ΑΕΚ - ΠΑΟΚ: Ο τελικός που κρίνει το ελληνικό ποδόσφαιρο - Free Sunday
ΑΕΚ - ΠΑΟΚ: Ο τελικός που κρίνει το ελληνικό ποδόσφαιρο

ΑΕΚ - ΠΑΟΚ: Ο τελικός που κρίνει το ελληνικό ποδόσφαιρο

Ο τελικός του Σαββάτου μεταξύ ΑΕΚ και ΠΑΟΚ στο ΟΑΚΑ είναι σίγουρα ένα πολύ ενδιαφέρον σε αγωνιστικό επίπεδο παιχνίδι. Πρόκειται για τις δύο αναμφισβήτητα καλύτερες ομάδες της φετινής σεζόν, τις δύο που διεκδίκησαν μέχρι τέλους τον τίτλο. Η ΑΕΚ κατέκτησε το πρωτάθλημα, ενώ ο ΠΑΟΚ θεωρεί ότι εκείνος είναι ο δίκαιος πρωταθλητής, λες και οι ποινές που δικαίως του επιβλήθηκαν για την παραβατική συμπεριφορά των οπαδών και του προέδρου του στα ντέρμπι με τον Ολυμπιακό και την ΑΕΚ στην Τούμπα δεν αποτελούν μέρος (των κανονισμών) του παιχνιδιού.

Η ΑΕΚ ήταν η πιο σταθερή και ανθεκτική ομάδα στη διάρκεια της σεζόν, καθώς και η μοναδική ελληνική ομάδα που είχε φέτος αξιοπρόσεκτη ευρωπαϊκή πορεία. Ο ΠΑΟΚ έπαιξε το καλύτερο ποδόσφαιρο, κυρίως στο δεύτερο μισό της σεζόν, αλλά στα μεγάλα παιχνίδια σε μεγάλο βαθμό υστέρησε. Η ΑΕΚ είχε μακράν την καλύτερη άμυνα και την τρίτη καλύτερη επίθεση του πρωταθλήματος αλλά με προβλήματα στη δημιουργία, ο ΠΑΟΚ είχε την καλύτερη επίθεση και τη δεύτερη καλύτερη άμυνα, η οποία όμως δεν ήταν ανάλογα αποτελεσματική μακριά από την Τούμπα.

Σε μεγάλο βαθμό πρόκειται για ένα ξεκαθάρισμα λογαριασμών μεταξύ των δύο καλύτερων ομάδων της χρονιάς. Οι παίκτες και ο προπονητής της ΑΕΚ καλούνται να δώσουν απαντήσεις, κυρίως στους παίκτες και τον προπονητή του ΠΑΟΚ που θεωρούν τους εαυτούς τους «σωστούς» πρωταθλητές. Και να μην τα καταφέρουν, το γεγονός ότι είχαν μία άκρως επιτυχημένη σεζόν, στην οποία κατέκτησαν το πρωτάθλημα για πρώτη φορά μετά από 26 χρόνια, δεν πρόκειται να αλλάξει.

Από την άλλη πλευρά, οι παίκτες και ο προπονητής του ΠΑΟΚ καλούνται να υπερασπιστούν το αφήγημά τους: σε περίπτωση που αποτύχουν να υπερασπιστούν τον τίτλο που κατέκτησαν πέρυσι απέναντι στον ίδιο αντίπαλο, αυτομάτως καταρρέει και το αφήγημά τους ότι ήταν η καλύτερη ομάδα της σεζόν, από την οποία στέρησαν τον τίτλο οι «κακοί», όποιοι κι αν είναι αυτοί: το ΠΟΚ, το κράτος των Αθηνών, η Δικαιοσύνη κ.λπ. Οι δικαιολογίες για την αποτυχία κατάκτησης του πρωταθλήματος, που ήταν ο βασικός στόχος της σεζόν για τον ΠΑΟΚ, θα ξεχαστούν, η σεζόν θα μετατραπεί σε απολύτως αποτυχημένη.

