Tips για να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας από τις ιώσεις της εποχής - Free Sunday
Tips για να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας από τις ιώσεις της εποχής

Tips για να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας από τις ιώσεις της εποχής

H Wellness expert και Lifestyle coach Μαλού Λαρσινού, συνιδιοκτήτρια της συνδρομητικής πλατφόρμα wellness, Nama Tribe (https://namagroup.gr/), μας προτρέπει να υιοθετήσουμε απλές συνήθειες που θα θωρακίσουν την υγεία μας απέναντι στις ιώσεις του χειμώνα.

Πολύ ωραίος και ρομαντικός ο χειμώνας. Το τζάκι, το κρύο, οι ζεστές σούπες και οι όμορφες βόλτες. Και εκεί που έχεις φανταστεί τον χειμώνα σου έτσι, σε επισκέπτεται ένα κρύωμα και όλα μοιάζουν μια σκέτη ταλαιπωρία. Εάν θέλεις να ενισχύσεις την υγεία του ανοσοποιητικού σου, μπορείς να στραφείς σε εύκολες και φυσικές λύσεις που θα βοηθήσουν το σώμα σου να προλάβει, αλλά και να καταπολεμήσει τις ασθένειες.

Είμαι σίγουρη ότι σου ακούγεται πιο απλό να το πεις παρά να το κάνεις, αλλά σου υπόσχομαι ότι μπορείς να αποκτήσεις απλές και καθημερινές λύσεις που θα ενισχύσουν τη φυσική άμυνα του σώματός σου και θα σε βοηθήσουν να καταπολεμήσεις όλους αυτούς τους διαβολικούς μικροοργανισμούς που προκαλούν ασθένειες.

1. Κοιμήσου αρκετά

Ο ύπνος και το γερό ανοσοποιητικό σύστημα είναι πολύ στενά συνδεδεμένα! Στην πραγματικότητα, ο ανεπαρκής ή κακής ποιότητας ύπνος συνδέεται με μεγαλύτερη ευαισθησία στις ασθένειες.

Σε μια μελέτη σε 164 υγιείς ενήλικες, εκείνοι που κοιμόντουσαν λιγότερες από 6 ώρες κάθε βράδυ είχαν περισσότερες πιθανότητες να κρυώσουν από εκείνους που κοιμόντουσαν 6 ή περισσότερες ώρες.

Εάν αντιμετωπίζεις προβλήματα με τον ύπνο, δοκίμασε να περιορίσεις τον χρόνο που εκτίθεσαι σε μια οθόνη 1 ώρα πριν τον ύπνο, καθώς το μπλε φως που εκπέμπεται από το τηλέφωνο, την τηλεόραση και τον υπολογιστή σου μπορεί να διαταράξει τον φυσικό κύκλο ύπνου του σώματός σου.

2. Κατανάλωσε περισσότερες φυσικές (και γιατί όχι και φυτικές) τροφές

Τροφές όπως τα φρούτα, τα λαχανικά, οι ξηροί καρποί και τα όσπρια είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά που μπορεί να ενδυναμώσουν το ανοσοποιητικό σου χωρίς να το καταλάβεις!

Η υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά τις κάνουν ιδανικές για την πρόληψη από τους ιούς που τριγυρίζουν. Την ίδια στιγμή, οι φυτικές ίνες στα φυτικά τρόφιμα τροφοδοτούν το μικροβίωμα του εντέρου σου – που είναι ο δεύτερός σου εγκέφαλος και το μεγαλύτερο μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος βρίσκεται εκεί.

Επιπλέον, τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά όπως η βιταμίνη C, η οποία σε θωρακίζει ενάντια σε αυτούς τους μικροοργανισμούς που είπαμε.

3. Κατανάλωσε περισσότερα υγιεινά λιπαρά

Τα υγιεινά λιπαρά, όπως αυτά που θα βρεις στο ελαιόλαδο και τον σολομό, μπορεί να ενισχύσουν την ανοσολογική απόκριση του σώματός σου και να σε προστατεύσουν από τα κρυώματα.

Το γνώριζες ότι το ελαιόλαδο (που έχουμε την τύχη να είναι από τα πιο γνωστά και καλά προϊόντα της χώρας μας) είναι εξαιρετικά αντιφλεγμονώδες και συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο χρόνιων ασθενειών. Επιπλέον, οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του μπορεί να βοηθήσουν το σώμα σου να καταπολεμήσει τα επιβλαβή βακτήρια και τους ιούς που προκαλούν ασθένειες.

4. Περιόρισε τη ζάχαρη

Το ξέρω ότι υπάρχουν στιγμές που το γλυκό σου το έχεις ανάγκη. Ακόμα και αυτό το κομμάτι σοκολάτας κάνει τη διαφορά. Και καλά κάνεις! Η κατανάλωση ζάχαρης με ισορροπία, δεν είναι τόσο βλαβερή. Έλα όμως που τον χειμώνα κάτι μας πιάνει όλους και το comfort food γίνεται πρώτη επιλογή!

Η πρόσληψη επεξεργασμένης ζάχαρης μειώνει τη δύναμη του ανοσοποιητικού σου συστήματος, επιβραδύνει πολλές λειτουργίες του σώματός σου και επηρεάζει την διάθεση σου προς το χειρότερο. Αυτοί οι 3 λόγοι, νομίζω είναι αρκετοί για να σκεφτείς καλά πριν καταναλώσεις το δεύτερο γλυκό της ημέρας.

5. Βάλε την άσκηση στην καθημερινότητά σου

Όταν οι μέρες είναι σύντομες και ο καιρός είναι κρύος, είναι φυσικό να έχεις λιγότερη όρεξη για άσκηση. Η αποφυγή της σωματικής δραστηριότητας, ωστόσο, λειτουργεί σαν ένας ατελείωτος φαύλος κύκλος. Λάβε τα μέτρα σου από τώρα, που δεν έχουμε μπει για τα καλά στον χειμώνα, και προγραμματίσου ανάλογα.

Μελέτες δείχνουν ότι ακόμη και μία μόνο συνεδρία μέτριας άσκησης μπορεί να ενισχύσει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Επιπλέον, η τακτική άσκηση μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή και να βοηθήσει τα κύτταρα του ανοσοποιητικού σας να ανανεώνονται με φυσιολογικούς ρυθμούς.

6. Αντιμετώπισε το νερό με την ίδια σημασία του καλοκαιριού

Κατά τους ψυχρότερους μήνες, κάτι παθαίνουμε και τείνουμε να ξεχνάμε να πίνουμε νερό. Καταλαβαίνω ότι μάλλον δεν διψάς με την ίδια ένταση και συχνότητα όσο το καλοκαίρι, αλλά το σώμα σου συνεχίζει και αποτελείται κατά βάση από νερό, και τα κύτταρα σου το έχουν ανάγκη. Η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους αλλά και να εμποδίσει τη σωματική απόδοση, την εστίαση, τη διάθεση, την πέψη και τη λειτουργία της καρδιάς και των νεφρών σου. Αυτές οι επιπτώσεις μπορούν να αυξήσουν την ευαισθησία σου σε ασθένειες. Τόσο απλά.

Για να αποφύγεις την αφυδάτωση, θα πρέπει να πίνεις αρκετά υγρά καθημερινά. Προτίμησε το νερό, αλλά και το ζεστό τσάι. Θα μπορούσες επίσης να εντάξεις παραπάνω φρούτα και λαχανικά στην διατροφή σου, που έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό.