Γιατί σταμάτησες να σκέφτεσαι τη φροντίδα; Η νέα καμπάνια του Dove μάς βάζει σε σκέψεις. - Free Sunday
Γιατί σταμάτησες να σκέφτεσαι τη φροντίδα; Η νέα καμπάνια του Dove μάς βάζει σε σκέψεις.

Γιατί σταμάτησες να σκέφτεσαι τη φροντίδα; Η νέα καμπάνια του Dove μάς βάζει σε σκέψεις.

Ήταν λίγο πριν ή λίγο μετά το δεύτερο μνημόνιο, με τις βιτρίνες άδειες, τους χιλιάδες νέους να εγκαταλείπουν την Ελλάδα και τους μισθούς να καταρρακώνονται, που σε μια συνέντευξή του ο Διονύσης Σαββόπουλος σχολιάζοντας την κατάσταση έλεγε πως παίρνει δύναμη από τις γυναίκες που κοιτάζει στον δρόμο, από τις γυναίκες που, παρά τον ζόφο και την αβεβαιότητα, «εξακολουθούν να φοράνε τα τακουνάκια τους, τα σκουλαρικάκια τους, να βάφουν τα μαλλιά τους». Δεν θυμάμαι σε ποιο μέσο και πότε το είπε (και όσο κι αν το έψαξα δεν το βρήκα), αλλά σίγουρα θυμάμαι τη φράση του και πόση εντύπωση μου είχε κάνει.

Άρχισα κι εγώ τότε να παρατηρώ τις γυναίκες στον δρόμο και πράγματι, παρά τα φοβισμένα βλέμματα, αντιστέκονταν στο γκρι με τον δικό τους, μοναδικό τρόπο – φροντίζοντας τον εαυτό τους, την εμφάνισή τους, τα νύχια και τα μαλλιά τους, συνδυάζοντας τις τσάντες με τα παλτό τους και τα φουλάρια με τους κότσους τους. Όχι από ματαιοδοξία, όχι από συνήθεια, αλλά ως μια πράξη αντίστασης σε όλα τα σκοτεινά και αβέβαια που άλλαζαν τη ζωή μας τόσο δραστικά.

Εδώ και 13 μήνες μια νέα απειλή, η πανδημία του Covid-19, έχει αλλάξει και πάλι τις ζωές μας, κρατώντας μας έγκλειστους και τα χαμόγελά μας φυλακισμένα πίσω από μάσκες. Και είναι αυτή η διαρκής καραντίνα και το συνεχιζόμενο lockdown του εμπορικού κόσμου που κατάφερε να λυγίσει ακόμα και τη φροντίδα που πάντα οι γυναίκες συνήθιζαν να προσφέρουν στον εαυτό τους.

Αυτή τη διάσταση των φοβερών καιρών που ζούμε υπογραμμίζει η νέα, αληθινή καμπάνια του Dove στην Ελλάδα «What Happened to Care?».

Πέντε γυναίκες, η καθεμιά με τη δική της, ξεχωριστή ομορφιά, μακριά από κανόνες και στερεότυπα, την ώρα που πλένουν πολύ σχολαστικά τα χέρια τους καλούνται να «παίξουν» το γνωστό παιχνίδι ψυχολογίας: Κορώνα, μάσκα, γάντια, μέτρα. Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που σκέφτεσαι όταν διαβάζεις τις τέσσερις αυτές λέξεις;

Τα αποτελέσματα συγκινούν, σε βάζουν σε σκέψεις για το πώς έχει αλλάξει τη ζωή μας αυτός ο φοβερός ιός, πόσο άλλαξαν οι έννοιες. Οι απλές έννοιες. Δύο χρόνια πριν αυτές οι λέξεις θα υποδήλωναν φροντίδα και ομορφιά, σήμερα νοηματοδοτούνται αλλιώς. Λυπηρά.

«Το Dove πιστεύει ότι η ομορφιά είναι πηγή αυτοπεποίθησης και όχι άγχους. Γι’ αυτό θέλει να εμπνεύσει και να κινητοποιήσει τις γυναίκες να εντάξουν την προσωπική φροντίδα ξανά στην καθημερινότητά τους» λέει η εταιρεία και 13 μήνες πριν θα σκεφτόσουν ένα ακόμη καταναλωτικό σλόγκαν. Μόνο που σήμερα αυτές οι μικρές στιγμές αυτοφροντίδας είναι ικανές να κάνουν τη διαφορά.

Δείτε το σποτ στο YouTube και στα social media και θυμηθείτε πως, όπως λέει η Dove, «ο εαυτός μας είναι ο πιο πολύτιμος σύμμαχός μας».