Καλές μεταγραφές, ανταγωνιστικό πρωτάθλημα - Free Sunday
Καλές μεταγραφές, ανταγωνιστικό πρωτάθλημα

Καλές μεταγραφές, ανταγωνιστικό πρωτάθλημα

H μεταγραφική περίοδος που μόλις ολοκληρώθηκε πρέπει να ήταν η πιο παραγωγική και ουσιαστική για τους τέσσερις «μεγάλους» του ελληνικού ποδοσφαίρου εδώ και πολλά χρόνια. Όλοι έχουν σχηματίσει σαφώς καλύτερα ρόστερ σε σχέση με εκείνα που ολοκλήρωσαν την προηγούμενη σεζόν, όλοι έχουν τη δυνατότητα να παίξουν πολύ καλύτερο ποδόσφαιρο και να προσφέρουν ένα ανταγωνιστικό πρωτάθλημα, το οποίο θα κριθεί αποκλειστικά στην τελική βαθμολογία μετά την κατάργηση των πλέι οφ.

Ανταγωνιστικό μεν το πρωτάθλημα αλλά με ξεκάθαρο φαβορί τον Ολυμπιακό, ο οποίος σχημάτισε ένα τρομερά ποιοτικό ρόστερ, πολύ ανώτερο των αντιπάλων του. Επιπλέον, ξεκινά σε εξαιρετικό κλίμα τη σεζόν, αφενός λόγω της πρόκρισης στους ομίλους του Champions League και αφετέρου λόγω των ηχηρών μεταγραφών που πραγματοποίησε. Επιπλέον, ο Μπέσνικ Χάσι μπορεί να ήρθε στην Ελλάδα σε κλίμα γενικής δυσθυμίας των οπαδών του Ολυμπιακού αλλά με τη διαχείριση που έκανε στο ρόστερ και την εικόνα της ομάδας στα προκριματικά και τα πλέι οφ του Champions League κέρδισε την απαραίτητη πίστωση χρόνου. Ο Ολυμπιακός έχει σχηματίσει ένα από τα πιο πλήρη ρόστερ της ιστορίας του, δεν χώρεσαν σε αυτό παίκτες που στις υπόλοιπες ομάδες θα ήταν βασικοί, όπως ο Σιώπης. Εισέπραξε πολλά λεφτά από τις μεταγραφές -πήρε άλλωστε το ποσό ρεκόρ των 22 εκατ. ευρώ από την πώληση ενός πολύ ταλαντούχου 19χρονου αμυντικού, του Ρέτσου- αλλά έδωσε και υπερβολικά πολλά για τα ελληνικά δεδομένα: περίπου 23 εκατ. ευρώ πήγαν σε ομάδες. Με αυτά αποκτήθηκαν οι Ένγκελς (με ποσό ρεκόρ για τα ελληνικά δεδομένα για αμυντικό, 7 εκατ. ευρώ), Τζούρτζεβιτς, Οφόε, Καρσελά, Εμενίκε, Βούκοβιτς, Μίλιτς, Ζιλέ, Ταχτσίδης, Κούτρης, Προτό.

Εντυπωσιακό ήταν το κλείσιμο των μεταγραφών και για την ΑΕΚ, που επανάφερε την κάψα των οπαδών της, τον Αραούχο, αλλά και τον Κονέ, ενισχύοντας ποιοτικά το ήδη καλό σύνολο που είχε, το οποίο είχε εμπλουτίσει με γρήγορες και ουσιαστικές κινήσεις στο ξεκίνημα της μεταγραφικής περιόδου, αποκτώντας τους Τρίστανσον, Λιβάγια, Τσόσιτς, Λόπες, Κλωναρίδη, Γιακουμάκη. Σε αυτή τη φάση η ΑΕΚ δείχνει να έχει καλύτερη προοπτική τον ΠΑΟΚ, ο οποίος από την άλλη πλευρά ενισχύθηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό την τελευταία μεταγραφική εβδομάδα.

