Έρχεται η ώρα της δικαιοσύνης για την πυρκαγιά στο Μάτι - Free Sunday
Έρχεται η ώρα της δικαιοσύνης για την πυρκαγιά στο Μάτι

Έρχεται η ώρα της δικαιοσύνης για την πυρκαγιά στο Μάτι

Επιταχύνονται, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, οι διαδικασίες για τη δικαστική διερεύνηση των ευθυνών για την καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι που στοίχισε τη ζωή σε 100 ανθρώπους και άφησε πίσω της ανυπολόγιστες ζημιές.

Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι ολοκληρώθηκαν οι καταθέσεις όσων κλήθηκαν από τη Δικαιοσύνη για τους χειρισμούς την ημέρα της καταστροφής και είναι πλέον ζήτημα εβδομάδων η ολοκλήρωση της έρευνας.

Συμπληρωματικές απολογίες

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του in.gr, ολοκληρώθηκαν και οι συμπληρωματικές απολογίες, μεταξύ άλλων του διοικητή Τροχαίας Αθηνών με σχετικό υπόμνημα, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι το υλικό από τις συμπληρωματικές απολογίες εκτιμάται ως πολύτιμο για την όλη έρευνα, «ιστορικής αξίας», σύμφωνα με δικαστικούς κύκλους, για τη λειτουργία του κράτους, τα λάθη και τις παραλείψεις του.
Σημειώνεται ότι των συμπληρωματικών απολογιών προηγήθηκε η παραλαβή από τις εισαγγελικές αρχές του απομαγνητοφωνημένου υλικού από το ΕΣΚΕ, το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής, από τη μελέτη του οποίου προέκυψαν νέα στοιχεία και φωτίστηκαν πρόσθετες πτυχές του δράματος, με αποτέλεσμα και οι καταθέσεις πλέον να γίνονται από ανθρώπους που ενδεχομένως θεωρούνται ύποπτοι. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η έρευνα βάζει στο «στόχαστρό» της τις ευθύνες της Πυροσβεστικής για τους χειρισμούς της κατά τη μοιραία μέρα.

«Έδειξαν» Πυροσβεστική

Υπενθυμίζεται ότι στις καταθέσεις τους τόσο η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, όσο και ο δήμαρχος Μαραθώνα, Ηλίας Ψινάκης, είχαν «δείξει» ως βασική υπεύθυνη την Πυροσβεστική, με την κ. Δούρου να υπογραμμίζει ότι «ο μόνος αρμόδιος να εισηγηθεί την οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση στις περιπτώσεις δασικών πυρκαγιών είναι ο εκάστοτε επικεφαλής αξιωματικός του Πυροσβεστικού Σώματος, ο οποίος ενεργεί σε τοπικό επίπεδο ως συντονιστής του πυροσβεστικού έργου, έχοντας την ευθύνη περιορισμού των επιπτώσεων από την εξέλιξη της καταστροφής σε τοπικό επίπεδο» και να τονίζει στο υπόμνημα που κατέθεσε ότι «η Πυροσβεστική δεν αρκεί να εισηγηθεί απομάκρυνση πολιτών αλλά και εγκαίρως και επακριβώς να καθορίζει ασφαλή δρόμο και ασφαλή τόπο της δράσης και να δοθεί στον δήμαρχο, αν αφορούσε έναν δήμο, ή την περιφέρεια, αν αφορούσε πάνω από δύο δήμους. Κάτι τέτοιο δεν έγινε ποτέ».
Από την πλευρά του, ο κ. Ψινάκης, κι αυτός με υπόμνημα, είχε σημειώσει ότι «ουδέποτε υπήρξε, επίσημα ή ανεπίσημα, σήμα για οργανωμένη απομάκρυνση των πολιτών από την Πυροσβεστική, η οποία είναι και η μόνη αρμόδια να το εισηγηθεί στον δήμο που πλήττεται από την καταστροφή, όταν δε η καταστροφή αφορά περισσότερους του ενός δήμους, τότε η ευθύνη βαρύνει την περιφέρεια».

