Επιστροφή στις Δέσμες - Free Sunday
Επιστροφή στις Δέσμες

Επιστροφή στις Δέσμες

Με στόχο να ψηφιστεί στη Βουλή στις αρχές Απριλίου, το υπουργείο Παιδείας έδωσε στη δημοσιότητα το σχέδιο νόμου για το νέο εξεταστικό σύστημα που θα ισχύσει από το 2020 και αφορά τους μαθητές που φέτος βρίσκονται στη Β΄ Λυκείου. Όπως προκύπτει, το νέο λύκειο θα έχει άρωμα «δεσμών», με τα μαθήματα Γενικής Παιδείας να μειώνονται αλλά ταυτόχρονα να αυξάνεται η ύλη στα μαθήματα Προσανατολισμού.

Τι αλλάζει

Με το νέο σύστημα η Γ΄ Λυκείου μετατρέπεται σε προπαρασκευαστικό έτος για τα ΑΕΙ. Συγκεκριμένα, η Νεοελληνική Γλώσσα και Γραμματεία(6 ώρες), τα Θρησκευτικά (1 ώρα), η Φυσική Αγωγή (2 ώρες) και ένα μάθημα επιλογής (2 ώρες) γίνονται υποχρεωτικά για όλους. Παράλληλα, αλλάζουν και οι Ομάδες Προσανατολισμού. Έτσι, ενώ σήμερα υπάρχουν τρεις Ομάδες Προσανατολισμού και τέσσερα Επιστημονικά Πεδία, πλέον οι Ομάδες αυξάνονται σε τέσσερις, καθεμία σε απόλυτη αντιστοίχιση με ένα Επιστημονικό Πεδίο.
Οι Ομάδες Προσανατολισμού θα χωρίζονται σε Ανθρωπιστικών και Θετικών Σπουδών, Σπουδών Υγείας και Οικονομίας-Πληροφορικής.
Στα μαθήματα Προσανατολισμού, στα οποία οι ώρες διδασκαλίας αυξάνονται σημαντικά, υπάρχει και σχετική αύξηση της ύλης, η οποία σύμφωνα με το υπουργείο «δεν είναι αναλογική». Το σκεπτικό είναι ότι «με το νέο σύστημα δίνεται στον κάθε μαθητή η δυνατότητα να μάθει να εμβαθύνει και να κρίνει τη γνώση και την επιστήμη στα αντικείμενα τα οποία θα τον απασχολήσουν στη συνέχεια της σταδιοδρομίας του».

Οι εξετάσεις

Οι υποψήφιοι θα εξετάζονται στη Νεοελληνική Γλώσσα και Γραμματεία και στα τρία μαθήματα της Ομάδας Προσανατολισμού τόσο στις εισαγωγικές όσο και στις απολυτήριες εξετάσεις.
Συγκεκριμένα, στις ενδοσχολικές εξετάσεις τα σχολεία θα χωριστούν σε ομάδες, ανά Διεύθυνση Εκπαίδευσης. Τα θέματα σε κάθε εξεταζόμενο μάθημα θα προετοιμάζονται από ομάδα διδασκόντων όλων των σχολείων ανά ομάδα και το τελικό διαγώνισμα θα προκύπτει μετά από κλήρωση ομάδας θεμάτων μέσα από ένα μεγαλύτερο πλήθος. Τα θέματα θα στέλνονται ηλεκτρονικά στους μαθητές των σχολείων της συγκεκριμένης ομάδας στις 10:30 και οι μαθητές θα αρχίζουν στις 11:00 τη δίωρη γραπτή εξέταση.
Επιτηρητές θα είναι καθηγητές άλλων σχολείων και διαφορετικής ειδικότητας από την ειδικότητα των καθηγητών του εξεταζόμενου μαθήματος.
Στα ιδιωτικά σχολεία οι επιτηρητές θα είναι ένας από το δημόσιο και ένας από το ιδιωτικό σχολείο. Τα γραπτά των μαθητών, αφού καλυφθούν τα ονόματα, θα βαθμολογούνται από καθηγητή άλλου σχολείου.
Σε ό,τι αφορά τη διαμόρφωση του βαθμού του απολυτηρίου, με το νέο σύστημα βαθμός προαγωγής παραμένει το 9,5. Για τα μαθήματα που εξετάζονται και γραπτά, ο μέσος όρος (Μ.Ο.) διαμορφώνεται κατά 60% από τον Μ.Ο. των δύο τετραμήνων και κατά 40% από τον βαθμό της γραπτής απολυτήριας εξέτασης. Για τα υπόλοιπα μαθήματα, ο βαθμός είναι ο Μ.Ο. των δύο τετραμήνων, ενώ στη διαμόρφωση του γενικού Μ.Ο. (τελικού βαθμού) συμμετέχουν ισότιμα όλα τα μαθήματα πλην της Φυσικής Αγωγής. Το μέτρο για τον συνυπολογισμό του βαθμού απολυτηρίου στη διαμόρφωση του βαθμού πρόσβασης των Πανελλαδικών «παγώνει», τουλάχιστον για την πρώτη χρονιά ισχύος του νέου συστήματος.

