Δράση για μία νέα μεγάλη δημοκρατική σύμπραξη - Free Sunday
Δράση για μία νέα μεγάλη δημοκρατική σύμπραξη

Δράση για μία νέα μεγάλη δημοκρατική σύμπραξη

Ταυτόχρονα δοκιμάζει τις αντοχές του πολιτικού μας συστήματος το οποίο οφείλει να εξελιχθεί και να προσαρμοστεί στη νέα πραγματικότητα αφού μόνο η πολιτική διαδικασία είναι εκείνη που μπορεί να προσφέρει τα εργαλεία απαγκίστρωσης της χώρας από τον εφιάλτη που βιώνει και επανεκκίνησής της πάνω σε τροχιά σταθερή και ασφαλή. 

Πολίτες και κόμματα, κάνουμε πολιτική, σε μία διαδικασία δημιουργικής αλληλεπίδρασης, και για να αλλάξουμε τον τρόπο που σκεφτόμαστε, όταν αποδεδειγμένα αυτός δεν είναι ορθός. Για να αλλάξουμε πρωτίστως τον εαυτό μας και να συμπαρασύρουμε, πείθοντας δημιουργικά τους διπλανούς αλλά και γιατί όχι και τους απέναντι από μας. Αυτό είναι ένα αναγκαίο πρώτο βήμα για την δημιουργία μίας νέας συλλογικής αυτεπίγνωσης, ενός νέου συλλογικού οράματος.

Γιατί, μην γελιόμαστε, ακόμη και σήμερα, που τα προβλήματα της καθημερινότητας είναι διογκωμένα, που οι οικονομικές συνθήκες δεν αφήνουν περιθώρια αισιόδοξων και μεσομακροπρόθεσμων προσωπικών σχεδίων, που το ήθος διακυβέρνησης είναι καταρρακωμένο και οι θεσμοί της δημοκρατίας υπολειτουργούν, οι πολίτες και η κοινωνία δεν μπορεί και δεν πρέπει να παραιτούνται από το καθήκον να υπερβούν τις ρωγμές και να πασχίσουν, με τρόπο διανοητικά έντιμο και καθαρό για την επίτευξη μίας νέας εθνικής συμφωνίας, ενός νέου συμβολαίου για την ελευθερία, την δημοκρατία και την πρόοδο της πατρίδας μέσα σε ένα διεθνές σύστημα ασφάλειας και συνεργασίας. 

 Τα προτάγματα που, εκ των πραγμάτων, τίθενται συνδέουν την οικονομική ανάπτυξη της χώρας με την ειρήνευση και ευημερία της κοινωνίας, την θεσμική της θωράκιση αλλά και την επωφελή αξιοποίηση του πλούσιου ανθρώπινου κεφαλαίου της. Η οικονομική ανάπτυξη δεν μπορεί να επιτευχθεί παρά μόνο με γενναίες ελαφρύνσεις και ισχυρά κίνητρα στην φορολογία, με δραστική περιστολή του μη μισθοδοτικού κόστους και με αληθινό περιορισμό των κρατικών δαπανών.

Μέρος του πλούτου, που με μαθηματική ακρίβεια θα προκύψει από μία τέτοια πολιτική, εννοείται ότι θα επιστραφεί στην κοινωνία μέσω μίας ορθολογικής, ήπιας και δίκαιης φορολόγησης, που θα αποβλέπει στο εισόδημα και όχι στα εξαντλημένα αποθέματα και στις περιουσίες των πολιτών. Για να έχει όμως ελπίδες οποιαδήποτε σοβαρή προσπάθεια για ανάκαμψη της οικονομίας και προκοπή, θα πρέπει να εξασφαλιστεί, σε συνθήκες πολιτικού διχασμού και πόλωσης, όπως αυτές που με ευθύνη κυρίως της κυβέρνησης βιώνουμε σήμερα, το αναγκαίο πλαίσιο πολιτικής συνεννόησης και συνεργασίας.

Η αρχή πρέπει να γίνει από την σύμπτωση αντιλήψεων στις ελάχιστες κοινές παραδοχές για το πρόβλημα του τόπου. Αυτή η σύμπτωση αντιλήψεων σήμερα υπάρχει σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις που σχηματικά εντάσσω στο μπλοκ της «δημοκρατικής αντιπολίτευσης», στις δυνάμεις δηλαδή που πιστεύουν στην δημοκρατία και στους θεσμούς, που δεν δαιμονοποιούν την επιχειρηματικότητα και το κέρδος και που κλείνουν τα αυτιά τους στις σειρήνες του λαϊκισμού και της διχόνοιας. Στις δυνάμεις, που υϊοθέτησαν πολιτικά το «ναι» στο περσινό καλοκαίρι της πολιτικής μας ενηλικίωσης, στις δυνάμεις που θεωρούν καταστροφική την εθνική απομόνωση και την αποκοπή της πατρίδας από την ιστορική, πολιτική και πολιτισμική της ενδοχώρα που δεν είναι άλλη από την Ευρώπη και τους συστατικούς της θεσμούς.

Στην προσπάθεια αυτή, το δικό μας κόμμα, η Δράση, που έδωσε άνισες μάχες για την ελευθερία, την δικαιοσύνη, τους  δημοκρατικούς θεσμούς και τα ανθρώπινα δικαιώματα, που εκπροσώπησε με γνώση και αυταπάρνηση τα συμφέροντα των ανθρώπων που δεν είχαν αληθινή πολιτική εκπροσώπηση, των ανθρώπων που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας, αυτοαπασχολούμενων και μη, θα διαθέσει όλες της τις δυνάμεις και την δημιουργική της σκέψη.

Την πολιτική της εργαλειοθήκη, τον επίκαιρο και στοχευμένο λόγο της, τις βασανιστικά επεξεργασμένες προτάσεις της, την ποιότητα των πολιτικών της στελεχών. Θα το κάνουμε με σεμνότητα, υπομονή και με διάθεση συνεργασίας, συνειδητοποιώντας πάντα ότι σε αυτήν την προσπάθεια υπάρχουν και πρέπει να υπάρχουν αυτοί που θα έχουν την πρωτοβουλία, υπάρχουν και πρέπει να υπάρχουν αυτοί που θα εισφέρουν τα πιο πολλά.

Αν ο στόχος αυτός επιτευχθεί, αν σχηματιστεί μία μεγάλη δημοκρατική σύμπραξη που θα έχει αληθινές προϋποθέσεις επιτυχίας, όχι μόνο εκλογικής, αφού αυτή μάλλον θα είναι εύκολη αν αναλογιστεί κανείς τον αντίπαλο αλλά, κυρίως, κυβερνητικής, τότε εμείς θα έχουμε ανταποκριθεί στην ουσία της πολιτικής που την αντιλαμβανόμαστε ως άσκηση ευθύνης. Άλλωστε ο στόχος αυτός αποτελεί συστατική και καταστατική μας επιδίωξη την οποία υπηρετούμε και θα συνεχίσουμε να υπηρετούμε.

Σε λιγότερο από ένα μήνα, στις 14-15 Μαϊου, γίνεται στην Αθήνα το 4ο Τακτικό ανοικτό μας Συνέδριο. Η δομή του συνεδρίου μας, το πρόγραμμα των εργασιών του αλλά και οι προσωπικότητες που θα συμμετάσχουν σε αυτό, επιβεβαιώνουν την πολιτική υπεραξία της Δράσης και την εμβέλεια του πολιτικού της μηνύματος. Με χαρά θα σας περιμένουμε.