Το πρώτο αίμα - Free Sunday
Το πρώτο αίμα

Το πρώτο αίμα

Με το σχεδόν καθιερωμένο πια πρόωρο ντέρμπι «αιωνίων», είτε για το πρωτάθλημα, είτε για το Κύπελλο, είτε… και για τις δύο εγχώριες διοργανώσεις, η νέα μπασκετική σεζόν ουσιαστικά τώρα ξεκινά. Το ντέρμπι θα διεξαχθεί στο κεκλεισμένων των θυρών ΣΕΦ την Κυριακή για την πρώτη αγωνιστική του πρωταθλήματος.

Ένα ντέρμπι το διακύβευμα του οποίου ορίζεται σε μεγάλο βαθμό από το περσινό αντίστοιχο ντέρμπι μεταξύ των «αιωνίων», για τη δεύτερη αγωνιστική τότε. Ο Ολυμπιακός είχε συντρίψει τον Παναθηναϊκό με 88-63, ένα αποτέλεσμα που κόστισε στον Πεδουλάκη την αντικατάστασή του από τον Πασκουάλ. Στο τέλος της χρονιάς ο Παναθηναϊκός, παρ’ ότι λόγω της συγκεκριμένης ήττας δεν είχε το πλεονέκτημα έδρας στους τελικούς, κατέκτησε το νταμπλ, ενώ ο Ολυμπιακός ήταν ο φιναλίστ της Ευρωλίγκας. Συνεπώς εκείνο το οποίο καθορίζει ουσιαστικά ένα ντέρμπι «αιωνίων» σε αυτό το χρονικό σημείο είναι το ποιος θα πορευτεί στην αρχή της σεζόν εν μέσω έντονης πίεσης και ποιος θα μπορέσει με ηρεμία να δέσει ως ομάδα και να εξελίξει το παιχνίδι του. Χωρίς αυτό να σημαίνει πως αυτός που θα νικήσει θα εξελιχθεί απαραίτητα και καλύτερα ως ομάδα: πολλές φορές η πίεση οδηγεί σε μια βίαιη ψυχολογικά πλην ωφέλιμη σκληραγώγηση της ομάδας.

Το γενικό συμπέρασμα από τον τρόπο που κινήθηκαν οι δύο καλύτερες ελληνικές ομάδες στο μεταγραφικό παζάρι είναι πως άπλωσαν τα πόδια τους μέχρι εκεί που τους επιτρέπει το στρώμα του ελληνικού μπάσκετ αλλά και της Ελλάδας της κρίσης, με την πολύ υψηλή φορολογία για τους παίκτες. Παραμένει χαώδης η απόσταση που τις χωρίζει από τις υπόλοιπες ελληνικές ομάδες, αλλά δείχνει να μεγάλωσε και η απόσταση που τις χωρίζει από τις κορυφαίες ευρωπαϊκές. Σε μια μεταγραφική σεζόν που το ΝΒΑ και η Κίνα απορρόφησαν πολλούς εξαιρετικούς παίκτες από το ευρωπαϊκό μπάσκετ, οι Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός γέμισαν με ουσιαστικές κινήσεις το ρόστερ τους, αλλά άφησαν προφανή κενά σε επίπεδο ποιότητας, σε ό,τι αφορά τους παίκτες που έφυγαν και εκείνους που τους αντικατέστησαν. Η ΤΣΣΚΑ, για παράδειγμα, έχασε τον Τεόντοσιτς και πήρε τον Σέρχι Ροντρίγκεθ.

Ο Παναθηναϊκός κράτησε τον Σίνγκλετον, που μαζί με τον Καλάθη και τον Γκιστ αποτελούν τα σημεία αναφοράς του παιχνιδιού του, έχει περισσότερους παίκτες που υπολογίζονται από τον Πασκουάλ, ωστόσο δεν διαθέτει πλέον την ποιότητα και την προσωπικότητα του Μπουρούση και του Τζέιμς, δύο παικτών που έδιναν λύσεις στα δύσκολα και πρόσφεραν εναλλακτικές δυνατότητες στην επίθεση. Δυνατότητα που φέτος δεν υπάρχει: ο Παναθηναϊκός είναι η ομάδα του Καλάθη και μόνο. Και αν στην περιφέρεια η αποχώρηση του Τζέιμς μπορεί να καλυφθεί συνολικά από τους παίκτες που αποκτήθηκαν (Ντένμον, Λεκαβίτσιους, Λοτζέσκι) και ίσως τελικά το πρόσημο να αποδειχθεί θετικό, δεν ισχύει το ίδιο για τους ψηλούς, όπου υπάρχουν δύο πρωτοκλασάτοι, Σίνγκλετον και Γκιστ, δύο ρολίστες, Βουγιούκας και Γκάμπριελ, και δύο που θα χρειαστούν πολλή δουλειά προτού καταφέρουν να ανταποκριθούν, οι Μήτογλου και Όγκαστ. Πιθανή απουσία είτε του Σίνγκλετον είτε του Γκιστ θα δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στον Παναθηναϊκό. Από την άλλη, υπάρχει και το πολυεργαλείο Θανάσης Αντετοκούνμπο.

Για τον Ολυμπιακό το προφανές κενό είναι η φετινή έλλειψη μιας σταθεράς των προηγούμενων ετών, του αθλητικού ψηλού που θα προσφέρει βρόμικη δουλειά στην άμυνα και θα τελειώσει τις φάσεις που θα του προσφέρει ο Σπανούλης στην επίθεση. Ούτε ο Μακλίν ούτε ο Τιλί διαθέτουν τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και είναι σαφές ότι ο βασικός τρόπος παιχνιδιού θα αλλάξει σε άμυνα και επίθεση, καθώς θα προσαρμοστεί στα διαφορετικά χαρακτηριστικά του Μιλουτίνοφ, ο οποίος από τα μέσα της προηγούμενης σεζόν έχει αρχίσει να εξελίσσεται σε έναν κυρίαρχο ψηλό. Εκείνο που πρόσθεσε ο Ολυμπιακός είναι περισσότεροι εναλλακτικοί τρόποι στην επίθεση, κυρίως με την προσθήκη του Ρόμπερτς, ενώ ο Στρέλνιεκς θα δώσει σαφώς περισσότερα από τον Γκριν στον ίδιο ρόλο και ο Τόμπσον αποτελεί… επιθετικό μπόνους.

O Ρόμπερτς και ο Λεκαβίτσιους είναι οι δύο παίκτες που θα απουσιάσουν από το κυριακάτικο ντέρμπι και μένει να φανεί ποιανού η απουσία θα αποδειχτεί πιο καθοριστική για την ομάδα του, σε ένα ντέρμπι βέβαια που ελάχιστα καθοριστικό θα είναι για την εξέλιξη της σεζόν.