Καγκελάριε Σολτς εδώ είναι… Βαλκάνια! - Free Sunday
Καγκελάριε Σολτς εδώ είναι… Βαλκάνια!

Καγκελάριε Σολτς εδώ είναι… Βαλκάνια!

Ο Σοασιαλδημοκράτης καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς έκανε μία εξαιρετικά σημαντική πολιτική κίνηση στο ξεκίνημα της προεκλογικής περιόδου.

Κάλεσε τον Τσίπρα στο Βερολίνο για συνομιλίες, στην έδρα του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος. Η γερμανική διπλωματία είναι εξαιρετικά προσεκτική και η κίνησή της στο ξεκίνημα της προεκλογικής διαδικασίας, εντυπωσίασε πολιτικούς και αναλυτές.

Έδειξε ότι ο Σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος της χώρας με την ισχυρότερη οικονομία στην ΕΕ δεν έχει πρόβλημα να συνεννοείται με τον Τσίπρα και αυτό προφανώς θα ισχύσει σε περίπτωση εκλογικής επικράτησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Σολτς έστειλε επίσης μήνυμα υπέρ της συνεννόησης Σοσιαλδημοκρατών και Αριστερών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, προφανώς και σε ελληνικό.

Επειδή το Βερολίνο είναι εξαιρετικά προσεκτικό έστειλε το μήνυμα μέσω συμβολισμού, πρόσκληση, συνάντηση, φωτογραφία αποφεύγοντας πολιτική τοποθέτηση που θα μπορούσε να προκαλέσει πολιτικές αντιδράσεις στα πλαίσια της προεκλογικής αντιπαράθεσης.

Ο καγκελάριος Σολτς έκανε αυτό που έπρεπε να κάνει με αριστοτεχνικό τρόπο αλλά δυστυχώς η Αθήνα ως γνωστόν είναι Βαλκάνια.

Τα περισσότερα ΜΜΕ υποβάθμισαν σκόπιμα τη σημαντική συνάντηση ή και προσπάθησαν να διαστρεβλώσουν το πολιτικό μήνυμα.

Οι Έλληνες Σοσιαλιστές δεν επηρεάζονται από τα μηνύματα του Σολτς. Έτσι η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ αποφεύγει οποιαδήποτε επαφή με την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ παρά το γεγονός ότι Ανδρουλάκης και Τσίπρας συνεργάζονται και οι δύο με τους ευρωσοσιαλιστές που σημαίνει ότι παίρνουν μέρος στις Συνόδους Κορυφής των ευρωσοσιαλιστών με τους αρχηγούς κυβερνήσεων και κομμάτων που ανήκουν στον πολιτικό χώρο. Έχουν καταφέρει να μιλάνε με όλους τους ευρωσοσιαλιστές αλλά όχι μεταξύ τους.

Πάμε λοιπόν σε εκλογές με απλή αναλογική την οποία επέβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ και υποχρεώνει τα κόμματα σε διαβουλεύσεις και προσπάθεια προγραμματικής σύγκλισης με στόχο τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, αλλά χωρίς επαφές σε επίπεδο κορυφής μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.

Άλλα λέει ο Σολτς, άλλους κανόνες πολιτικής συμπεριφοράς επιβάλλει η απλή αναλογική και άλλα κάνουν ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ.

Η αδυναμία ελληνικής εφαρμογής του ευρωπαϊκού μοντέλου σύγκλισης, εννοείται υπό προϋποθέσεις, κεντροαριστεράς και Αριστεράς είναι το τελευταίο μεγάλο «ατού» του Μητσοτάκη το οποίο όμως μπορεί να αποδειχθεί καθοριστικό.