Υπάρχει κανένα μουσείο για το ολοκαύτωμα εδώ γύρω; - Free Sunday
Υπάρχει κανένα μουσείο για το ολοκαύτωμα εδώ γύρω;
Τα αποκαλυπτήρια της πλακέτας για το μουσείο ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη

Υπάρχει κανένα μουσείο για το ολοκαύτωμα εδώ γύρω;

Αυριο το βράδυ στα Σκόπια διεξάγεται ένας εξαιρετικός και σπάνιος αγώνας. Ο τελικός του ευρωπαϊκού super cup ανάμεσα στη νικήτρια του champions' league Ρεάλ Μαδρίτης και την κάτοχο του Europa League, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις περίπου 10.000 άνθρωποι, υποστηρικτές των δύο ομάδων, θα βρίσκονται στα Σκόπια για τον αγώνα δύο εκ των κορυφαίων ευρωπαϊκών ομάδων.

μουσειο ρεαλ

Είθισται αυτοί οι επισκέπτες φίλαθλοι να γεμίζουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με εικόνες από την πόλη στην οποία βρίσκονται.

Θα δούμε χιλιάδες φωτογραφίες στη σκιά του έφιππου στρατιώτη, ο οποίος είναι ο Μεγαλέξανδρος, αλλά δε λέγεται έτσι. Θα δούμε φωτογραφίες έξω από τα μουσεία, μπροστά στα δίπατα λεωφορεία που θυμίζουν Λονδίνο και πολλές άλλες.

Ανάμεσα στα διάφορα κτίρια στο κέντρο της πόλης, που θα χρησιμοποιηθούν ως “ντεκόρ”, για να απαθανατιστεί η παρουσία στον τελικό του super cup, είναι ίσως το μοναδικό κτίριο, που το μάρμαρο στην εξωτερική όψη του είναι αληθινό: Είναι το Μουσείο του Ολοκαυτώματος. Ο χώρος τιμής για τους 7.148 Εβραίους της χώρας, που εξοντώθηκαν στο στρατόπεδο Τρεμπλίνκα. Μετά τον πόλεμο, μόνο το 2% των Εβραίων είχε επιβιώσει και σήμερα στα Σκόπια ζουν περίπου 220 Εβραίοι.

μουσειο prosopsi

Το 2002 η κυβέρνηση συνέστησε ένα Ταμείο Ολοκαυτώματος, με 6μελές διοικητικό συμβούλιο, τρεις εκπρόσωπους της εβραϊκής κοινότητας και τρεις της κυβέρνησης. Το ταμείο έβαλε τον θεμέλιο λίθο για το μουσείο στην περιοχή, όπου βρισκόταν η εβραϊκή γειτονιά πριν τον πόλεμο. Η κατασκευή άρχισε το 2005, παρουσία προέδρου και πρωθυπουργού, και τα χρήματα για το κτίριο, που κόστισε 16 εκ. ευρώ, καλύφθηκαν από τα περιουσιακά στοιχεία των εβραϊκών οικογενειών της χώρας, που χάθηκαν στο ολοκαύτωμα και δεν άφησαν κληρονόμους.

Το μουσείο εγκαινιάστηκε στις 10 Μαρτίου του 2011, την παραμονή της 68ης επετείου της σύλληψης των Εβραίων της πόλης από τις βουλγαρικές δυνάμεις κατοχής.

Στην τελετή παρέστησαν ο πρόεδρος της χώρας, ο πρωθυπουργός, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός του Ισραήλ και οι πρόεδροι της Αλβανίας και του Μαυροβουνίου.

μουσειο egainia

Το 2005 υπήρχε κυβέρνηση σοσιαλδημοκρατών και το 2011 της κεντροδεξιάς, αλλά αυτό δεν άλλαξε τα σχέδια.

Όποιος πάει μέσα, έχει την ευκαιρία να δει φωτογραφίες και μνήμες από την εβραϊκή κοινότητα της Θεσσαλονίκης, με την οποία μοιράζονταν την κοινή σεφαραδίτικη καταγωγή. Αντίστοιχες φωτογραφίες θα έχει την ευκαιρία να δει στη Θεσσαλονίκη, αν γίνει το αντίστοιχο μουσείο.

Βέβαια, για να γίνει θα πρέπει βγει το προεδρικό διάταγμα, που να καθιστά τον χώρο που επελέγη οικοδομήσιμο, καθώς σήμερα δεν είναι. Και εφόσον υπάρχει η χρηματοδότηση, που ο δήμαρχος ισχυρίζεται ότι του έχουν πει πως θα του εξασφαλίσουν, χωρίς να υπάρχει κανένας εθνικός πόρος, ούτε καν ταμείο δωρεών ακόμη. Μέχρι τότε όποιος θέλει να δει ένα βαλκανικό μουσείο για το ολοκαύτωμα δεν έχει παρά να πάει στα Σκόπια.

Όποιος θέλει να δει μία αναμνηστική φωτογραφία μπροστά από μία ταμπέλα για ένα μουσείο, που ίσως κάποτε γίνει στη Θεσσαλονίκη, μπορεί να την αναζητήσει στο διαδίκτυο.