Προορισμός Αστυπάλαια - Free Sunday
Προορισμός Αστυπάλαια

Προορισμός Αστυπάλαια

Η Αστυπάλαια με την γραφική Χώρα, τα καλντερίμια και τις παρθένες παραλίες της αποτελεί από μόνη της αξιοθέατο. Τα πεντακάθαρα νερά και το απέραντο γαλάζιο της θάλασσας θα σας εντυπωσιάσουν. Οι τοπικές παραδόσεις, η πλούσια γαστρονομική παράδοση, τα αμέτρητα εξωκλήσια και η άγρια φυσική ομορφιά θα σας εντυπωσιάσουν και θα σας προσκαλέσουν να εξερευνήσετε κάθε γωνιά της.

Ακολουθήστε μας λοιπόν σε ένα νοητό ταξίδι στις ομορφιές της «Πεταλούδας του Αιγαίου»!

Της Μαρίας Μαυρουδή

Το νησί της Αστυπάλαιας (δηλαδή "παλιά πόλη") αποτελεί τη γέφυρα μεταξύ Κυκλάδων και Δωδεκανήσων, συνδυάζοντας χαρακτηριστικά και των δύο συμπλεγμάτων. Είναι το πέμπτο μεγαλύτερο αλλά και δυτικότερο νησί των Δωδεκανήσων με 110 χλμ. ακτογραμμή, έντονο ανάγλυφο που δημιουργεί πολλούς όρμους και αρκετές όμορφες παραλίες.

Οι οικισμοί του νησιού είναι τέσσερις: η Χώρα, που είναι η πρωτεύουσα του νησιού, το Λιβάδι, το θέρετρο των ντόπιων, με τα καταπράσινα κτήματα, τα μποστάνια και τα αμπέλια, ο Πέρα Γιαλός, που είναι το επίνειο της Χώρας με το παλιό λιμάνι και τη μαρίνα σκαφών αναψυχής, η Ανάληψη ή Μαλτεζάνα, που έχει πάρει το όνομά της από τους Μαλτέζους πειρατές και το μικρό χωριουδάκι στο άλλο άκρο του νησιού,  το Βαθύ, με τη λιμνοθάλασσα και μόλις έξι  οικογένειες να κατοικούν εκεί.

2. Astypalea Castle
Άποψη του Ενετικού κάστρου μέσα από τον φακό του Ολλανδού φωτογράφου Dirk Ruijfrok

Από τα αξιοθέατα του νησιού, στην κορυφή του βράχου της Χώρας δεσπόζει το Ενετικό Κάστρο, το σήμα κατατεθέν του νησιού, το οποίο χτίστηκε από τον κόμη Ιωάννη Querini, όταν αναγκάστηκε να εποικίσει την Αστυπάλαια, που είχε ερημωθεί μετά από μια επιδρομή των Τούρκων, με κόσμο που έφερε από την Τήνο και τη Μύκονο. Την οριστική μορφή του την πήρε το 1413 με την ανακατασκευή του Ιωάννη Δ’ Κουϊρίνι. Τα επίσημα εγκαίνια του νέου κάστρου έγιναν το 1453. Το Κάστρο σταμάτησε να κατοικείται από το 1956, οπότε και χτύπησε το νησί ένας καταστροφικός σεισμός ισχύος 7.1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σηκώνοντας παλιρροϊκό κύμα 20 μέτρων στην Αστυπάλαια. Μέσα στο κάστρο βρίσκει κανείς τις περίφημες κατάλευκες εκκλησίες με τα πέτρινα καμπαναριά, της Παναγιάς του Κάστρου (1853) και του Αγίου Γεωργίου (1790).

Ακόμα, αξίζει να επισκεφθείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο που βρίσκεται στον Πέρα Γιαλό, που περιλαμβάνει ευρήματα που καλύπτουν ευρύ χρονολογικό φάσμα από την προϊστορική εποχή έως και τα μεσαιωνικά χρόνια. Μεταξύ άλλων, θα δείτε και το οικόσημο της οικογένειας των Quirini.

3. Panigiri
Πανηγύρι αστυπαλίτικο

Τέλος, μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το σημαντικότερο θρησκευτικό προσκύνημα του νησιού, που δεν είναι άλλο από την Παναγία την Πορταΐτισσα, πιστό αντίγραφο της εικόνας της Παναγίας από την Μονή των Ιβήρων που βρίσκεται στο Άγιο Όρος. Η εκκλησία άρχισε να χτίζεται το 1762 από τον Όσιο Άνθιμο και η ανέγερση κράτησε 9 χρόνια. Το Δεκαπενταύγουστο που γιορτάζει η χάρη της Παναγίας, γίνεται μεγάλο πανηγύρι με βιολιά και λαούτα. Κοντά στη μονή λειτουργεί το Εκκλησιαστικό Μουσείο της Αστυπάλαιας με σπάνια κειμήλια εξαιρετικής τέχνης. Μάλιστα, στις 15 Αυγούστου, στα πλαίσια των εορτασμών προς τιμήν της Παναγίας, γίνεται το δείπνο της Αγάπης, όπου οι γυναίκες του νησιού μαγειρεύουν προς τιμήν των επισκεπτών του νησιού. Αν τύχει και βρίσκεστε στην Αστυπάλαια στις 16 Αυγούστου, Αξίζει να παρακολουθήσετε τα Κουκάνια στον Πέρα Γιαλό, που είναι αθλοπαιδιές με highlight το πιάσιμο του «πετεινού».

