Γιατί τα παιδιά πρέπει να φοράνε γυαλιά ηλίου - Free Sunday
Γιατί τα παιδιά πρέπει να φοράνε γυαλιά ηλίου

Γιατί τα παιδιά πρέπει να φοράνε γυαλιά ηλίου

Μας πήρε χρόνια να το παραδεχτούμε και να το αναγνωρίσουμε: τα παιδιά έχουν την ίδια φωτοευαισθησία με τους ενήλικες στα μάτια. Για την ακρίβεια είναι ακόμα πιο ευαίσθητα στις ακτίνες του ήλιου, διότι η κόρη τους είναι συχνά μεγαλύτερη, υπάρχει λιγότερη χρωστική που προστατεύει τους ιστούς και ο κρυσταλλοειδής φακός του παιδικού ματιού φιλτράρει λίγο έως καθόλου τις ακτίνες UV πριν τα 10-12 χρόνια της ζωής.

Επιπλέον, τα παιδιά και οι έφηβοι εκτίθενται στην ηλιακή ακτινοβολία τρεις φορές περισσότερο από ότι οι ενήλικες, γι’ αυτό είναι απαραίτητο να προστατεύουμε τα μάτια τους από μικρή ηλικία. Η βλαπτική επίδραση των ακτίνων UVA και UVB έχει αθροιστική δράση, οπότε  ότι σε ηλιόλουστες περιοχές, η χρήση των γυαλιών ηλίου είναι απαραίτητη.

Το πρόβλημα στα παιδιά ηλικίας μεταξύ ενός και 2 ετών είναι ότι δεν δέχονται εύκολα να φοράνε γυαλιά. Ο καλύτερος τρόπος είναι να προσπαθήσουμε να μας μιμηθούν ή μετατρέποντας την εφαρμογή τους σε παιχνίδι. Διαλέξτε κάποιον σκελετό που εφαρμόζει καλά και είναι ελαφρύς, εύκαμπτο και με ελαστικούς βραχίονες.

Συνήθως, συστήνεται να ξεκινά η εφαρμογή τους μετά τον πρώτο χρόνο της ζωής, όταν το παιδί αρχίζει να εκτίθεται περισσότερο στον ήλιο και ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Αφού συμβουλευτούμε τον παιδοοφθαλμίατρο, αγοράζουμε ένα πολύ καλό ζευγάρι γυαλιών ηλίου. Ένα σκουρόχρωμο γυαλί δεν εγγυάται την προστασία από τον ήλιο εάν δεν έχει τα απαραίτητα φίλτρα για την απορρόφηση κατά 100% των ακτίνων UV. ​

Για τη σωστή επιλογή απαραίτητη είναι η βοήθεια του οπτικού που εμπιστεύεστε.