Τμήματα Ελεύθερης Πρόσβασης

Σχετικά με τα Τμήματα Ελεύθερης Πρόσβασης, τα οποία το περασμένο διάστημα είχαν βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, θα καθορίζονται κάθε χρόνο από τις επιλογές των υποψηφίων.
Έτσι, έναν μήνα μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς οι υποψήφιοι θα κάνουν μια πρώτη επιλογή τμημάτων (Α΄ δήλωση), η οποία δεν θα έχει δεσμευτικό χαρακτήρα. Με βάση τις προτιμήσεις των μαθητών και τον αριθμό εισακτέων που θα έχει αποφασιστεί ανά τμήμα, θα προκύψει ένας αριθμός τμημάτων για τα οποία ο αριθμός των προτιμήσεων θα είναι μικρότερος από τον αριθμό εισακτέων. Αυτά τα τμήματα, στα οποία ο αριθμός των αιτήσεων θα υπολείπεται των διαθέσιμων θέσεων, θα ονομάζονται «τμήματα ελεύθερης πρόσβασης» (ΤΕΠ).
Τα υπόλοιπα τμήματα, δηλαδή εκείνα στα οποία ο αριθμός των αιτήσεων υπερβαίνει τις διαθέσιμες θέσεις, θα ονομάζονται «τμήματα πρόσβασης μόνο με πανελλαδικές εξετάσεις» (ΤΠΠΕ).
«Η ιδέα βασίζεται στην αντίληψη ότι αν ένας υποψήφιος έχει αποφασίσει ότι του αρέσει ένα επάγγελμα που προϋποθέτει τμήμα ΑΕΙ που δεν έχει υψηλή ζήτηση, δεν έχει κανέναν λόγο να υποστεί όλη τη διαδικασία των πανελλαδικών εξετάσεων» τονίζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο.
Με το νέο σύστημα μπορεί να γνωρίζει ο μαθητής πολύ νωρίς ότι εξασφάλισε την εισαγωγή του. Αν, ωστόσο, αλλάξει γνώμη και επιθυμεί να επιδιώξει την εισαγωγή του σε πανεπιστημιακό τμήμα που απαιτεί Πανελλαδικές (ΤΠΠΕ), τίποτε απολύτως δεν τον εμποδίζει να κάνει κανονικά τη δήλωσή του τον Μάρτιο, να ακυρώσει την Α΄ δήλωση και να διαγωνιστεί στις πανελλαδικές εξετάσεις.

