Λύση στα Σκόπια με το Lamda βαρύ - Free Sunday
Λύση στα Σκόπια με το Lamda βαρύ
Η φωτογραφία που διένειμε το Μαξίμου για την υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος για την επένδυση του Ελληνικού

Λύση στα Σκόπια με το Lamda βαρύ

 

Θα είναι πραγματικά κρίμα να συμβεί ένα οποιοδήποτε ατύχημα στην κυβέρνηση με αφορμή το επίσημο όνομα, με το οποίο η Ελλάδα θα αναγνωρίσει την πΓΔΜ.

Και θα είναι κρίμα γιατί στο βουητό των ημερών θα χαθούν οι αποδείξεις της ταχύτητας και της αποτελεσματικότητας, με τις οποίες η κυβέρνηση διαχειρίστηκε το θέμα της επένδυσης στο Ελληνικό.

“Ταχύτητα και αποτελεσματικότητα” είναι η προσέγγιση του πρωθυπουργού για να περιγράψει το ότι δεν μπορούσε πλέον να κάνει καθυστέρηση στην επένδυση, όπως είχε καταφέρει με τα δασαρχεία και τα αρχαιολογικά συμβούλια.

Είναι βέβαια πολύ πιθανό ο πρωθυπουργός με την αναφορά σε “ταχύτητα και αποτελεσματικότητα” να εννοούσε ότι τη μία ημέρα βρέθηκε αγοραστής για το τμήμα των μετοχών της επένδυσης, που κατείχε η Blackstone και την επομένη υπογράφηκε το προεδρικό διάταγμα για την επένδυση.

Είναι πραγματικά απόδειξη αποτελεσματικότητας να αποχωρεί ένα παγκόσμιας εμβέλειας fund από μία επένδυση επικαλούμενο τις “δυσχέρειες που παρατηρήθηκαν” και να αγοράζει το τμήμα του μία ελληνική κοινοπραξία, η οποία διαβεβαιώνει ότι βλέπει πως “το έργο μπαίνει σε φάση υλοποίησης”.

Ίσως το fund βιάστηκε να φύγει και δεν πρόλαβε να μάθει ότι, σύμφωνα όσα διαρρέουν, το προεδρικό διάταγμα δεν θα φέρει αλλαγές στο αρχικό σχέδιο του επενδυτή αναφορικά με το ύψος των κτιρίων, τους αρχαιολογικούς χώρους και το δάσος των 57 στρεμμάτων. Αυτό ίσως να μην το έμαθε ούτε το ΚΑΣ.

Πάντως και για την Blackstone δεν ήταν άσχημα. Για να μπει το 2014 στην επένδυση επειδή έβλεπε “ευκαιρίες στον τομέα ανάπτυξης ακινήτων” στην Ελλάδα, έδωσε περίπου 42 εκ ευρώ, για να βγει το 2017 που έβλεπε δυσχέρειες, πήρε 55 εκ. ευρώ.

Το ότι την ακριβώς επομένη της αποστολής του προεδρικού διατάγματος στο Συμβούλιο Επικρατείας προέκυψαν οι εσωκυβερνητικες διαφωνίες στο θέμα των Σκοπίων, δεν μπορεί παρά να είναι μία ατυχής σύμπτωση.