Επεκτείνεται σε όλη τη χώρα το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης - Free Sunday
Επεκτείνεται σε όλη τη χώρα το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης

Επεκτείνεται σε όλη τη χώρα το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης

Χιλιάδες δικαιούχοι αναμένουν την κοινή υπουργική απόφαση (ΚΥΑ), που θα καθορίζει, τυπικά και ουσιαστικά, τους όρους και τις προϋποθέσεις λειτουργίας του προγράμματος. Το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης είναι ένα προνοιακό πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού και απευθύνεται σε νοικοκυριά που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας. Το πρόγραμμα βασίζεται σε τρεις πυλώνες: στην εισοδηματική ενίσχυση, στη διασύνδεση με υπηρεσίες κοινωνικής ένταξης και στη διασύνδεση με υπηρεσίες ενεργοποίησης που στοχεύουν στην ένταξη ή επανένταξη των δικαιούχων στην αγορά εργασίας και στην κοινωνική επανένταξη. Το πρόγραμμα εφαρμόστηκε πιλοτικά μέχρι το τέλος του περασμένου έτους σε 30 δήμους της χώρας και ενίσχυσε 48.319 δικαιούχους, από τους οποίους περίπου το 50% είχε μηδενικό εισόδημα. Από φέτος επεκτείνεται σε όλη τη χώρα.

Ποιοι δικαιούνται το ΚΕΑ

Όπως προβλέπεται στον κρατικό προϋπολογισμό για το τρέχον έτος, το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης θα μπορεί να καλύψει περίπου 700.000 δικαιούχους. Για να το λάβουν θα πρέπει να πληρούν τις εξής προϋποθέσεις: Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 90.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως 150.000 ευρώ. Όσον αφορά την κινητή περιουσία, η αντικειμενική δαπάνη της κινητής περιουσίας του νοικοκυριού (επιβατικά ΙΧ αυτοκίνητα ή και δίκυκλα) δεν μπορεί να υπερβαίνει στο σύνολό της το ποσό των 6.000 ευρώ.

Επίσης, το συνολικό ύψος εισοδήματος ή καταθέσεων του νοικοκυριού ή/και η τρέχουσα αξία μετοχών, ομολόγων κ.λπ. δεν μπορεί να υπερβαίνει τα παρακάτω ποσά έως έξι μήνες πριν από την υποβολή της αίτησης: Μονοπρόσωπο νοικοκυριό: 1.200 ευρώ. Νοικοκυριό αποτελούμενο από δύο ενήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με ένα ανήλικο μέλος: 1.800 ευρώ. Νοικοκυριό αποτελούμενο από δύο ενήλικα και ένα ανήλικο μέλος ή μονογονεϊκή οικογένεια με δύο ανήλικα μέλη: 2.100 ευρώ. Για νοικοκυριό αποτελούμενο από τρία ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα και δύο ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με τρία ανήλικα μέλη, το όριο που τίθεται είναι τα 2.400 ευρώ. Για νοικοκυριό αποτελούμενο από τρεις ενήλικες και ένα ανήλικο μέλος ή δύο ενήλικα και τρία ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με τέσσερα ανήλικα μέλη, το όριο αυξάνεται στα 2.700 ευρώ. Για νοικοκυριό αποτελούμενο από τέσσερα ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα και τέσσερα ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με πέντε ανήλικα μέλη, το όριο φτάνει στα 3.000 ευρώ. Μεγάλοι χαμένοι είναι όσοι έχουν στην κατοχή τους ένα αυτοκίνητο με τεκμήριο άνω των 6.000 ευρώ και οι φιλοξενούμενοι. Όσον αφορά τους τελευταίους, αν το άτομο που τους φιλοξενεί υποβάλει αίτηση για ΚΕΑ, πρέπει να τους συμπεριλάβει υποχρεωτικά.

Τι θα λάβουν οι δικαιούχοι

Οι δικαιούχοι του προγράμματος, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις, θα λάβουν για μονοπρόσωπο νοικοκυριό 200 ευρώ τον μήνα, για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος του νοικοκυριού επιπλέον 100 ευρώ τον μήνα και για κάθε ανήλικο μέλος προσαύξηση του ποσού κατά 50 ευρώ κάθε μήνα. Συμπληρωματικά, το ΚΕΑ έχει προγραμματιστεί να παρέχει δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ανασφαλίστων, σχολικά γεύματα, κοινωνικό τιμολόγιο παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας, παραπομπή και ένταξη σε δομές και υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας και υποστήριξης, ένταξη στα προγράμματα των Κοινωνικών Δομών Αντιμετώπισης της Φτώχειας και ένταξη σε προγράμματα που υλοποιούνται στο πλαίσιο του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους (ΤΕΒΑ).

Η αίτηση για συμμετοχή στο ΚΕΑ θα γίνεται μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης www.keaprogram.gr, μέσω των δήμων ή στα ΚΕΠ. Ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να έχει υποβάλει φορολογική δήλωση για να κάνει την αίτηση, ενώ οι ιδιαίτερα ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού (ιδίως οι άστεγοι) μπορούν να λάβουν βοήθεια από τους δήμους για την υποβολή της φορολογικής δήλωσης. Τα δικαιολογητικά που θα πρέπει όλοι οι αιτούντες να συλλέξουν είναι Αριθμός ΑΜΚΑ, ΑΦΜ, πληροφορίες για το εισόδημα και για τα περιουσιακά στοιχεία, απόδειξη διαμονής, αριθμός τραπεζικού λογαριασμού και IBAN και για τα φιλοξενούμενα μέλη, ΑΜΚΑ, ΑΦΜ και πληροφορίες για το εισόδημα. Σε περίπτωση που οι αιτούντες επιλέξουν να υποβάλουν την αίτηση μέσω δήμων ή ΚΕΠ, πρέπει υποχρεωτικά να προσκομίσουν υπογεγραμμένο (με θεωρημένο το γνήσιο της υπογραφής) το έντυπο συναίνεσης, με το οποίο δηλώνουν ότι συναινούν στις διασταυρώσεις των στοιχείων όλων των ενήλικων μελών του νοικοκυριού.