Αίσιον, ευτυχές και με τρικλοποδιές το 2020 στα Δυτικά Βαλκάνια! - Free Sunday
Αίσιον, ευτυχές και με τρικλοποδιές το 2020 στα Δυτικά Βαλκάνια!

Αίσιον, ευτυχές και με τρικλοποδιές το 2020 στα Δυτικά Βαλκάνια!

Την προηγούμενη Δευτέρα ο απερχόμενος σήμερα πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, απείλησε με κάτι το οποίο δεν προκύπτει από πουθενά σύμφωνα με τις αναλύσεις των ημετέρων διεθνολόγων, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι δυνατότητα υπαναχώρησης από τη συμφωνία των Πρεσπών δεν υπάρχει

Όμως ο κ.Ζάεφ, αναφερόμενος στην αντιπολίτευση του είπε ότι "αυτό που έχει εξαγγείλει η αντιπολίτευση είναι μία απειλή ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα ακυρωθεί, κάτι που σημαίνει ότι η χώρα θα αναγκαστεί να αποχωρήσει από το ΝΑΤΟ”.

Θα ακουγόταν απλοϊκό μεν, λογικό δε. Αν η επόμενη κυβέρνηση στα Σκόπια καταγγείλει τη συμφωνία, δεν υπάρχει Βόρεια Μακεδονία και από τη στιγμή που δεν υπάρχει, δεν υπάρχει η αντίστοιχη χώρα μέλος του ΝΑΤΟ.

Όμως υπάρχουν δυο παρατηρήσεις. Η πρώτη είναι ότι η αντιπολίτευση του είπε ότι θα καταγγείλει τη συμφωνία αν μπορεί να περάσει την ακύρωση της από τη βουλή, δηλαδή αν έχει πλειοψηφία 2/3 που από τότε που η χώρα είναι ανεξάρτητη, μόνο ο Ζάεφ την επέτυχε με όχι και τόσο διαφανείς διαδικασίες.

Άρα μάλλον ο Ζάεφ προσπαθεί να εκβιάσει τους ψηφοφόρους.

Η δεύτερη είναι ότι το ΝΑΤΟ δεν προβλέπει διαδικασία διαγραφής, αλλά οικειοθελούς αποχώρησης ή συμμετοχής κατά το δοκούν, όπως συμβαίνει με την Ισλανδία, που δεν έχει στρατό και τη Γαλλία, που έχει αποχωρήσει από το στρατιωτικό σκέλος αλλά συμμετέχει κανονικά στις ασκήσεις.

Προφανώς κ.Ζάεφ τζογάρει για εσωτερικούς λόγους στη δική του χώρα και προσπαθεί να δημιουργήσει προβλήματα στην άλλη χώρα που υπέγραψε τη συμφωνία. Να στείλει δηλαδή το μήνυμα ότι η συμφωνία αντιστρέφεται, αλλά δεν το κάνει ο Μητσοτάκης, επειδή είναι καλή.

Το κάνει για λίγες ψήφους. Το έχει κάνει και το έτερον του εν Ελλάδι ήμισυ, ο κ.Τσίπρας, αλλά απέτυχε. Πρόκειται περί του ιδίου του κ.Τσίπρα, ο οποίος απέκλειε κατηγορηματικά πριν τις εκλογές, το ενδεχόμενο να χάσει.

Έτσι κι ο κ.Ζάεφ προχθές διαβεβαίωσε ότι δεν θα χάσει...

Αίσιον και ευτυχές και με τρικλοποδιές το 2020 σε όλα τα Δυτικά Βαλκάνια!