Προπαγάνδα εναντίον οικονομικής πραγματικότητας - Free Sunday
Προπαγάνδα εναντίον οικονομικής πραγματικότητας

Προπαγάνδα εναντίον οικονομικής πραγματικότητας

Η προεκλογική διαστρέβλωση της οικονομικής πραγματικότητας έχει ξεπεράσει κάθε ιστορικό προηγούμενο. Ο Μητσοτάκης έχει στήσει έναν ισχυρό προπαγανδιστικό μηχανισμό ο οποίος με την υποστήριξη των επιδοτούμενων ιδιοκτητών ΜΜΕ προσπαθεί να κάνει το μαύρο άσπρο στην οικονομία.

Δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΟΟΣΑ το 2022 ήταν η χειρότερη χρονιά για τους μισθωτούς στην πατρίδα μας. Ο πραγματικός μέσος μισθός έπεσε 7,4% εξαιτίας του συνδυασμού πληθωρισμού και αυστηρής εισοδηματικής πολιτικής.

Μια τόσο μεγάλη πτώση στην αγοραστική δύναμη των μη προνομιούχων θα υποχρέωνε, σε οποιαδήποτε δημοκρατική χώρα, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να δώσει εξηγήσεις. Υπό σχεδόν απόλυτη μιντιακή προστασία ο Μητσοτάκης επιμένει ότι έδωσε… «αξιοπρεπείς μισθούς» στον κόσμο που δυσκολεύεται ολοένα περισσότερο.

Στο θέμα της φορολογίας ο Μητσοτάκης υπερηφανεύεται ότι «μείωσε τους φόρους». Το έκανε πράγματι για τα μερίσματα των εφοπλιστών, τα μερίσματα γενικότερα, τις τράπεζες, το ενεργειακό ολιγοπώλιο, τη μεγάλη ιδιοκτησία και τις μεταβιβάσεις. Δεν το έκανε όμως για τους πολλούς.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία ο φόρος εισοδήματος αυξήθηκε το πρώτο τρίμηνο κατά 250 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με το 2022. Η αύξηση αυτή οφείλεται στην μη τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας σε περίοδο υψηλού πληθωρισμού και πλήττει κυρίως τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.

Επιπλέον σημειώθηκε νέο ρεκόρ στις εισπράξεις ΦΠΑ που ξεπέρασαν κατά 500 εκατομμύρια ευρώ τον στόχο και μπορεί να φτάσουν τα 23 δισεκατομμύρια για το σύνολο του 2023. Ουσιαστικά όποιος πηγαίνει στον φούρνο της γειτονιάς του ή αγοράζει τα βασικά επιβαρύνεται υπέρμετρα λόγω της διατήρησης των καταναλωτικών φόρων σε υψηλά επίπεδα σε συνθήκες υψηλού πληθωρισμού.

Βέβαια για τον Μητσοτάκη ο οποίος είναι υπηρέτης συμφερόντων και συντονιστής κυκλωμάτων οι φόροι του «κοσμάκη» δεν μετράνε. Γι’ αυτό επιμένει ότι μείωσε τη φορολογία.