Η τέχνη της φωτογραφίας στην Αθήνα - Free Sunday
Η τέχνη της φωτογραφίας στην Αθήνα
credit: Petros Giannakouris

Η τέχνη της φωτογραφίας στην Αθήνα

Μεγάλες τυπωμένες φωτογραφίες θα γεμίσουν τις επόμενες ημέρες κεντρικά και πολυσύχναστα μέρη της Αθήνας με αφορμή το Athens Photo World (APW). Πρόκειται για το πρώτο διεθνές φεστιβάλ φωτορεπορτάζ της πόλης, με πρωταγωνιστές μερικούς από τους καλύτερους σύγχρονους φωτοειδησεογράφους, Έλληνες και ξένους.

12Khalil Hamra Gaza Palestine August2018

(credit: Khalil Kamra)

Καθημερινότητα στον κόσμο

Κεντρικό θέμα του Athens Photo World είναι η «Καθημερινότητα στον κόσμο». Πόλεις, χώρες και στιγμές του πλανήτη αποτυπωμένες στον φακό, με ελεύθερη πρόσβαση για το κοινό όλων των ηλικιών.
Η ιδέα ανήκει στον Θανάση Σταυράκη, διευθυντή Φωτογραφικού Τμήματος του ειδησεογραφικού πρακτορείου Associated Press. Με τη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και τη συνεργασία σημαντικών φορέων, όπως το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) και το Δίκτυο Πολιτισμού του Δήμου Αθηναίων Athens Culture Net, το Athens Photo World θα πραγματοποιηθεί από τις 7 μέχρι και τις 16 Ιουνίου.
Ειδικότερα, θα πραγματοποιηθούν επτά εκθέσεις και έξι εκδηλώσεις, όλες επικεντρωμένες στο σύγχρονο φωτορεπορτάζ. Σχετικά με τα σημεία όπου θα στηθούν οι φωτογραφίες, αναφέρουμε ενδεικτικά το αίθριο του τέταρτου ορόφου της Εθνικής Βιβλιοθήκης στο ΚΠΙΣΝ, όπου το κοινό θα έχει την ευκαιρία να δει από κοντά μια συλλογή των πιο δυνατών και επιδραστικών εικόνων του Έλληνα φωτοειδησεογράφου Γιάννη Μπεχράκη, τα Πανοραμικά Σκαλιά του ΚΠΙΣΝ, την πλατεία Συντάγματος, τα κάγκελα του Εθνικού Κήπου και την οδό Ερμού μεταξύ Θησείου και Πειραιώς.
Παράλληλα, το Athens Photo World παρουσιάζει μια σειρά ψηφιακών προβολών στους εξωτερικούς τοίχους τριών κεντρικών σημείων της Αθήνας: στον τοίχο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων στην οδό Ερμού 134, στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων και στο κτίριο του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Στο πλαίσιο του φεστιβάλ, θα γίνει προβολή ντοκιμαντέρ, συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα τη «φωτοειδησεογραφία σήμερα», ομιλίες φωτογράφων, καθώς και έκθεση φωτογραφίας 15 έφηβων φωτογράφων.

15 ALKIS KONSTANTINIDIS SITE

(credit: Alkis Konstantinidis)

Το APW τιμά τον Γιάννη Μπεχράκη

Στην εναρκτήρια διοργάνωσή του το Athens Photo World τιμά με τις εκθέσεις και τις δράσεις του τον Γιάννη Μπεχράκη, εστιάζοντας στο πολυετές, πλούσιο και πολυβραβευμένο έργο του. Οι εργασίες του είχαν ήδη αρχίσει με την πολύτιμη συνεργασία της οργανωτικής ομάδας με τον Γιάννη Μπεχράκη. Άλλωστε, όπως αποκάλυψε η Χριστίνα Καλλιγιάννη, φωτογράφος και γενική συντονίστρια της διοργάνωσης, «κάθε χρόνο το Athens Photo World θα είναι αφιερωμένο στη μνήμη του Γιάννη Μπεχράκη».

Στο πλαίσιο αυτό, ένα από τα δύο ετήσια βραβεία φωτορεπορτάζ που θα δοθούν με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος θα έχει το όνομα «Yannis Behrakis». Το διεθνές βραβείο φωτοειδησεογραφίας ήταν μια πρόταση του ίδιου του Έλληνα φωτογράφου και θα απονέμεται κάθε χρόνο σε μια εξελισσόμενη ή ολοκληρωμένη φωτογραφική δουλειά ρεπορτάζ ή ντοκουμέντου. Το χρηματικό βραβείο είναι ύψους 15.000 ευρώ. Παράλληλα, θα απονεμηθεί και χρηματικό βραβείο ύψους 5.000 ευρώ σε έναν φωτογράφο που ζει και εργάζεται στην Ελλάδα ή στην Κύπρο.

2.Yannis BehrakisReuters2

(credit: Yannis Behrakis)

 

Λευτέρης Πιταράκης: «Ο Γιάννης Μπεχράκης θα είναι ο οδηγός μας»

Ο Λευτέρης Πιταράκης, επικεφαλής φωτογράφος του Associated Press στην Τουρκία, με έδρα την Κωνσταντινούπολη, είναι ο επιμελητής-συντονιστής της έκθεσης «Eyewitness» για τον Γιάννη Μπεχράκη. Με αφορμή το Athens Photo World μίλησε στην FS.