4. Vatses Beach Bar
Vatses beach bar

Οι παραλίες της Αστυπάλαιας θα ικανοποιήσουν ακόμα και τους πιο απαιτητικούς ταξιδιώτες. Ξεκινάμε από την παραλία του Λιβαδιού με τον κοσμοπολίτικο αέρα και τα ταβερνάκια πάνω στην παραλία. Οι επιλογές για φαγητό εδώ πολλές. Το Γεράνι με το σπιτικό φαγητό, το καινούργιο Παρά θιν' αλός, την Αστρόπελο για φρέσκο ψάρι και πειραγμένες γεύσεις, τον Κροκόδειλο για μεζεδοκατάσταση και πολλά ακόμα. Συνεχίζουμε στον Άγιο Βασίλη, το Τζανάκι που είναι παραλία φιλική προς τον γυμνισμό, τον Άγιο Κωνσταντίνο με το όμορφο κοκτέιλ μπαρ, τις Βάτσες, με την εξαιρετική ενέργεια – ίσως επειδή είναι η μοναδική παραλία στο νησί που δεν έχει σήμα το κινητό τηλέφωνο- και με τα φοβερά κοκτέιλ. Δοκιμάστε το mastihito και daiquiris με φρέσκα φρούτα! Επόμενη στάση με λίγη προσοχή στον δρόμο τα Καμινάκια με την ταβέρνα της Λίντας.

5. Steno
Παραλία Στενό

Πηγαίνοντας προς την Ανατολική πλευρά, θα συναντήσουμε το Στενό, μία στενή λωρίδα γης μόλις 300m. που ενώνει τα «φτερά της Πεταλούδας», όπως είναι γνωστή η Αστυπάλαια. Μπορεί να μην σας ενθουσιάζει η ιδέα να φάτε σε μία καντίνα, αλλά εδώ τολμήστε το με κλειστά μάτια και θα δικαιωθείτε. Οι ιδιοκτήτες έχουν δική τους φάρμα (ή μάντρα όπως τις λένε στα νησιά) και ό,τι δοκιμάσετε είναι δικής τους παραγωγής. Στη συνέχεια, θα συναντήσουμε τις Πλάκες, το Μπλε Λιμανάκι, την παραλία της Μαλτεζάνας και τον Σχοινώντα με τον μόλο για ατελείωτες βουτιές στην παραλία, πριν μεταφερθούμε για φαγητό με έμφαση στο ψάρι και στον αστακό. Στην Αλμύρα αξίζει να δοκιμάσετε το καταπληκτικό φιλέτο μπαρμπούνι και αλαλούγκα (είδος τόνου που συναντάται στην ανατολική Μεσόγειο), αστακομακαρονάδα και ψαρόσουπα στον Αστακούκο.

6. Excursions
Εκδρομή με τουριστικό σκάφος

Αξίζει να βάλετε στο πρόγραμμά σας την ημερήσια κρουαζιέρα με τα τοπικά τουριστικά σκάφη στα νησάκια Κουτσομύτη και Κουνούπα με το beach bar που νομίζεις ότι το έχει ξεβράσει το κύμα. Τα καραβάκια αναχωρούν καθημερινά το πρωί στις 11.00 από τον Πέρα Γιαλό και την Μαλτεζάνα με επιστροφή στις 18.00. Φροντίστε μόνο να έχετε κρατήσει τις θέσεις σας για να μην βρεθείτε προ εκπλήξεως, ειδικά τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

7. Gefseis
Τοπικό τυρί "χλωρή"

Η γαστρονομική παράδοση του νησιού είναι πλούσια με έμφαση στο ζαφορά (γνωστό ευρύτερα και ως σαφράν), που είναι αυτοφυές φυτό στο νησί, στο εξαιρετικής ποιότητας θυμαρίσιο μέλι και στα φρεσκότατα θαλασσινά, τα ντόπια κρέατα και τα τοπικά τυριά. Γενικά στην Αστυπάλαια θα βρείτε πολλές οικογενειακές ταβέρνες με ωραίο φαγητό και καλές τιμές. Οι Αστυπαλίτισσες είναι πολύ καλές μαγείρισσες και οι μερίδες αρκετά πλούσιες, οπότε υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να φύγετε με κάποια επιπλέον κιλά στις αποσκευές σας. Σίγουρα πάντως θα μείνετε πολύ ευχαριστημένοι από την ποιότητα και την ποικιλία του φαγητού.

