Σήμερα ποιος έχει σειρά να ερμηνεύσει αυθεντικά τον Ανδρέα; - Free Sunday
Σήμερα ποιος έχει σειρά να ερμηνεύσει αυθεντικά τον Ανδρέα;
Ο Κώστας Λαλιώτης (αριστερά) με τον Κώστας Σημίτη, τον Ανδρέα Παπανδρέου και τον Άκη Τσοχατζόπουλο σε φωτογραφία από τη δεκαετία του 1970

Σήμερα ποιος έχει σειρά να ερμηνεύσει αυθεντικά τον Ανδρέα;

Ένα μείζον θέμα δημιουργήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα από την επιλογή του πρώην υπουργού και πρώην γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, Κώστα Λαλιώτη να γράψει ένα άρθρο για την πολιτική παρακαταθήκη του Ανδρέα Παπανδρέου.

Μα δε δικαιούται ένας τόσο στενός συνεργάτης του αειμνήστου ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ να καταθέσει τις απόψεις του για τον Ανδρέα;

Ασφαλώς και δικαιούται.

Όπως δικαιούται και η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ των ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ να καταλαβαίνει από αυτό που διάβασε ότι “ο Λαλιώτης δεν ξεχνά τι σημαίνει δεξιά”.

Αν ο ίδιος ο συγγραφέας του άρθρου ενδιαφερόταν να διευκρινίσει ότι η ερμηνεία της εφημερίδας δεν τον εκφράζει, όλο και κάποιον τρόπο θα είχε βρει. Ας μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για τον ίδιο συγγραφέα, που είχε στείλει .επιστολή στον “Τύπο της Κηφισιάς”, για να διαψεύσει ότι αναλαμβάνει πρόεδρος στο Μουσείο Γουλανδρή

Δικαίωμα του Υπουργού Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή ήταν να ερμηνεύσει το άρθρο Λαλιώτη, ως πρόσκληση συνεργασίας του ΠΑΣΟΚ, από το οποίο προέρχεται, με τον ΣΥΡΙΖΑ, του οποίου είναι υπουργός.

Θα ήταν βέβαια πιο εύλογο ο κ.Κουρουμπλής να καλέσει όσους έμειναν στο ΠΑΣΟΚ να κάνουν αυτό που έκανε και ο ίδιος. Να πάνε στον ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή. Το να λέει κάποιος που έφυγε από το ΠΑΣΟΚ σε αυτούς που έμειναν να κάνουν κάτι άλλο από αυτό που έκανε ο ίδιος είναι προσβλητικό. Ειδικά αν το “άλλο” που τους προτείνει -να μείνουν στο ΠΑΣΟΚ και να συνεργαστούν με τον ΣΥΡΙΖΑ- συγκυριακά εξυπηρετεί τους πόθους του τωρινού του κόμματος. Αλλά αυτό αφορά τη σχέση μεταξύ των πρώην συντρόφων.

Εκείνο το οποίο δε δικαιούται κανείς είναι το “ΠΑΣΟΚ ala carte”, στο οποίο όμως επιδίδονται πολλοί.

Το ΠΑΣΟΚ έχει συνέχεια. Έχει και Ανδρέα Παπανδρέου και Σημίτη και Γιώργο Παπανδρέου και Βενιζέλο και Φώφη. Και Άκη. Ο ισχυρισμός ότι ο Παπανδρέου χειρίστηκε τα πράγματα καλύτερα από τον Σημίτη -ή το αντίστροφο- είναι αποδεκτός, αλλά η ανάδειξη μιας ιδεοληπτικής πρόσληψης του ΠΑΣΟΚ, χωρίς τον έναν ή άλλον, είναι τουλάχιστον κενή περιεχομένου.

Είναι αποδεκτό λοιπόν να καλεί κάποιος την κοινωνία να δικαιώσει αναδρομικά τον Ανδρέα Παπανδρέου, επικυρώνοντας την άποψη που ο ίδιος έχει για τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ. Αλλά αυτό είναι ιστορία.

Η πολιτική πρόταση για το παρόν επειδή “έτσι θα έκανε σήμερα ο Ανδρέας” είναι απαράδεκτη, πολιτικά ανέντιμη και προσβλητική στη μνήμη του.

Όποιος θέλει να προτείνει κάτι για το μέλλον της χώρας, ας πάρει την ευθύνη και ας θέσει την πρόταση του υπόψη της ελληνικής κοινωνίας. Το πολύ- πολύ να την απορρίψουμε. Δε θα είναι ο πρώτος που θα έχει τέτοια αντιμετώπιση...