Σκουριές: Η επενδυση πάει από τον πολιτισμό στο περιβάλλον και ταναπαλιν - Free Sunday
Σκουριές: Η επενδυση πάει από τον πολιτισμό στο περιβάλλον και ταναπαλιν

Σκουριές: Η επενδυση πάει από τον πολιτισμό στο περιβάλλον και ταναπαλιν

Χωρίς απόφαση ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) η οποία εξέτασε  το θέμα της διατήρησης των αρχαιοτήτων που βρέθηκαν στη θέση «Σκουριές» Χαλκιδικής καθώς τα μέλη του Συμβουλίου έκριναν ότι δεν υπάρχει λόγος να γνωμοδοτήσουν όσο εκκρεμεί η απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αν θα συνεχιστεί η εξόρυξης στην περιοχή από την εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός».

Στη συνεδρίαση παρουσιάστηκαν οι προτάσεις της επιτροπής που έκανε την αυτοψίας και η οποία εντόπισε κτίριο, που δεν σώζεται σε καλή κατάσταση και σχετίζεται με την αρχαία μεταλλευτική δραστηριότητα.

Η επιτροπή προτείνει:
  • διατήρηση των αρχαιοτήτων κατά χώραν (στο σημείο εύρεσής τους), με παράλληλο περιορισμό της σύγχρονης δραστηριότητας. Για όσο διάστημα διαρκέσει η μεταλλευτική δραστηριότητα της εταιρείας, οι αρχαιότητες θα πρέπει να προστατευθούν σε κατάχωση, ενώ μετά την ολοκλήρωση των εργασιών θα πρέπει να αναδειχθούν και το περιβάλλον τους να αποκατασταθεί κατόπιν μελέτης.
  • Αν δεν μπορεί να γίνει αυτό, θα μπορούσε να αποσπαστεί το κτίριο και η πλακόστρωτη επιφάνεια, που διατηρούνται καλύτερα, και να τοποθετηθούν σε κατάλληλο χώρο, όπου και θα αναδειχθούν. Ο χώρος αυτός θα πρέπει να μπορεί να φιλοξενήσει και κινητά ευρήματα της ανασκαφής ή αντίγραφά τους ώστε να αναπτυχθεί ένα θεματικό μουσείο. 

Η αναβολή λήψης απόφασης προκάλεσε την έντονη διαμαρτυρία τόσο της εταιρείας, όσο και των εργαζομένων.