Να εκδοθεί στις ΗΠΑ, ο Ρώσος των bitcoins αποφάσισε το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης - Free Sunday
Να εκδοθεί στις ΗΠΑ, ο Ρώσος των bitcoins αποφάσισε το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης

Να εκδοθεί στις ΗΠΑ, ο Ρώσος των bitcoins αποφάσισε το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης

Την έκδοση στις ΗΠΑ, του 38χρονου Ρώσου υπηκόου, Αλεξαντρ Βίνικ, ο οποίος κατηγορείται για «ξέπλυμα» τεσσάρων δισ. δολαρίων μέσω bitcoin, αποφάσισε το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης

Υπέρ της έκδοσης του Ρώσου υπηκόου, ο οποίος συνελήφθη τον περασμένο Ιούλιο σε ξενοδοχείο της Χαλκιδικής βάσει διεθνούς εντάλματος, τάχθηκε στην αγόρευσή του και ο εισαγγελέας της έδρας.

Οι αμερικανές διωκτικές Αρχές αποδίδουν στον 38χρονο ότι διαχειριζόταν την πλατφόρμα BTC-e, μέσω της οποίας νομιμοποιήθηκαν κέρδη από παράνομες δραστηριότητες εγκληματικών ομάδων. Ως τέτοιες δραστηριότητες αναφέρονται για παράδειγμα κυβερνοεπιθέσεις από «χάκερς» που ζητούν λύτρα, φοροδιαφυγή μέσω bitcoin κ.ά.

Ο Βίνικ αρνήθηκε οποιαδήποτε σχέση με τα όσα του χρεώνουν οι Αμερικανοί, και απηύθυνε έκκληση προς τους δικαστές να μην εκδοθεί στις ΗΠΑ.

Το Συμβούλιο αποφάσισε να παραδοθούν στις αρχές των ΗΠΑ οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, τα τάμπλετ, τα κινητά τηλέφωνα κ.ά., που κατασχέθηκαν κατά τη σύλληψή του. Ο 38χρονος έχει το δικαίωμα να προσφύγει κατά της παραπάνω απόφασης στον Άρειο Πάγο, ενώ παραμένει υπό κράτηση.

Την έκδοση του Βίνικ ζητά και η Ρωσία, η οποία έστειλε αίτημα για την έκδοση του 38χρονου, για να δικαστεί για απάτη σε αγοραπωλησία εμπορευμάτων μεταξύ εταιριών, με την απάτη να προσεγγίζει μόλις τις 10.000 ευρώ.

Ο 38χρονος συνελήφθη τον περασμένο Ιούλιο σε ξενοδοχείο της Ουρανούπολης στη Χαλκιδική όπου βρίσκονταν για διακοπές με την σύζυγο και τα παιδιά τους. Σύμφωνα με το αμερικανικό αίτημα από το 2011 στη πλατφόρμα του Βίνικ, έγιναν καταθέσεις 7 εκατ. bitcoin και αναλήψεις άλλων 5,5 εκατ.

Ο 38χρονος έχει το δικαίωμα να προσφύγει κατά της παραπάνω απόφασης στον Άρειο Πάγο, ενώ παραμένει υπό κράτηση.