Athens Photo World Pitarakis

Μιλήστε μας για την έκθεση για τον Γιάννη Μπεχράκη…

Ο Γιάννης ήταν ένας από τους καλύτερους φωτορεπόρτερ της γενιάς του και χάραξε τη δική του πορεία, επηρεάζοντας πολλούς από εμάς. Πολλές από τις ιδέες για το Athens Photo World ήταν δικές του και ήταν κοντά στην οργανωτική ομάδα από την αρχή, στηρίζοντάς μας στη γέννηση του θεσμού. Είχαμε αποφασίσει εξαρχής να είναι φέτος ο τιμώμενος φωτογράφος και δουλεύαμε μαζί εντατικά για τη μεγάλη έκθεση της δουλειάς του, τις προβολές και όλες τις άλλες δράσεις γύρω από το έργο του, όπως η συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, στην οποία φίλοι και συνεργάτες του Γιάννη, προσωπικά προσκεκλημένοι από τον ίδιο οι περισσότεροι, θα κάνουμε παρουσιάσεις και θα συζητήσουμε τις εμπειρίες αλλά και τις απόψεις μας για τον ρόλο και το μέλλον της σύγχρονης φωτοειδησεογραφίας. Σε όλες τις δράσεις μας είχαμε την αμέριστη βοήθεια της συζύγου του, Ελισάβετ Σαρίδου-Μπεχράκη, και του στενού του συνεργάτη Άλκη Κωνσταντινίδη, ώστε όλα να είναι πιστά στο όραμά του. Αναλάβαμε επίσης το μεγάλο διεθνές βραβείο φωτοειδησεογραφίας που είχε εμπνευστεί ο ίδιος, στο οποίο φυσικά δώσαμε το όνομά του μετά την απώλειά του. Σε αυτό το πλαίσιο, πάντα για μας θα είναι οδηγός και ο άξονας σε ό,τι θα κάνουμε στο μέλλον και θα τιμάμε τη μνήμη του.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου κάνατε λόγο για την «αλήθεια του έργου» του Γιάννη Μπεχράκη. Πώς αποτυπώνεται αυτή η αλήθεια στον φακό;

Ο Γιάννης πρόσφερε ένα τεράστιο έργο με συγκλονιστικές φωτογραφίες που αποτελούν ιστορικά ντοκουμέντα του κόσμου μας σε κρίση. Η δεοντολογία και η ηθική του Γιάννη, η ενσυναίσθηση και το πάθος του, η αφοσίωση και η αποφασιστικότητά του ήταν απαράμιλλες και φυσικά αποτυπώνονταν πάντα στις φωτογραφίες του, οπουδήποτε βρέθηκε στον κόσμο. Το όραμά του, η γνήσια και αληθινή αδιάκοπη φροντίδα του για τους ανθρώπους που φωτογράφιζε, αποτελούν σημαντικούς πόλους του έργου και της κληρονομιάς που μας αφήνει.

Εν έτει 2019, πού βρίσκεται η φωτοειδησεογραφία τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό;

Όπως έλεγε και ο Γιάννης Μπεχράκης, «το φωτορεπορτάζ στα κατάλληλα χέρια μπορεί να κάνει τον κόσμο ένα καλύτερο μέρος». Αναγνωρίζοντας ότι είναι τεράστιος ο ρόλος του φωτορεπορτάζ και της δημοσιογραφίας γενικότερα σε κάθε κοινωνία, βλέπουμε την κρίση που περνάνε και τα δύο. Ακόμα πιο συγκεκριμένα, στην εποχή των κοινωνικών δικτύων, των ψευδών ειδήσεων και της απειλής χειραγώγησης από διάφορα μέρη, η αναγκαιότητα είναι ακόμα πιο επιτακτική. Ειδικότερα στην Ελλάδα, και μετά την οικονομική κρίση που έπληξε και συνεχίζει να πλήττει και τα ΜΜΕ καθημερινά με ραγδαίους ρυθμούς, τα πράγματα είναι ιδιαίτερα δύσκολα όσον αφορά την τελική χρήση και όχι τη δημιουργία. Υπάρχουν πάρα πολλοί ταλαντούχοι φωτογράφοι στην Ελλάδα, που πραγματικά έχουν ανεβάσει τον πήχη της ποιότητας σε εξαιρετικό επίπεδο. Βρίσκουν και καλύπτουν θέματα, δημιουργούν και βρίσκουν ιδιαίτερους νέους τρόπους για να χρηματοδοτείται, δημοσιεύεται και χρησιμοποιείται η δουλειά τους, αφού τα παραδοσιακά μέσα συρρικνώνονται. Το βλέμμα τους είναι πια προσανατολισμένο σε μια διεθνή αγορά και προοπτική, και στο πλαίσιο αυτό εμείς με το Athens Photo World, μια διοργάνωση που έλειπε από την Ελλάδα, θέλουμε να εδραιώσουμε μία ακόμη εξωστρεφή πλατφόρμα για το φωτορεπορτάζ στη χώρα μας.

3.Yannis BehrakisReuters3

(credit: Yannis Behrakis)

Περισσότερες πληροφορίες: www.apw.gr