Τριήμερο με ιστιοπλοϊκό - Free Sunday
Τριήμερο με ιστιοπλοϊκό

Τριήμερο με ιστιοπλοϊκό

Τα μελτέμια ησύχασαν. Ώρα να ανοίξουμε πανιά!

Στη χώρα μας ο θαλάσσιος τουρισμός αποτελεί έναν ιδιαίτερα δημοφιλή τρόπο διακοπών. Βεβαίως η πλειονότητα των «σκαφάτων» στις ελληνικές θάλασσες εξακολουθεί να μη μιλάει ελληνικά.

Με χρονικό σημείο εκκίνησης τον Μάιο εκατοντάδες σκάφη διαπλέουν τα πελάγη μας για διακοπές με διαφορετική προσέγγιση. Η ελληνική Πολυνησία ενδείκνυται για εξερεύνηση ακτών και κολπίσκων που δεν προσεγγίζονται με κανένα άλλο μέσο. Επιπλέον, το ιστιοπλοϊκό μπορεί να αποτελέσει την πλωτή βάση για πολλές ακόμη θαλάσσιες δραστηριότητες, όπως ψάρεμα, windsurf και καταδύσεις. Και αν, πάλι, θέλετε να πιάσετε στεριά, δεν έχετε παρά να βάλετε πλώρη προς τα εκεί. Η απουσία συνωστισμού και οι κουραστικές μετακινήσεις προστίθενται στα πλεονεκτήματα των διακοπών με σκάφος.

Θα βρείτε δεκάδες εταιρείες ενοικίασης σκαφών όλων των κατηγοριών και τύπων, με κόστη που ποικίλλουν ανάλογα με το μήκος του σκάφους, την εποχή και τον εξοπλισμό. Η πρώτη ερώτηση στην οποία θα κληθείτε να απαντήσετε είναι αν θέλετε επανδρωμένο ή μη σκάφος. Στην πρώτη περίπτωση η εταιρεία αναλαμβάνει τον καπετάνιο (skipper) που θα οδηγήσει το σκάφος σας. Η εναλλακτική είναι το bareboat ταξίδι, που σημαίνει πως τουλάχιστον ένας από τους επιβάτες έχει τα χαρτιά ιστιοπλοΐας που χρειάζονται. Για να ναυλώσετε σκάφος άνευ κυβερνήτη, όμως, πρέπει να είστε σχετικά έμπειρος. Ο Αργοσαρωνικός, τα Ιόνια νησιά, οι Σποράδες και η Χαλκιδική είναι ο παράδεισος των bareboat εκδρομών, καθώς θα απολαύσετε διαδρομές με σταθερούς ανέμους και ασφαλή νερά. Ωστόσο, οι περιοχές των Κυκλάδων και του νότιου Αιγαίου απαιτούν καλή ικανότητα πλοήγησης και αυτό επειδή τα μποφόρ είναι πολλά.

Τα κοστολόγια ποικίλλουν ανάλογα με το σκάφος, το μέγεθος και φυσικά την περίοδο. Όπως και στα ξενοδοχεία, οι περίοδοι χωρίζονται σε χαμηλή, μέση και υψηλή και σχετίζονται με τη ζήτηση.

Ενδεικτικά, για την ενοικίαση ενός ιστιοπλοϊκού στα 36-38 πόδια, κοντά στα 13 μέτρα δηλαδή, εξοπλισμένου με τρεις καμπίνες και δύο τουαλέτες, το κόστος κατά την υψηλή περίοδο κυμαίνεται περί τα 2.000 ευρώ ανά εβδομάδα. Η περίοδος αιχμής υπολογίζεται από τα τέλη Ιουλίου έως τις αρχές Σεπτεμβρίου. Αυτό σημαίνει ότι κάθε άτομο επιβαρύνεται με 60 ευρώ την ημέρα, ποσό περίπου ίσο με την ενοικίαση ενός απλού δωματίου ξενοδοχείου σε κάποιο από τα δημοφιλή ελληνικά νησιά.

Στην τιμή δεν περιλαμβάνονται τα καύσιμα, το κόστος των οποίων είναι χαμηλό, στα 150-200 ευρώ την εβδομάδα, ανάλογα με το ταξίδι, και τα έξοδα ελλιμενισμού, τα οποία είναι πραγματικά χαμηλά, στα 3 ευρώ την ημέρα μάξιμουμ, αφού τα περισσότερα λιμάνια στα ελληνικά νησιά παραμένουν δημοτικά.

Καθώς όλα τα ενοικιαζόμενα σκάφη διαθέτουν καλά εξοπλισμένες κουζίνες, ένας πλούσιος εφοδιασμός από κάποιο σούπερ μάρκετ μπορεί να σας εξασφαλίσει όλα τα γεύματα, κάτι που σημαίνει πως τα έξοδα φαγητού μειώνονται αυτόματα κατά πολύ.

Σεντόνια και πετσέτες διατίθενται από τον ιδιοκτήτη αλλά η καθαριότητα είναι δική σας ευθύνη. Ο skipper μπορεί να βοηθήσει, αλλά κάτι τέτοιο δεν είναι απολύτως στις αρμοδιότητές του.

Οι διακοπές με ιστιοπλοϊκό είναι σαν τις διακοπές με τροχόσπιτο. Συνήθως οι άνθρωποι που νοικιάζουν ιστιοπλοϊκό είναι αυτοί στους οποίους αρέσει και το κάμπινγκ, αυτοί, δηλαδή, που για να είναι κοντύτερα στη φύση είναι διατεθειμένοι να υπομείνουν κάποια πράγματα, όπως π.χ. τον περιορισμένο χώρο, τις λίγες ανέσεις ή την οικονομία στο νερό, αφού πάνω στο σκάφος δεν υπάρχει ύδρευση.

Ωστόσο, το μυστικό της επιτυχίας για ένα όμορφο ταξίδι είναι η καλή παρέα. Το σκάφος δεν είναι βίλα και δεν αφήνει περιθώρια για πλήρη απομόνωση. Προαπαιτούνται αμοιβαίος σεβασμός και πειθαρχία στους κοινούς κανόνες που θα θέσετε.