Διαδικασία σκανδαλώδης και αδιαφανής - Free Sunday
Διαδικασία σκανδαλώδης και αδιαφανής

Διαδικασία σκανδαλώδης και αδιαφανής

Σύμφωνα με τον Τραμπ η Ελλάδα θα πληρώσει στην Lockheed Martin 2,4 δισ. δολάρια για την αναβάθμιση των F16.

Σύμφωνα με τον Καμμένο και τον Τζανακόπουλο θα πληρώσει 1,1 δισ.

Η διαφορά ανάμεσα στις δύο εκτιμήσεις δεν είναι τα λεφτά. Άλλωστε τι είναι για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, 1,3 δισ. Τίποτε! Στην εποχή του ΣΥΡΙΖΑ με τη μη καταβολή ληξιπρόθεσμων κρατικών υποχρεώσεων για 3-4 μήνες, η Ελλάδα μπορεί να πληρώσει 2 δισ. ευρώ cash, χωρίς καν να χρειαστεί να επιδείξει πιστωτική κάρτα για εγγύηση.

Η διαφορά είναι πολύ βαθύτερη. Είναι θέμα λειτουργίας θεσμών.

Στις 16 Οκτωβρίου το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ενέκρινε το ενδεχόμενο της πώλησης στην Ελλάδα και την ίδια ημέρα η Υπηρεσία Συνεργασίας στην Άμυνα και την Ασφάλεια παρέδωσε την απαιτούμενη πιστοποίηση, ενημερώνοντας το Κογκρέσο γι' αυτήν την πιθανή πώληση.

Στις 17 Οκτωβρίου η πώληση συμφωνήθηκε ανάμεσα στον πρόεδρο των ΗΠΑ και τον πρωθυπουργό της Ελλάδας.

Πρακτικά, δηλαδή, οι Αμερικανοί για να πουλήσουν και να πάρουν 2,4 δισ. (άντε 1,1 δισ. κατά τον Καμμένο), έχουν μια σειρά θεσμικές διαδικασίες. Την ίδια στιγμή η Ελλάδα ζήτησε να αγοράσει εξοπλισμούς 2.4 δισ (άντε 1,1 και κατά τον Τζανακόπουλο):

  • χωρίς να είναι γνωστό ποιο όργανο τις αποφάσισε

  • χωρίς να έχει εντοπισθεί η γραμμή της χρηματοδότησης

  • χωρίς να υπάρχει έγκριση από κανέναν

Η διαφορά Τσίπρα – Τραμπ δεν είναι στο 1,3 δισ. Είναι σε μία παράδοση θεσμών, που στις ΗΠΑ υπάρχει, ενώ η Ελλάδα δεν είχε και δεν έχει διάθεση να αποκτήσει.

Η διαχείριση του δημόσιου ταμείου στην Ελλάδα είναι μία σκανδαλώδης και αδιαφανής διαδικασία.

Αν, δηλαδή, οι Αμερικανοί απαιτούσαν θεσμικές διαδικασίες και από τον αγοραστή, η Ελλάδα δε θα μπορούσε να αγοράσει ποτέ...

Είναι τόσο δύσκολο να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα η διαδικασία; Όχι, αλλά πρέπει το πολιτικό προσωπικό να ξεπεράσει τον εαυτό του. Και έχει πολλές δυσκολίες...