Αλέξης Τσίπρας και Κάρλας Πουτζδεμόν: Βίοι Παράλληλοι - Free Sunday
Αλέξης Τσίπρας και Κάρλας Πουτζδεμόν: Βίοι Παράλληλοι

Αλέξης Τσίπρας και Κάρλας Πουτζδεμόν: Βίοι Παράλληλοι

 

Ο αρχαίος Έλληνας ιστορικός και βιογράφος, Πλούταρχος στο έργο του “Βίοι Παράλληλοι” καταγράφει μια σειρά βιογραφιών διάσημων Ελλήνων και Ρωμαίων, διευθετημένων ανά ζεύγη, έτσι ώστε να δίνεται έμφαση στις κοινές ηθικές τους αξίες ή αποτυχίες.

Αν ζούσε σήμερα θα μπορούσε να γράψει για τους περίπου παράλληλους βίους του Αλέξη Τσίπρα και του Κάρλες Πουτζδεμόν. Σε ένα τέτοιο βιβλίο η περίφημη κοινή kolotoumba, για την οποία έγραψε η ισπανική el Pais θα ήταν ένα ξεχωριστό κεφάλαιο, αλλά όχι το μόνο.

Διότι όλη η εξέλιξη περί το δημοψήφισμα στην Καταλονία το 2017, θυμίζει Ελλάδα 2015, καθώς και οι δύο περιπτώσεις αφορούν μία μονομερή κίνηση στο εσωτερικό της Ένωσης, μία επαγγελία ανατροπής όλων των δεδομένων.  Με τη διαφορά ...ότι η Ελλάδα θα δημιουργούσε πρόβλημα υπαινισσόμενη πως θέλει να φύγει από την ΕΕ, ενώ η Καταλονία το δημιουργεί, δηλώνοντας ότι θέλει να μείνει.

Αμφότερες χωρίς εμφανείς συμμάχους στο εξωτερικό και με περιορισμένη υποστήριξη στο εσωτερικό. Περίπου με πολιτική μοναξιά -πλην των PODEMOS- σε αμφότερες τις περιπτώσεις.

Οι χοροί στο Σύνταγμα και οι εικόνες των δύο Τζόρντι, που χαιρετούσαν αγωνιστικά την ώρα που τους συνελάμβανε η ισπανική αστυνομία, μπορεί να δημιούργησαν συμπάθειες, αλλά δε δημιούργησαν υποστηρικτές.

Το μόνο που δεν έχει συμβεί είναι το τηλεφώνημα του Πούτιν στον Μακρόν να “δώσει” τους Καταλανούς ότι του τηλεφώνησαν και του ζήτησαν να τυπώσουν δικό τους νόμισμα...

Ή μπορεί και να έχει συμβεί. Άλλωστε και το τηλεφώνημα του Πούτιν στον Ολάντ, πολύ αργότερα το μάθαμε.ό που λείπει στο παζλ είναι η απλή παραδοχή ότι τα πλήγματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση ενισχύουν τους πολιτικούς και οικονομικούς αντιπάλους της.