Είναι ξεκάθαρο ότι ο ΠΑΟΚ χρειάζεται περισσότερο τη νίκη στον τελικό, άρα είναι εκείνος που θα έχει και τη μεγαλύτερη πίεση. Από την άλλη, μένει να αποδειχθεί και αν μπορεί να… αλλάξει το τσιπάκι και να εμφανιστεί με το γνωστό φετινό μαχητικό της πνεύμα η ΑΕΚ, η οποία μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος και τις φιέστες που ακολούθησαν δείχνει να έχει «αδειάσει» ψυχολογικά.

Και ξαφνικά ξένος

Για όλους τους παραπάνω λόγους ο τελικός του Κυπέλλου θα αναμενόταν με τρομερή αγωνία. Σε κάποια άλλη χώρα. Στην Ελλάδα, και δη με την απειλή του Grexit να κρέμεται ως δαμόκλειος σπάθη πάνω από το ελληνικό ποδόσφαιρο, η βασική συζήτηση είναι το αν θα ξαναζήσουμε την περσινή δραματική κατάσταση του τελικού του Κυπέλλου στον Βόλο, με τα μαχαιρώματα και το ανελέητο ξύλο εντός και εκτός γηπέδου, με τη συμμετοχή, μεταξύ άλλων, και εισαγόμενων χούλιγκαν, τη στιγμή που ΕΠΟ, αστυνομία αλλά και η κυβέρνηση εκτέθηκαν με την αδυναμία τους να διοργανώσουν έναν… αναίμακτο τελικό. Έναν τελικό ανάμεσα σε δύο ομάδες που, σε επίπεδο διοικήσεων, τα είχαν βρει και συνεργάστηκαν με επιτυχία στην ανάδειξη της νέας διοίκησης της ΕΠΟ.

Στην ανάδειξη της σημερινής διοίκησης της ΕΠΟ, με την ειδοποιό διαφορά πως έναν χρόνο μετά οι δύο διοικήσεις… τα έχουν σπάσει. Απόρροια αυτής της αλυσίδας γεγονότων ήταν και η γελοιότητα στην οποία κατέληξε η ΕΠΟ στην επιλογή του διαιτητή του τελικού. Ο πρόεδρος της ΕΠΟ Β. Γραμμένος προσπάθησε να βρει μια συμβιβαστική λύση για τις δύο ομάδες που τον στήριξαν, καθεμιά επιθυμούσε άλλον διαιτητή για τον τελικό και δεν μπορούσε να βρεθεί ένας… κοινής αποδοχής, οπότε αποφασίστηκε η λύση του ξένου διαιτητή, του Ισπανού Μπορμπαλάν.

Αν εξετάσουμε την επιλογή εκτός του πλαισίου στο οποίο έγινε, είναι αναμφίβολα σωστή. Σε έναν προκαταβολικά φορτισμένο τελικό αφαιρείται πριν από τη διεξαγωγή του ένα από τα βασικά στοιχεία υπερφόρτισης για διοικήσεις και οπαδούς, η καχυποψία, δικαιολογημένη ή μη, για τον διαιτητή, και παράλληλα αυξάνονται οι πιθανότητες να δούμε ένα καλύτερο παιχνίδι, καθώς οι παίκτες δεν θα μπουν προκατειλημμένοι και έτοιμοι να αντιδράσουν σε κάθε υπόδειξη, όπως θα συνέβαινε εάν επιλεγόταν Έλληνας διαιτητής τον οποίο είχε υποδείξει ως επιθυμητό η αντίπαλη ομάδα.

