Οι σχέσεις με την Τουρκία στο άρμα του κομματικού οφέλους του ΣΥΡΙΖΑ - Free Sunday
Οι σχέσεις με την Τουρκία στο άρμα του κομματικού οφέλους του ΣΥΡΙΖΑ

Οι σχέσεις με την Τουρκία στο άρμα του κομματικού οφέλους του ΣΥΡΙΖΑ

 

«Θέλω να πιστεύω ότι το περιστατικό θα αξιολογηθεί από τις τουρκικές αρχές στις πραγματικές του διαστάσεις», είπε σε μία από τις πρώτες συνεντεύξεις του μετά από την ανάληψη των καθηκόντων του αναπληρωτή υπουργού άμυνας, ο κ.Φώτης Κουβέλης, ο οποίος μας διαβεβαίωσε ότι «έχουν γίνει και συνεχίζουν οι αναγκαίες ενέργειες».

Τις πραγματικές διαστάσεις του περιστατικού η ελληνική κοινή γνώμη τις πληροφορήθηκε από την ανακοίνωση του ΓΕΣ, σύμφωνα με την οποία, η περίπολος των δύο «λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, φέρεται να εντοπίστηκε από τουρκική περίπολο, σε τουρκικό έδαφος», ενώ τις αναγκαίες ενέργειες τις έμαθε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Δημήτρη Τζανακόπουλο.

«Υπάρχει επικοινωνία ανάμεσα στον Έλληνα αρχηγό ΓΕΕΘΑ με τον Τούρκο ομόλογό του προκειμένου οι Έλληνες αξιωματικοί να επιστρέψουν το συντομότερο δυνατό στη χώρα μας αφού πρώτα δικαστούν για παράνομη είσοδο στην Τουρκία», είπε ο κ.Τζανακόπουλος.

Πρακτικώς δηλαδή έφταιγαν κι όχι μόνο έφταιγαν, αλλά όπως έγραψε χθες το φιλοκυβερνητικό  «ΕΘΝΟΣ», έκαναν «μοιραίο λάθος».

Κάποιος θα μπορούσε να χαρακτηρίσει τη στάση ενοχική.

Θα μπορούσε να μην τεθεί σε αμφισβήτηση η κυβερνητική θέση, αν δεν ήταν ακριβώς ίδια και στην περίπτωση της σύγκρουσης των σκαφών στα Ίμια.

Δηλαδή η κυβέρνηση μας λέει πως πιστεύει ότι δεν έφταιγε η τουρκική πλευρά. Όπως δεν έφταιγε και για ό,τι έγινε στα Ίμια. Δηλαδή, σύμφωνα με την κυβερνητική ρητορεία, υπάρχει η «τουρκική προκλητικότητα», αλλά η Τουρκία δεν ευθύνεται για τα περιστατικά, τα οποία συνιστούν την «τουρκική προκλητικότητα».

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση δείχνει ότι έχει κάνει την επιλογή να αποφεύγει την αντιπαράθεση με την Τουρκία.

Οι πιθανές ερμηνείες είναι δυο: Η πρώτη είναι πως θεωρεί ότι δεν την ευνοεί ο συσχετισμός δυνάμεων. Η δεύτερη είναι ότι μία ένταση με την Τουρκία, θα χαλάσει την ατζέντα των «σκανδάλων». Και γι' αυτό την επανέφερε ο πρωθυπουργός με τη σαββατιάτικη δήλωσή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών».

Αν ισχύει η δεύτερη, η κυβέρνηση παίζει με τα συμφέροντα της χώρας, για να προστατεύσει την κομματική της στρατηγική.