Παγκόσμια πρωταθλήτρια η Γαλλία, στις καρδιές των φιλάθλων η Κροατία - Free Sunday
Παγκόσμια πρωταθλήτρια η Γαλλία, στις καρδιές των φιλάθλων η Κροατία

Παγκόσμια πρωταθλήτρια η Γαλλία, στις καρδιές των φιλάθλων η Κροατία

H Γαλλία νίκησε με 4-2 την Κροατία και αναδείχθηκε παγκόσμια πρωταθλήτρια, φτάνοντας τις δύο κατακτήσεις, όσες έχουν και οι Αργεντινή, Ουρουγουάη, 20 χρόνια μετά την προηγούμενη κατάκτηση. Μια δίκαιη τελικά εξέλιξη, σε έναν πλούσιο σε θέαμα τελικό και αρκετά παράδοξο ως προς την εξέλιξή του, στον οποίο η Κροατία μπορεί να μην κέρδισε το τρόπαιο αλλά κέρδισε τον σεβασμό των ποδοσφαιρόφιλων.

Καλύτερος παίκτης της διοργάνωσης ψηφίστηκε ο αναμφίβολα… καλύτερος παίκτης της διοργάνωσης Λούκα Μόντριτς, δίνοντας συνέχεια στο σερί που ξεκίνησε μετά το 1994 και θέλει τον καλύτερο παίκτη να μην έχει κατακτήσει το τρόπαιο, ενώ καλύτερος νέος παίκτης ο Κιλιάν Μπαπέ.

Ο Ντιντιέ Ντεσάν έγινε μόλις ο τρίτος στην ιστορία που κατακτά Μουντιάλ και ως παίκτης και ως προπονητής, μετά τον Μάριο Ζαγκάλο και τον Φραντς Μπεκενμπάουερ, ο οποίος βέβαια το έχει κατακτήσει και ως πρόεδρος της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της χώρας του.

Η Κροατία ξεκίνησε τον τελικό αναλαμβάνοντας τα ηνία και πιέζοντας τη Γαλλία, με τους Κροάτες να κερδίζουν όλες τις προσωπικές μονομαχίες, σαν να ήθελαν να δώσουν απαντήσεις στα όσα λέγονταν πριν τον τελικό, πως ήταν πολύ πιο κουρασμένοι από τους Γάλλους.

Παρ’ όλ’ αυτά η Γαλλία ήταν αυτή που προηγήθηκε, στην πρώτη της επιθετική προσπάθεια, με έναν αρκετά συνηθισμένο γι’ αυτήν τρόπο. Στους προηγούμενους γύρους ο Γκριζμάν εκτέλεσε μια στημένη μπάλα και σκόραρε ο Βαράν, στη συνέχεια εκτέλεσε μια άλλη και σκόραρε ο Ουμτιτί, άλλος σέντερ μπακ δεν υπήρχε οπότε στο φάουλ που εκτέλεσε από πλάγια θέση στο 19’ ο Μάντζουκιτς σημείωσε αυτογκόλ με κεφαλιά. Η Κροατία δεν πτοήθηκε και συνέχισε να πιέζει και στο 29’ απάντησε επίσης από εκτέλεση φάουλ. Ο Μόντριτς, από κεντρική θέση, εκτέλεσε ένα φάουλ με γέμισμα χαμηλά στα δεξιά της περιοχής, οι Κροάτες έπαιξαν… φλιπεράκι με διαδοχικές κεφαλιές πριν στρώσουν την μπάλα στον Πέρισιτς, ο οποίος με δυνατό σουτ με το αριστερό ισοφάρισε. Πέντε λεπτά αργότερα η Γαλλία έφτασε και σε δεύτερο γκολ. Νέα εκτέλεση του Γκριζμάν, κόρνερ αυτή τη φορά, ο Ματουιντί ίσα που ακούμπησε την μπάλα και αυτή κατέληξε στο απλωμένο χέρι του Πέρισιτς. Με την συνδρομή του VAR ο διαιτητής υπέδειξε το πέναλτι και ο Γκριζμάν εκτέλεσε εύστοχα για το 2-1. Σε ένα ημίχρονο στο οποίο η Γαλλία δεν έκανε τίποτα επιθετικά (μόλις μία προσπάθεια στο τέρμα, το πέναλτι) έφτασε να πάει στα αποδυτήρια έχοντας σκοράρει δύο φορές, τη στιγμή που η Κροατία είχε 61% κατοχή της μπάλας.

Με ανάλογη εικόνα ξεκίνησε και το δεύτερο ημίχρονο, όταν στο 55’ ο Ντεσάν πέρασε στον αγώνα τον Ενζοζί αντί του Καντέ. Μια κίνηση που δικαιώθηκε αμέσως, καθώς ο Ενζοζί έβγαλε μια καταπληκτική κάθετη μπαλιά 50 μέτρων στον Μπαπέ, εκείνος μπήκε στην περιοχή, έκανε το γύρισμα και ο Γκριζμάν κατέβασε την μπάλα με «γκελάκια» στο πόδι του προτού στην στρώση στον Πογκμπά. Εκείνος σούταρε με το δεξί, η μπάλα κόντραρε και επανήλθε, οπότε έπιασε ένα δυνατό πλασέ με το αριστερό εκτός περιοχής, το οποίο κατέληξε στα δίχτυα του Σούμπασιτς, για το 3-1 στο 59’.

Πριν οι Κροάτες συνέλθουν η Γαλλία είχε φτάσει και στο 4-1, αυτή τη φορά με τον Μπαπέ, ο οποίος πήρε την μπάλα λίγο έξω από την περιοχή και σούταρε μάλλον αναπάντεχα για τον Σούμπασιτς, ο οποίος δεν είχε καλή ορατότητα και η μπάλα κατέληξε στα δίχτυα του, στο 65’.  Στο 69’ ο Μάντζουκιτς ακολούθησε την φάση και πίεσε τον Γιορίς, ο οποίος προσπάθησε να τον αποφύγει, ο Μάντζουκιτς έβαλε το πόδι του βρήκε την μπάλα και μείωσε σε 4-2. Η Γαλλία όμως πλέον ήταν ασταμάτηση και έφτασε μέσα σε πανηγυρικό κλίμα στην κατάκτηση του Μουντιάλ της Ρωσίας.

Γαλλία: Γιορίς, Παβάρ, Βαράν, Ουμτιτί, Ερνάντεζ, Πογκμπά, Καντέ (55' Ν' Ζονζί), Ματουιντί (73' Τολισό), Γκριζμάν, Μπαπέ, Ζιρού (81' Φεκίρ).

Κροατία: Σούμπασιτς, Βρσάλικο, Λόβρεν, Βίντα, Στρίνιτς (81' Πιάτσα), Μπρόζοβιτς, Ράκιτιτς, Μόντριτς, Πέρισιτς, Ρέμπιτς (71' Κράμαριτς), Μάντζουκιτς.