8. Steno Canteen
Καντίνα Στενό

Η έκπληξη που ανακαλύψαμε όσο γράφαμε αυτό το άρθρο είναι το βραβευμένο αστυπαλίτικο πρωινό “Grandma’s Breakfast”, η προσωποποιημένη υπηρεσία πρωινού υπό την επιμέλεια της διατροφολόγου Μαίρης Μιχελή του ξενοδοχείου Kallichoron Art Boutique Hotel που έχει μάλιστα βραβευτεί με Marketing Excellence Award από την ΕΕΔΕ. Κάθε μέρα λοιπόν θα ξυπνάτε με την ωραιότερη θέα στον παραδοσιακό οικισμό της Χώρας και θα γεύεστε τα ωραιότερα τα καλούδια που έχει να προσφέρει η Αστυπάλαια και έχουν ετοιμάσει με μεράκι για εσάς η κυρία Ευδοκία και ο κύριος Νίκος, το οποίο μάλιστα θα το σερβίρουν στο δωμάτιό σας με χαμόγελο όταν ξυπνήσετε. Highlight η ομελέτα του κυρίου Νίκου, το αναψυκτικό αλισφακιάς διά χειρός της διαιτολόγου-διατροφολόγου Μαίρης Μιχελή, η πάστα Φλώρα και ο σιμιγδαλένιος χαλβάς από τα χεράκια της κυρίας Ευδοκίας που μοσχομυρίζουν! Θα σας συγκινήσουν τόσο η αίσθηση της φιλοξενίας, της εξυπηρέτησης και η ζεστασιά τους, που πραγματικά θα σας λείψουν όταν επιστρέψετε στο σπίτι σας.

9. Kallichoron Breakfast
Πρωινό "Grandma's Breakfast" στο βραβευμένο Kallichoron Art Boutique Hotel

Από φέτος, μάλιστα, στο Kallichoron φροντίζουν να παρατείνουν το χρόνο που περνάμε στην παραλία χωρίς να χρειάζεται να σκεφτόμαστε τί θα φάμε. Αναζητήστε λοιπόν το Grandma’s Basket, διαμορφώστε το ανάλογα με τις προτιμήσεις σας και θυμηθείτε τα παιδικά σας χρόνια με τα ταπεράκια στην παραλία και η ταβέρνα μπορεί να περιμένει!

Εκτός από τις παραθαλάσσιες επιλογές που αναφέραμε παραπάνω, αξίζει να δοκιμάσετε το εστιατόριο Barbarossa –αν έχει μπουγιαμπέσα από φρέσκο ροφό σας το προτείνω ανεπιφύλακτα!-, για μεζεδοκατάσταση το Αγέρι και το Καράι, αλλά και την Άγονη Γραμμή με έμφαση στην τοπική Αστυπαλίτικη κουζίνα.

10. Archipelagos
Για γλυκό στο Αρχιπέλαγος με φοβερή θέα στην Χώρα

Κι αν σας έρθει η επιθυμία για γλυκό, αξίζει να κάνετε μία στάση στη Χώρα, στο Αρχιπέλαγος με τα φοβερά γλυκά του και την υπέροχη θέα, στο Μελτέμι για choco banana, banoffee και τα τοπικά αστυπαλίτικα «πουγκιά» με τοπικά τυριά χλωρή ή την κάπως πικάντικη κοπανιστή και θυμαρίσιο μέλι, στην Κολοκύθα στον Πέρα Γιαλό για πειραγμένο cheesecake με τοπικό τυρί χλωρή και στη Γλυκιά Αστυπαλιά για φρέσκο χειροποίητο παγωτό σε αμέτρητες γεύσεις δια χειρός του σεφ Νικόλα Σταυλά. Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε και το Γλυκατζίδικο του Μαρίνου στην Μαλτεζάνα.

Επιβάλλεται μία στάση στο καφενείο του Μουγγού στην Πλατεία της Χώρας, που είναι πραγματικά σκέτο μουσείο αμέτρητων στιγμών αστυπαλίτικου γλεντιού. Ανάμεσα στις φωτογραφίες που κοσμούν του τοίχους του καφενείου θα δείτε μία εικόνα του Che Guevara δίπλα στον Βασιλιά Κωνσταντίνο. Alternative στέκι με χαρακτήρα που νομίζεις ότι έχει σταματήσει ο χρόνος.

11. Sti Thea
Στη Θέα cocktail bar

Η νυχτερινή διασκέδαση θα σας ανταμείψει ομοίως, με τα μπαράκια της Χώρας να αποτελούν το κέντρο της διασκέδασης. Από το Castro Bar με τα bio cocktails, το Άρτεμις με τα σφηνάκια Cappuccino, το Μύλο στην πλατεία, και το Θέα με τα καταπληκτικά cocktails, την ψαγμένη μουσική και την ωραία θέα, όπως μας προτρέπει το όνομά του. Για πιο «ελληνικές» επιλογές μέχρι πρωίας, υπάρχει το Πανόραμα και το cult στέκι που ακούει στο όνομα Κούρος.

Για περισσότερη γεύση Αστυπάλαιας, ακολουθήστε τα hastags #myastypalea #astypalea #astypalaia #kallichoron.