Νικηφόρα πρεμιέρα για τον Ολυμπιακό - Free Sunday
Νικηφόρα πρεμιέρα για τον Ολυμπιακό

Νικηφόρα πρεμιέρα για τον Ολυμπιακό

Έχοντας ως πρωταγωνιστές το know how στην Ευρωλίγκα και δύο παίκτες με έξτρα κίνητρο, τους Παπανικολάου και Αγραβάνη, ο Ολυμπιακός ξεκίνησε νικηφόρα την φετινή Ευρωλίγκα, νικώντας την Μπασκόνια με 75-64 στα Δύο Αοράκια, στην Κρήτη.

Κι όπως μπορεί να επιβεβαιώσει και η πρωταθλήτρια Ευρώπης Φενέρμπαχτσε, που ηττήθηκε στη Μάλαγα με 68-67 με τον Σλούκα να χάνει την τελευταία επίθεση, το μόνο που μετράει στην πρεμιέρα είναι η νίκη. Μια νίκη που πέραν του Ολυμπιακού πήραν οι ΤΣΣΚΑ (93-84 την Αρμάνι στη Μόσχα), Ρεάλ (88-74 την Εφές στην Κωνσταντινούπολη με σόου Ντόντσιτς), η Μακάμπι (88-71 την Μπρόζε στο Μπάμπεργκ με απίστευτο παιχνίδι από τον Πιερ Τζάκσον) και η Μάλαγα.

Η Μπασκόνια ξεκίνησε καλά στην Κρήτη, ωστόσο γρήγορα ο Ολυμπιακός επανήλθε και με αιχμή του δόρατος την καλή του άμυνα, τον έλεγχο του ρυθμού και την υπεροχή του στους ψηλούς, με πολύ καλό τον Μιλουτίνοφ, έφερε το παιχνίδι στα μέτρα του και με ένα αμυντικό κρεσέντο του Παπανικολάου (11 π. με 2/3 τρίπ., 5/8β., 4 ριμπ., 4 ασ., 2 κλεψ.) και ένα επιθετικό κρεσέντο του Αγραβάνη (14π. με 4/4 δίπ., 1/3 τρίπ., 2/2β., 5 ριμπ.), που έκανε ένα πολύ μεστό παιχνίδι χωρίς να παρασυρθεί από τον συνήθη ενθουσιασμό του, πέρασε μπροστά και άρχισε να χτίζει διαφορά.

Διόλου τυχαία όπως φαίνεται επρόκειτο για τους δύο παίκτες που απέκτησαν έξτρα κίνητρο μετά το χαμένο ντέρμπι από τον Παναθηναϊκό, καθώς ο μεν Αγραβάνης δεν αγωνίστηκε ούτε δευτερόλεπτο, ο δε Παπανικολάου είδε το τέταρτο δεκάλεπτο από τα αποδυτήρια, μετά το γνωστό επεισόδιο με τον Σφαιρόπουλο.

Ο Τολιόπουλος αξιοποίησε στο έπακρο τα πέντε λεπτά συμμετοχής που του έδωσε ο Σφαιρόπουλος και όταν στην επιθετική εξίσωση μπήκαν και οι Τόμπσον και Στρέλνιεκς ο Ολυμπιακός έχτισε μια διαφορά που κυμαινόταν κοντά στους δέκα πόντους. Έκτοτε, το μόνο που κατάφερε η Μπασκόνια -που δεν έχει το ταλέντο των δύο προηγούμενων ετών και επιπλέον ο πρωτόπειρος ως προπονητής Πριτζιόνι καλείται να κάνει ομάδα ένα ετερόκλητο σύνολο παικτών- ήταν να πλησιάσει τέσσερις φορές στους έξι πόντους διαφορά: το μεθοδικό παιχνίδι του Ολυμπιακού δεν της επέτρεψε τίποτα περισσότερο, παρ’ ότι κάποια διαστήματα πολύ καλής απόδοσης των «ερυθρολεύκων» διαδέχονταν νεκρά διαστήματα. Κάτι λογικό τόσο για την εποχή όσο και για τις απώλειες του Ολυμπιακού -πέραν των Ρόμπερτς και Σπανούλη ο Τιλί ένιωσε τράβηγμα στον προσαγωγό και δεν έπαιξε- που προσέθεσαν επιπλέον βάρος στους υπόλοιπους.

Ο Πρίντεζης αποτέλεσε την σταθερά στην επίθεση σε όλο το δεύτερο ημίχρονο και στην τελευταία αντεπίθεση της Μπασκόνια, όταν πλησίασε σε 60-54, ήταν η ώρα να μιλήσουν οι δύο που θεώρησαν εαυτούς αδικημένους. Ο Αγραβάνης πέτυχε ένα παλικαρίσιο καλάθι, ο Παπανικολάου πέτυχε δύο διαδοχικά τρίποντα που δεν συνηθίζει, μετά από ντρίμπλα και με αντίπαλο πάνω του, δύο τρίποντα ψυχολογίας και θέλησης δηλαδή, και ο Ολυμπιακός ουσιαστικά καθάρισε το παιχνίδι. Κάτι προσπάθησε να κάνει ο Χουέρτας στη συνέχεια αλλά ο Πρίντεζης δεν άφησε περιθώρια και ο Ολυμπιακός έφτασε στην πρώτη του νίκη στη φετινή Ευρωλίγκα.

Τα δεκάλεπτα: 16-12, 41-33. 60-49, 75-64

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Μακλίν 2, Τολιόπουλος 3 (1), Παπαπέτρου 2, Αγραβάνης 13 (1), Μιλουτίνοβ 9, Στρέλνιεκς 8 (2), Πρίντεζης 17, Παπανικολάου 11 (2), Μάντζαρης 2, Μπόγρης, Τόμπσον 8.

ΜΠΑΣΚΟΝΙΑ: Βιλντόζα, Τίμα 3 (1), Βόιτμαν 11 (2), Χουέρτας 10 (1), Τζάνινγκ 5 (1), Ντιόπ 7 (1), Γκρέιντζερ 12, Ποϊριέ 3, Σενγκέλια 13, Ντελφίνο.