Το ναυάγιο του ιστορικού πλοίου «Neptun» στη Νίσυρο και το μπλοκάρισμα της ανέλκυσής του - Free Sunday
Το ναυάγιο του ιστορικού πλοίου «Neptun» στη Νίσυρο και το μπλοκάρισμα της ανέλκυσής του

Το ναυάγιο του ιστορικού πλοίου «Neptun» στη Νίσυρο και το μπλοκάρισμα της ανέλκυσής του

Τη συγκίνηση της τοπικής κοινωνίας της Νισύρου αλλά και των λοιπών νήσων της Δωδεκάνησου, προκάλεσε η βύθιση του ιστορικής κατασκευής ξύλινου ιστιοφόρου πλοίου «Neptun» στις 16 Αυγούστου 2016. 

Το πλοίο αυτό αποτελούσε εδώ και μια δεκαετία τουριστικό μνημείο σπάνιας ομορφιάς τόσο για τους κατοίκους του νησιού όσο και για τους επισκέπτες. Όσοι το ναύλωσαν για να σαλπάρουν έμειναν συγκλονισμένοι από τη μοναδική ατμόσφαιρα και την ιδιαίτερη πλεύση του. Τα ιστορικής κατασκευής ξύλα του υποχώρησαν μετά από 109 έτη από τη ναυπήγησή του.

IMG_20160823_WA0005IMG_20160823_WA0004


Η 75 ετών (κατασκευής 1942) μηχανή του  αποτελεί κειμήλιο για την επιστημονική ιστορία της μηχανολογίας και έτσι οι προσπάθειες διάσωσής του είχαν επιπλέον βαθμό δυσκολίας.


Ο καπετάνιος και ιδιοκτήτης του S/Y Asterias Thomas Rahn, ελλιμενισμένος ακριβώς απέναντι, διέσωσε τα έγγραφα προέλευσης και εθνικότητας του σκάφους κατά τη βύθισή του και μας διηγήθηκε την ιστορία του. Από το 1907 μέχρι το 1942 το «Neptun» ήταν ναυλωμένο σε δρομολόγιο μεταφοράς πάγου από τη Σουηδία στην Αγγλία. Μετά πέρασε τον Ατλαντικό και μπήκε στη Μεσόγειο φτάνοντας στη Ρόδο, όπου άλλαξε ιδιοκτησία. Ο νέος ιδιοκτήτης το πήγε στην Αίγυπτο απ’ όπου πέρασε στο Σουδάν και χρησιμοποιήθηκε για επιστημονικές έρευνες. Μετά από αυτό βρέθηκε στα παράλια της Τουρκίας για ναύλο και έτσι κατέληξε στη Νίσυρο με την τελευταία αλλαγή του ιδιοκτήτη.

Τα πληρώματα των επαγγελματιών δυτών που κατέφτασαν από την Πάτμο και τη Λέρο, μισθωμένα από την ασφαλιστική εταιρεία που το έχει ασφαλίσει, μετά από πολυήμερες υποβρύχιες επιθεωρήσεις και προετοιμασίες κατάφεραν επιτυχώς να το ανελκύσουν μέχρι την ισαλογραμμή χωρίς να διαλυθεί κανένα κομμάτι του πολύτιμου σκελετού του και έχοντας λάβει επιπλέον μέτρα αντιρύπανσης λόγω της παλαιότητάς του. Το σκάφος έχει μεγάλη εκθεματική αξία αλλά και μεγάλο κίνδυνο διάλυσης λόγω της ηλικίας του. 

WA0004

Για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο διάλυσης αλλά και το ρίσκο περαιτέρω περιβαλλοντολογικής μόλυνσης, ο επικεφαλής του καταδυτικού συνεργείου Hydrovius Leros Κωνσταντίνος Κουβάς, που έφτασε πρώτος στο σημείο, μετά την αρχική του επιθεώρηση κάλεσε, επιπλέον, το καταδυτικό συνεργείο του Γιάνναρου Θεολόγου της Patmos Diving Team, με επιπλέον υλικά και προσωπικό με εξειδικευμένες γνώσεις.

Σε αυτό το σημείο και αφού η επιχείρηση ανέλκυσης ολοκληρώθηκε με επιτυχία, η ολοκλήρωση της διαδικασίας μπλόκαρε, όπως καταγγέλλεται, από την δυσκινησία του κρατικού μηχανισμού. Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα έχει να κάνει με την γραφειοκρατικού τύπου υποχρέωση ανεύρεσης του ιδιοκτήτη, παρόλο που η ασφαλιστική εταιρεία έχει ήδη δεχτεί να αναλάβει τα έξοδα απομάκρυνσης του πλοίου από το λιμάνι των Πάλλων, όπου εμποδίζει και δημιουργεί επιπρόσθετα θέματα ρύπανσης του περιβάλλοντος. 

Έτσι αυξάνεται η πιθανότητα διάλυσής του σκάφους, όπως και τα κόστη των συνεργείων. Όπως καταγγέλλεται, η αντίδραση των Αρχών ήταν να απαιτήσουν την αφαίρεση των ανελκυστικών υλικών μέχρι την ανεύρεση του ιδιοκτήτη -προκειμένου να δώσει τη συγκατάθεσή του- γεγονός που θα προκαλέσει μετά βεβαιότητας την επαναβύθιση του σκάφους. 

WA0002

Στις περισσότερες χώρες το θέμα θα διευθετούνταν με το μικρότερο δυνατό οικονομικό και περιβαλλοντικό κόστος και οι οποιεσδήποτε διαφορές με τον ιδιοκτήτη, θα λυνόντουσαν σε δεύτερο χρόνο με γραπτές αναφορές ώστε να υπάρχει η δυνατότητα να επιστραφεί στον ιδιοκτήτη η περιουσία του και να αποζημιωθεί ο διασώστης, αφού πρώτα έχουν προστατευθεί τα έννομα αγαθά του κράτους και των πολιτών του για λόγους δημοσίου συμφέροντος, οι οποίοι έχουν προτεραιότητα από αυτούς του ιδιωτικού. Κάτι που γίνεται στο πλαίσιο του διεθνούς και του αγγλικού δικαίου για τα ναυάγια.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο μέχρι τώρα φερόμενος ως συνεργάτης της εταιρείας διαχείρισης του πλοίου,  γερμανικής εθνικότητας, ο οποίος κρατούνταν με απαγόρευση απόπλου, αφέθηκε και η ανακριτική διαδικασία συνεχίζεται. Το σκάφος είναι γερμανικής σημαίας και ο ιδιοκτήτης αναζητείται ακόμα από τις λιμενικές αρχές στα πλαίσια επιβολής διοικητικών και ποινικών κυρώσεων.

Οι αιτίες βύθισης του πλοίου διερευνώνται ακόμα από τις αρμόδιες αρχές και τους τεχνικούς συμβούλους των εταιρειών ενώ διενεργείται η προβλεπόμενη από το νόμο προανακριτική διαδικασία. Την υπεράσπιση του κατηγορουμένου έχει αναλάβει δικηγόρος Αθηνών Βασίλειος Κατσαβός.

WA0001