Κι όμως είναι και οι άντρες ανασφαλείς –κι όχι μόνο για το μέγεθος - Free Sunday
Κι όμως είναι και οι άντρες ανασφαλείς –κι όχι μόνο για το μέγεθος

Κι όμως είναι και οι άντρες ανασφαλείς –κι όχι μόνο για το μέγεθος

Το  μέγεθος μετράει. Η διάρκεια μετράει. Τα προκαταρτικά είναι βασικά. Ένα ζευγάρι πρέπει να κάνει τρεις φορές την εβδομάδα σεξ.

Ίσως φταίνε τα περιοδικά, ίσως οι ταινίες ή οι διαφημίσεις. Ότι και να φταίει ένα είναι σίγουρο: ο σύγχρονος άντρας είναι ο πιο ανασφαλής απ’ αρχής της ιστορίας (του). Στο κεφάλι του έχουν ριζώσει ένα σορό στερεότυπα που σφυροκοπούν την αυτοπεποίθησή του και τελικά και την λίμπιντό του.

Οι ανασφάλειες δεν αφορούν μόνο τις σεξουαλικές του επιδόσεις, αλλά και την εμφάνισή του. Το 1/3 των αντρών τρέφει αρνητικά συναισθήματα σχετικά με το σώμα τους ενώ όλο και μεγαλύτερος αριθμός αντρών ανησυχεί περισσότερο για την εξωτερική τους εμφάνιση παρά για την κοινωνική του ζωή ή την οικονομική του κατάσταση (το τελευταίο μάλλον δεν αφορά τους έλληνες). Κοντολογίς οι άντρες είναι πιο ευαίσθητοι από όσο τους θέλουν τα κοινωνικά πρότυπα.

Σύμφωνα με έρευνες οι μεγαλύτερες φοβίες του είναι:

Το σώμα του

Εκ κατασκευής δυνατότεροι από τις γυναίκες –αυτός είναι ο λόγος που τα περισσότερα αρχαία αγάλματα απεικονίζουν γυμνά αντρικά κι όχι γυναικεία σώματα- οι άντρες δεν χρειάζεται να «ματώσουν» για να γραμμώσουν. Εφησυχασμένοι από τα προτερήματα της φύσης –αλλά και της τάσης τους από μικρά παιδιά να παίζουν ποδόσφαιρο, μπάσκετ, κ.α- μπαίνουν στο γυμναστήριο πολύ αργότερα από μία γυναίκα. Κάποιες φορές τόσο αργότερα ώστε το μπυροκοίλι να έχει σταθεροποιηθεί και τα μπράτσα να έχουν χαλαρώσει, όταν και τα δεδομένα δύσκολα ανατρέπονται. Έτσι οι άντρες που μπροστά στα υπερφυσικά χολιγουντιανά πρότυπα αισθάνονται «λίγοι» είναι πολλά και με δυσάρεστες επιπτώσεις στη ψυχολογία τους.

Οι σεξουαλικές του επιδόσεις

Η πληθώρα πορνογραφικού υλικού και η εύκολη πρόσβαση σε αυτά δημιουργούν λανθασμένα στερεότυπα ακόμα και σε άντρες που αντιλαμβάνονται πως αυτό που βλέπουν για την προσωπική τους… διασκέδαση είναι «τέχνη» κι όχι η πραγματική ζωή. Επιπλέον, η σεξουαλική απενοχοποίηση και απελευθέρωση της γυναίκας που διεκδικεί και στο σεξ τα κεκτημένα της προκαλεί όλο και περισσότερες και βαθύτερες ανασφάλειες στους άντρες σχετικά με τις σεξουαλικές του επιδόσεις.

Το κύρος

Η απόλυτα συγγενική λέξη του κύρους είναι το κύριος. Ο άντρας αισθάνεται σήμερα πως χάνει το κύρος του –ή έστω απειλείται-  περισσότερο από ποτέ. Και επειδή η γυναίκα όπως είπαμε πιο πάνω διεκδικεί, προχωράει, επιτυγχάνει. Ο σύγχρονος άντρας γαλουχημένος με κάποιες χτεσινές ιδέες –ναι εκείνες του κουβαλητή- δυσκολεύεται να ενσωματωθεί στο σήμερα. Στο σήμερα που μπορεί να σημαίνει πως έχει μισθό μικρότερο από της συντρόφου του ή θέση μικρότερου κύρους από εκείνη της συντρόφου του. Ο άντρας περισσότερο από τη γυναίκα αυτοπροσδιορίζεται σε μεγαλύτερο βαθμό από την επαγγελματική του καταξίωση. Έτσι σε μια περίοδο οικονομικής ύφεσης και αλλαγών αισθάνεται πως χάνει τον αρχέγονο ρόλο του.

Αποκατάσταση

Κι όμως ο γάμος και η συναισθηματική αποκατάσταση δεν είναι αποκλειστικά γυναικεία ανησυχία. Έχει αποδειχτεί πως οι άντρες ανησυχούν για το μέλλον του, για το αν θα βρουν το άλλο τους μισό και πότε θα καταφέρουν να κάνουν οικογένεια εξίσου με τις γυναίκες. Η φυσική κατάσταση του ανθρώπου είναι να ψάχνει την αγάπη άρα και του άντρα. Οι αποτυχημένες σχέσεις, το πέρασμα των δεκαετιών και η δυσκολία σύναψης δεσμού δημιουργούν ανασφάλειες και φόβο και στους άντρες.