Αγωγές και μηνύσεις από συγγενείς θυμάτων

Υπενθυμίζεται ότι ήδη κατατέθηκε η πρώτη αγωγή για αποζημίωση από το Δημόσιο από συγγενείς θύματος της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι, οι οποίοι ζητούν να τους επιδικαστεί 1.450.000 ευρώ ως χρηματική ικανοποίηση. Στην αγωγή οι ενάγοντες σημειώνουν, μεταξύ άλλων, ότι για «την πρωτόγνωρη βιβλική καταστροφή υπάρχουν τεράστιες ποινικές και αστικές ευθύνες αρμοδίων και επιφορτισμένων οργάνων του κρατικού μηχανισμού και της αυτοδιοίκησης για την πρόληψη, διαχείριση και αντιμετώπιση τέτοιων σοβαρών κρίσεων και εκτάκτων φυσικών φαινομένων, που έχουν σχέση με τον ευαίσθητο τομέα της πολιτικής προστασίας της χώρας μας» και κάνουν λόγο για εγκληματικές παραλείψεις τόσο του Ελληνικού Δημοσίου (Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, αξιωματικοί του Πυροσβεστικού Σώματος και της ΕΛ.ΑΣ.) όσο και της Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Μαραθώνα.
Επίσης, μήνυση κατά του κρατικού μηχανισμού κατέθεσε η οικογένεια της ηθοποιού Χρύσας Σπηλιώτη και του συζύγου της Δημήτρη Τουρναβίτη. Η Χρύσα Σπηλιώτη και ο σύζυγός της βρίσκονταν στο εξοχικό τους στο Μάτι και ετοιμάζονταν να φύγουν για διακοπές στην Άνδρο. Στην προσπάθειά τους να σωθούν, εγκλωβίστηκαν στο παραθαλάσσιο οικόπεδο όπου έχασαν τη ζωή τους δεκάδες άνθρωποι.

Σκληρό μήνυμα: Καήκαμε γιατί ήμασταν μόνοι

Και ενώ η Δικαιοσύνη προχωρά στο έργο της, έξι μήνες μετά την τραγωδία νέοι άνθρωποι από την περιοχή του Ματιού δημοσιοποίησαν ένα ιδιαίτερα σκληρό βίντεο για την καταστροφή. Με τη φράση «Για όσους έφυγαν και για όσους είναι ακόμα εδώ δεν ξεχνώ. Το Μάτι κάηκε από τη φωτιά. Εμείς επειδή ήμασταν μόνοι. Δεν ξεχνώ και τώρα ξεκινώ» το διάρκειας περίπου επτά λεπτών βίντεο έχει σπαρακτικές αφηγήσεις από επιζήσαντες της «κόλασης» του περασμένου Ιουλίου. «Δεν άκουσα Πυροσβεστική και αστυνομία. Καμία καμπάνα δεν χτύπησε για να ενημερώσει κανέναν. Μέχρι να φτάσω εδώ, η μητέρα μου είχε καεί» λέει ο γιος ενός θύματος, ενώ άλλος μάρτυρας αναφέρει πως «η φωτιά με εγκλώβισε μιάμιση ώρα στο σπίτι. Καλούσα Πυροσβεστική και αστυνομία. Ευτυχώς, δεν μου απάντησαν, γιατί θα με είχαν στείλει όπως τους άλλους 100».
Ταυτόχρονα, οι δημιουργοί του βίντεο (που μπορεί κάποιος να το δει στη διεύθυνση https://youtu.be/Rob_-5x_Z2c) θέτουν μια σειρά ερωτήματα που παραμένουν αναπάντητα: «Χάσαμε τους ανθρώπους μας ενώ όλα έγιναν όπως έπρεπε; Καήκαμε επειδή αψηφήσαμε τη φωτιά; Πενθούμε γιατί οι δρόμοι ήταν στενοί; Πνίγηκαν άνθρωποι γιατί δεν υπήρχαν έξοδοι προς τη θάλασσα;», με τις απαντήσεις να δίνονται από ανθρώπους που επέζησαν από τη φωτιά, τραυματίες, αλλά και κατοίκους που έχασαν τους ανθρώπους τους. Στο βίντεο έχει συμπεριληφθεί επίσης απόσπασμα της έκθεσης του εμπειρογνώμονα στην οποία επισημαίνεται ότι η εκκένωση θα μπορούσε να γίνει μέσα σε 15-20 λεπτά με απλό βάδισμα αν είχε δοθεί έγκαιρα εντολή.