Παραδοχή ανικανότητας

Αν εξετάσουμε το πλαίσιο, βέβαια, η απόφαση γίνεται κωμικοτραγική. Ουσιαστικά η ΕΠΟ, ο πρόεδρός της και ο καθ’ υπόδειξιν της FIFA αρχιδιαιτητής Μέλο Περέιρα παραδέχονται ότι δεν προσπάθησαν να επιλέξουν τον καλύτερο φέτος Έλληνα διαιτητή αλλά κάποιον που να αποδέχονται και οι δύο φιναλίστ. Παραδέχονται επίσης ότι δεν υπάρχει ούτε ένας Έλληνας διαιτητής που να θεωρείται αρκετά καλός και αρκετά έντιμος ώστε να διαιτητεύσει τον τελικό του Κυπέλλου. Ακόμη περισσότερο, σε αυτή την πλήρως απαξιωτική παραδοχή για τους Έλληνες διαιτητές δεν υπάρχει καμία απάντηση από αυτούς, το αποδέχονται ως πραγματικότητα. Πέραν του γεγονότος ότι ο ορισμός ξένου διαιτητή είναι αντικανονικός, εφόσον δεν προβλέπεται από την προκήρυξη του Κυπέλλου, ούτε καν είχε αναγγελθεί πριν από κάποιο εύλογο χρονικό διάστημα. Προγραμματισμός «στο πόδι» και ανάλογα με το πού φυσάει ο άνεμος εκείνη την ώρα, ο ορισμός της ανικανότητας.

Κάτι που φαίνεται και από τις καταγγελίες που έκανε σε ανακοίνωση που εξέδωσε η εταιρεία σεκιούριτι που ανέλαβε τον τελικό του Κυπέλλου, τονίζοντας ότι ανέλαβε τελευταία στιγμή, ότι ο χρόνος δεν επαρκεί και δεν πρόλαβε να συμμετάσχει ούτε σε μία από τις συσκέψεις ασφαλείας που έγιναν. Και αυτό σε έναν τελικό που ήταν εξαρχής γνωστό πως θα γινόταν στο ΟΑΚΑ.

Βέβαια το κρισιμότερο σημείο απ’ όλα ενόψει του τελικού είναι αν η αστυνομία έχει εκπονήσει σωστά το πλάνο της για την αποφυγή επεισοδίων, αλλά και οι οπαδοί που θα πάνε στο γήπεδο: με τι διάθεση θα πάνε αλλά και ποιοι θα πάνε.

Είναι γνωστό ότι από την ομαλή ή μη διεξαγωγή του τελικού θα εξαρτηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό και η απόφαση της FIFA για αποδοχή ή μη της εισήγησης για (απολύτως καταστροφικό για το ελληνικό ποδόσφαιρο) Grexit. Υπό αυτό το πρίσμα, γίνεται σαφές πως οι δύο ομάδες έχουν κάθε λόγο να διασφαλίσουν την ηρεμία στις κερκίδες. Μπορούν να το κάνουν με νουθεσίες ή σχετική «γραμμή» προς το πιο σκληροπυρηνικό κομμάτι των οπαδών τους, αλλά και επιλέγοντας σε ποιους θα δώσουν εισιτήρια.

Τι θα συζητάμε

Οι διαθέσεις των οπαδών, πάντως, δείχνουν άγριες: περίπου 250 οπαδοί της ΑΕΚ προσπάθησαν να επιτεθούν στον σύνδεσμο οπαδών του ΠΑΟΚ στην Ομόνοια, περίπου 80 οπαδοί του ΠΑΟΚ βγήκαν… βόλτα με στειλιάρια και ρόπαλα. Και στις δύο περιπτώσεις οι αστυνομικές δυνάμεις ήταν προετοιμασμένες, αντέδρασαν έγκαιρα και αποτελεσματικά. Στο ΟΑΚΑ θα βρεθούν περίπου οι μισοί οπαδοί (35.000) απ’ όσους χωρά, προκειμένου να υπάρχει αρκετή απόσταση μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών. Η κινητοποίηση κυβέρνησης και αστυνομίας δείχνει να είναι τεράστια. Μένει να αποδειχθεί αν όλα αυτά θα είναι αρκετά ώστε την Κυριακή να συζητάμε για το τι έγινε στον τελικό και όχι για την πλήρη περιθωριοποίηση και καταστροφή του ελληνικού ποδοσφαίρου μετά την αποβολή του από τις τάξεις της FIFA.