Αντιδράσεις από την εκπαιδευτική κοινότητα

Με συλλαλητήρια οι μαθητές εκφράζουν την αντίθεσή τους στο νέο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Εκπρόσωποι των μαθητών τονίζουν ότι το σχέδιο του υπουργείου και του κ. Γαβρόγλου κάνει το λύκειο «ακόμα πιο σκληρό και ανταγωνιστικό».
Από την πλευρά της, η ΟΛΜΕ, σε συνάντηση που είχε την περασμένη Τετάρτη με τον υπουργό Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου, ζήτησε την απόσυρση του σχεδίου νόμου, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων ότι «φροντιστηριοποιείται» πλήρως η όλη λειτουργία της Γ΄ τάξης και υποβαθμίζεται η γενική παιδεία στο λύκειο.
«Πολύ κακό για το τίποτα» χαρακτήρισε η τομεάρχης Παιδείας της ΝΔ, βουλευτής Επικρατείας, Νίκη Κεραμέως, το κείμενο που δημοσιοποιήθηκε για το νέο σύστημα εισαγωγής, κάνοντας λόγο για «ένα σχέδιο παρωχημένο, με φανερή την ιδεοληπτική επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ», ενώ προειδοποίησε πως «αν το υπουργείο το καταθέσει στη Βουλή, η ΝΔ θα σταθεί απέναντι, καταψηφίζοντάς το».

Επιθέσεις αδέσποτων σε φοιτητές

Μήνυση κατά του Δήμου Κοζάνης κατέθεσε πριν από λίγες ημέρες ο πρύτανης του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, Στέργιος Γκανάτσιος. Αφορμή, οι επιθέσεις αδέσποτων σκύλων σε φοιτητές, αλλά και καθηγητές, στους χώρους του ιδρύματος. Σύμφωνα με καταγγελίες, τα τελευταία δύο χρόνια έχουν καταγραφεί περισσότερες από 40 επιθέσεις, ενώ το τελευταίο διάστημα έχουν ενταθεί.
Τα θύματα κάνουν λόγο για τραυματισμούς και σκισίματα ρούχων, ενώ φθορές έχουν παρατηρηθεί και σε αυτοκίνητα που κινούνται στους χώρους γύρω από το ΤΕΙ. Όπως αναφέρεται, από τα αδέσποτα κινδυνεύουν ακόμα και οι εργαζόμενοι στην κουζίνα του ιδρύματος κατά τη μεταφορά απορριμμάτων.
Μάλιστα, ο πρύτανης κάλεσε την περασμένη Πέμπτη στο γραφείο του τους φοιτητές που δέχτηκαν επίθεση από τα σκυλιά, προκειμένου να γίνει καταγραφή αλλά και να ενημερωθεί.
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Γκανάτσιος ανέφερε ότι «η δημοτική αρχή προέβαλε ως εμπόδιο το θέμα του ακαδημαϊκού ασύλου. Προκειμένου το συνεργείο περισυλλογής και η Δημοτική Αστυνομία να μπουν στον προαύλιο χώρο του ιδρύματος, οι αρχές προχώρησαν στην άρση του ασύλου το διάστημα 1-8 Μαρτίου, αλλά δεν έγινε περισυλλογή από τα συνεργεία του δήμου».
Ωστόσο, μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ η δημοτική αρχή διέψευσε τους ισχυρισμούς του κ. Γκανάτσιου. Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος για την περισυλλογή των αδέσποτων, Γιάννης Γρηγοριάδης, υποστήριξε ότι τον Νοέμβριο του 2018 «τα συνεργεία έκαναν την περισυλλογή, με την πρυτανεία να τους ενημερώνει στη συνέχεια να μην εισέλθουν άλλη φορά στον προαύλιο χώρο, εάν δεν υπάρχει άδεια και άρση του ακαδημαϊκού ασύλου». Όπως είπε, «ο δήμος ενημερώθηκε μόλις δύο ημέρες πριν από τη μεγάλη αποκριάτικη παρέλαση για την απόφαση της πρυτανείας του ιδρύματος, που προέβλεπε μεν την άρση του ασύλου, αλλά, δυστυχώς, η απόφαση δεν περιλάμβανε την παρουσία της αστυνομίας, όπως είχε εγγράφως ζητηθεί από τις δημοτικές αρχές».