Το νέο ηλεκτρικό Opel Ampera θα φορτίζει σε 30 λεπτά - Free Sunday
Το νέο ηλεκτρικό Opel Ampera θα φορτίζει σε 30 λεπτά

Το νέο ηλεκτρικό Opel Ampera θα φορτίζει σε 30 λεπτά

Το άγχος της αυτονομίας είναι αναμφίβολα Νο1 παράγοντας που εμποδίζει την ευρεία κυκλοφορία των ηλεκτροκίνητων μοντέλων. Έτσι, η Opel με το νέο Ampera-e που παρουσίασε στο Σαλόνι Αυτοκινήτου του Παρισιού τον περασμένο μήνα, αλλάζει τα δεδομένα. Με αυτονομία πάνω από 500 km (ηλεκτρική αυτονομία, στον κύκλο NEDC σε km: >500, προκαταρκτικές τιμές) υπερτερεί έναντι του πλησιέστερου ανταγωνιστή του στην κατηγορία κατά 100 km τουλάχιστον στο δρόμο. Ο δεύτερος παράγοντας έχει να κάνει με την υποδομή φόρτισης των ηλεκτρικών οχημάτων.

Opel_Ampera_e_charging

Όπως ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια του Σαλονιού Αυτοκινήτου του Παρισιού, μία φόρτιση 30 λεπτών σε ταχυφορτιστή 50 kW DC θα προσφέρει έξτρα αυτονομία 150 km (μέση τιμή, μετρημένη με βάση προκαταρτικές δοκιμές NEDC) στη μπαταρία ιόντων λιθίου νέας γενιάς του Ampera-e. Μπορεί οι ταχυφορτιστές να θεωρούνται ακόμα ασυνήθιστο θέαμα, ωστόσο τα πράγματα θα αλλάξουν στο εγγύς μέλλον. Το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Συγκοινωνιών και Ψηφιακών Υποδομών ανακοίνωσε ότι 400 σταθμοί ταχείας φόρτισης θα εγκατασταθούν κατά μήκος των βασικών αυτοκινητόδρομων της χώρας σε συνεργασία με την εταιρεία διαχείρισης σταθμών ανεφοδιασμού “Tank und Rast” μέχρι το τέλος του 2017. Επιπλέον, η Γερμανική Κυβέρνηση δεσμεύτηκε να επενδύσει 300 εκατομμύρια Ευρώ στην ανάπτυξη της απαραίτητης υποδοχής τα επόμενα χρόνια με την εγκατάσταση 5.000 σταθμών ταχείας φόρτισης και 10.000 σταθμών κανονικής φόρτισης σε σταθμούς ανεφοδιασμού σε όλο το μήκος των κύριων οδών, σε εμπορικά και αθλητικά κέντρα, σταθμούς κοινοχρησίας οχημάτων και τρένων, αεροδρόμια και εκθεσιακά κέντρα μέχρι το 2020. Με αυτό τον τρόπο, αυτοκίνητα όπως το Opel Ampera-e θα έχουν ευρεία πρόσβαση σε μία βολική λύση φόρτισης.

Dr_Karl_Thomas_Neumann_with_Ampera_e

Επιπλέον της ταχείας φόρτισης DC, η μπαταρία 60 kWh του Ampera-e μπορεί να φορτίζεται σε προαιρετικούς οικιακούς σταθμούς φόρτισης 4.6 kW, που πληρούν τις Γερμανικές προδιαγραφές για εγκατάσταση ηλεκτρικού δικτύου σε σπίτια. Επιπλέον, το Ampera-e μπορεί να φορτίζεται σε δημόσιους σταθμούς φόρτισης AC σε όλη την Ευρώπη. Με τον ενσωματωμένο μονοφασικό φορτιστή του θα φορτίζει με ισχύ 3,6 kW ή 7.2 kW σε τέτοιους σταθμούς AC. Έχοντας αυτονομία NEDC πάνω από 500 km (προκαταρκτικές τιμές), οι ιδιοκτήτες ενδέχεται να μην χρειαστεί ποτέ να φορτίσουν τη μπαταρία τους από 0 – 100%, κυρίως λόγω του ότι η μέση απόσταση που διανύουν καθημερινά είναι 60 km. Η ευέλικτη στρατηγική φόρτισης της Opel για το Ampera-e επιτρέπει επίσης τη φόρτιση  του νέου ηλεκτρικού μοντέλου μέσω μιας στάνταρ, οικιακής ηλεκτρικής πρίζας  2,3 kW εύκολα και άνετα για όλους.

Opel_Ampera_e_

Το Ampera-e προσφέρει επίσης την οδηγική απόλαυση και το ‘νεύρο’ ενός σπορ αυτοκινήτου. Η ισχύς του ηλεκτροκινητήρα αντιστοιχεί σε 150 kW/204 hp (PS), ενώ επιταχύνει από 0 στα 50 km/h σε 3,2 δευτερόλεπτα. Και καθώς οι μεγάλες μπαταρίες χωρητικότητας 60 kWh είναι έξυπνα ενσωματωμένες το κάτω τμήμα του αμαξώματος, προσφέρει επίσης άφθονο χώρο για πέντε επιβάτες και χώρο αποσκευών με δυνατότητες πενταθέσιου συμπαγούς μοντέλου. Το νέο Ampera-e θα κυκλοφορήσει στους Ευρωπαϊκούς δρόμους την άνοιξη του 2017.