως με την έκθεση των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα που ακολούθησε, η σύγκριση που έκανα είναι μειωτική για τον Όρμπαν.

Η προσπάθεια του Βέμπερ και του ΕΛΚ να καλύψουν πολιτικά και μάλιστα σε βάρος μου τις ανελεύθερες πρακτικές του Μητσοτάκη σχολιάστηκε ευρύτερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου τα στάνταρ των περισσότερων πολιτικών ομάδων για την ελευθερία των ΜΜΕ και το κράτος Δικαίου είναι εξαιρετικά υψηλά.

Οδήγησε επίσης στην αποχώρησή μου από το ΕΛΚ, εφόσον έκρινα ότι είχε δημιουργηθεί ένα ασφυκτικό, για τις δημοκρατικές ελευθερίες, περιβάλλον με ευθύνη Μητσοτάκη και Βέμπερ.

Έγινα ενθουσιωδώς δεκτός στην πολιτική ομάδα Renew Europe, οι 102 ευρωβουλευτές της οποίας με αντιμετώπισαν σαν πολιτικό στέλεχος που αγωνίζεται για την ελευθερία των ΜΜΕ και το κράτος Δικαίου στην Ελλάδα. Το Renew Europe, στο οποίο συμμετέχουν κυρίως φιλελεύθερα, κεντρώα κόμματα - όπως και το κόμμα που πρόσκειται στον Μακρόν - δίνει απόλυτη προτεραιότητα σε ζητήματα ανθρώπινων, δημοκρατικών δικαιωμάτων, κράτους Δικαίου και φυσικά στην ελευθερία των ΜΜΕ.

Ρελάνς με… fake news

Η ετήσια έκθεση των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα δημοσιεύθηκε αμέσως μετά τη ρήξη μου με τον Μητσοτάκη και την πολιτική κόντρα με τον Βέμπερ και 24 ώρες πριν εμφανιστώ στην ολομέλεια της πολιτικής ομάδας του Renew Europe στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να ζητήσω την ένταξή μου σε αυτήν. Η έκθεση θεωρήθηκε από τους περισσότερους σαν η απόλυτη δικαίωση σε ό,τι αφορά τις εκτιμήσεις μου και τη στάση που κράτησα.

Θα περίμενε κανείς ότι ύστερα από έναν γύρο αρνητικής ευρωπαϊκής δημοσιότητας που ράγισε τη φιλελεύθερη πολιτική του βιτρίνα και μετά τον διασυρμό που υπέστη από την έκθεση των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα, ο Μητσοτάκης θα είχε ένα σχέδιο Β για τον περιορισμό της επικοινωνιακής και πολιτικής ζημιάς που υπέστη.

Τελικά προτίμησε να περάσει στην αντεπίθεση με πρόχειρα fake news τα οποία τον εξέθεσαν ακόμη περισσότερο στην Ε.Ε.

Η κυβέρνηση ανέσυρε μία έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης, η οποία δεν είχε άμεση σχέση με την ελευθερία των ΜΜΕ των χωρών που συμμετέχουν στο Συμβούλιο της Ευρώπης και την παρουσίασε σαν απάντηση στην έκθεση των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα. Ταυτόχρονα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αμφισβήτησε την εγκυρότητα των εκτιμήσεων της Μ.Κ.Ο. Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα, παρά το γεγονός ότι η ετήσια έκθεση που δημοσιεύουν είναι ευρύτερα αποδεκτή στις δημοκρατικές χώρες.

Ήταν τέτοια η διαστρέβλωση του περιεχομένου από την κυβέρνηση της έκθεσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, ώστε τράβηξε την προσοχή των Ellinika Hoaxes, τα οποία είναι μέλος του International Fact-Checking Network, με ειδίκευση στην ανάδειξη των fake news του διαδικτύου.

Τα Ellinika Hoaxes ανέδειξαν την κυβερνητική «διαστρέβλωση ευρημάτων έκθεσης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την ελευθερία του Τύπου» απαντώντας σε τρεις βασικούς ισχυρισμούς της κυβέρνησης.

Ο πρώτος κυβερνητικός ισχυρισμός είναι ότι, «η έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την ελευθερία του Τύπου που εκδόθηκε το 2022, κατατάσσει την Ελλάδα σε υψηλότερη θέση από πολλές ευρωπαϊκές χώρες.»

Σε αυτόν το κυβερνητικό ισχυρισμό τα Ellinika Hoaxes απαντούν με τη διαπίστωση ότι: «Η έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης με τίτλο “Ελευθερία της έκφρασης κατά το 2021” δεν περιέχει κατάταξη των χωρών-μελών του διεθνούς οργανισμού ως προς την ελευθερία του Τύπου.»

Ο δεύτερος ισχυρισμός της κυβέρνησης ήταν ότι, «γράφημα-χάρτης από την έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης δείχνει την κατάσταση των ευρωπαϊκών χωρών ως προς την ελευθερία του Τύπου, με τρεις χρωματικές διαβαθμίσεις που αντιστοιχούν στα επίπεδα ελευθερίας του Τύπου.»

Τα Ellinika Hoaxes αποκαλύπτουν και αυτά τα κυβερνητικά fake news επισημαίνοντας σχετικά: «Το γράφημα προέρχεται από έκθεση του Κέντρου για τον Πλουραλισμό των ΜΜΕ και την Ελευθερία του Τύπου (CMPF) το 2021 και αποτυπώνει την κατάσταση κινδύνου ανά χώρα ως προς τις ατομικές ψηφιακές δεξιότητες, υποενότητα στην αξιολόγηση του γραμματισμού στα ΜΜΕ.»

Σε απλά ελληνικά, η κυβέρνηση Μητσοτάκη προσπάθησε να απαντήσει στην έκθεση των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα διαστρεβλώνοντας έκθεση, για άλλο θέμα, του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Ήταν τέτοια η προχειρότητα της κυβέρνησης, ώστε στη σχετική ανακοίνωση υποστήριξε ότι: «η έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης είναι έκθεση επίσημου φορέα της Ε.Ε.» Όπως σημειώνουν τα Ellinika Hoaxes, με την αναπόφευκτη ειρωνική διάθεση, το Συμβούλιο της Ευρώπης είναι εντελώς διαφορετικό από την Ε.Ε. και δεν πρέπει να συγχέεται με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που είναι ένας από τους θεσμούς της Ε.Ε.

Η κυβέρνηση απάντησε στις εκτιμήσεις των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα για δραματικό περιορισμό της ελευθερίας των ΜΜΕ στην Ελλάδα με fake news τα οποία καταγγέλθηκαν διεθνώς από τα Ellinika Hoaxes. Πιο επίσημη επιβεβαίωση της κυβερνητικής κατρακύλας δεν μπορούσε να υπάρξει.