Τη διαφορά μεταξύ των δυο τους κάνει η… Έστερσουντ. Ο ΠΑΟΚ έχει θεωρητικά, εφόσον όλα τελικά κρίνονται στο γήπεδο, το δεύτερο καλύτερο ρόστερ του πρωταθλήματος μετά τον Ολυμπιακό. Από την άλλη πλευρά ο καλοκαιρινός σχεδιασμός του ήταν λάθος, όπως αποδεικνύεται και από την αλλαγή προπονητή με τον Λουτσέσκου να αντικαθιστά τον Στανόγεβιτς. O Δικέφαλος του Βορρά έχει σημαντικό βάθος πάγκου και πάρα πολύ ποιότητα από τη μέση και μπροστά, για την οποία φρόντισαν καθοριστικά και οι τρεις από τις τελευταίες τέσσερις μεταγραφές του, των Βιεϊρίνια, Μαουρίσιο κυρίως, αλλά και του Ελ Καντουρί. Βέβαια η πιο απαραίτητη απ’ όλες ήταν η τέταρτη μεταγραφή του της τελευταίας εβδομάδας, εκείνη του εξαιρετικού αμυντικού Κάρλος Σαμπράνο.

Η επιστροφή του Βιεϊρίνια, μετά και από εκείνη του Μακ, μπόρεσε να αντιστρέψει το κλίμα μετά τον ευρωπαϊκό αποκλεισμό. Όμως η σεζόν μόλις ξεκίνησε και αυτός ο αποκλεισμός θα επιστρέφει σε όλες τις δύσκολες στιγμές της. Η σεζόν είναι πολύ μακριά και… περνάει δύσκολα χωρίς την ανάσα δροσιάς των ευρωπαϊκών αναμετρήσεων, οι οποίες σε αρκετές περιπτώσεις τα τελευταία χρόνια ήταν το αποκούμπι του ΠΑΟΚ. Αυτό που λέγεται σε ανάλογες περιπτώσεις είναι πως η ομάδα θα συγκεντρωθεί στο πρωτάθλημα. Μόνο που αυτό σπανίως επιβεβαιώνεται: μια ομάδα του επιπέδου του ΠΑΟΚ είναι πολύ δύσκολο να βρει ρυθμό στο ελληνικό πρωτάθλημα, που διεξάγεται… αραιά και που, χωρίς τα ευρωπαϊκά παιχνίδια. Και ακόμα πιο δύσκολη είναι η διαχείριση τόσων καλών παικτών όταν τα παιχνίδια και δη τα σημαντικά είναι σαφώς λιγότερα.

Το ίδιο πρόβλημα θα αντιμετωπίσει και ο Ουζουνίδης στον Παναθηναϊκό, εξαιρώντας την τελευταία παράμετρο. Ο Παναθηναϊκός δεν έχει το ίδιο βάθος στο ρόστερ και με το μεταγραφικό του ντεμαράζ στο τέλος απλώς κάλυψε εμφανέστατα κενά που υπήρχαν. Τα κάλυψε προσθέτοντας ποιότητα στην ομάδα του, ίσως και αναπάντεχα καλά δεδομένου του τρόπου που είχε κινηθεί έως τότε και του ελάχιστου διαθέσιμου μπάτζετ. Ο Χίλιεμαρκ είναι μια εξαιρετική προσθήκη και πολύ καλές εκείνες των Σιλά και Μουνιέ, με στοιχεία που έλειπαν. Ο Ουζουνίδης κάνει καλή δουλειά, ο Παναθηναϊκός θα παίξει καλό ποδόσφαιρο, ωστόσο θα χρειαστεί πολύ προσπάθεια για να εμπνεύσει εκ νέου τους οπαδούς του μετά τον ευρωπαϊκό αποκλεισμό και το γεγονός πως βρίσκεται ήδη έξι βαθμούς πίσω από τον πρωτοπόρο Ολυμπιακό, δύο αγωνιστικές μετά το ξεκίνημα του πρωταθλήματος.