Το «who is who» για τα Ποσειδώνια 2018 - Free Sunday
Το «who is who» για τα Ποσειδώνια 2018

Το «who is who» για τα Ποσειδώνια 2018

Σε κομβικής σημασίας έτος για την ελληνόκτητη ποντοπόρο ναυτιλία αναδεικνύεται το 2018, με τα μεγέθη της να βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά, αλλά και τις προκλήσεις στις ναυλαγορές, το θεσμικό πλαίσιο και τις χρηματοδοτήσεις να είναι κάτι παραπάνω από μεγάλες. Σε αυτό το περιβάλλον σύσσωμη η διεθνής ναυτιλιακή κοινότητα θα δώσει το «παρών» στην Αθήνα τις επόμενες εβδομάδες, στη μεγαλύτερη διεθνή έκθεση του κλάδου, τα Ποσειδώνια, που θα διεξαχθούν από τις 6 έως και τις 10 Ιουνίου.

Η φετινή διοργάνωση αναμένεται να είναι η μεγαλύτερη όλων των εποχών, με 1.920 εκθέτες από 92 χώρες και 20.000 επισκέπτες. Πλοιοκτησία, ναυπηγεία, προμηθευτές, τράπεζες, ασφαλιστικές, τηλεπικοινωνίες, πετρελαϊκές, είναι μερικοί μόνο από τους κλάδους που θα εκπροσωπηθούν στο εκθεσιακό κέντρο Metropolitan Expo, αλλά και στις δεκάδες εκδηλώσεις, συνέδρια και δεξιώσεις που θα γίνουν στο πλαίσιο και στο περιθώριο της διοργάνωσης σε όλη την Αττική.

Τα φετινά Ποσειδώνια φιλοξενούν 22 εθνικά περίπτερα. Όμως η μεγαλύτερη συμμετοχή είναι αυτή της Κίνας, που ξεπερνά τα 1.000 τετραγωνικά μέτρα. Ακολουθούν Ιαπωνία και Κορέα. Θα συμμετάσχουν επίσης περισσότερα από 200 ναυπηγεία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνέντευξη Τύπου της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών θα πραγματοποιηθεί την τελευταία ημέρα των Ποσειδωνίων 2018 και προβλέπεται για ακόμη μια φορά να θέσει την ατζέντα της ναυτιλιακής βιομηχανίας για τα επόμενα δύο χρόνια.

Αξιοσημείωτη βεβαίως είναι και η αυξημένη συμμετοχή παλαιών και νέων διεθνών ναυτιλιακών κέντρων που ερίζουν για την προσέλκυση ελληνόκτητων εταιρειών στην επικράτειά τους. Θα συμμετάσχουν η Σιγκαπούρη, το Χονγκ Κονγκ, η Κύπρος, η Μάλτα, αλλά και το Λουξεμβούργο, το οποίο πραγματοποιεί παρθενική εμφάνιση παρουσιάζοντας το Cluster Maritime Luxembourgeois. Επίσης, περίπτερα αλλά και road shows έχουν ετοιμάσει το Dubai Maritime City από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Shanghai Maritime and Finance Excellence Centre από την Κίνα και το Vancouver International Maritime Centre του Καναδά. Επιπλέον, ιδιαίτερη βαρύτητα προσδίδει στα φετινά Ποσειδώνια η παρουσία του γενικού γραμματέα του Παγκόσμιου Οργανισμού Ναυτιλίας (IMO) Kitack Lim, καθώς και της επιτρόπου Μεταφορών της Ε.Ε. Violeta Bulc.

Τα Ποσειδώνια, που γίνονται κάθε δύο χρόνια, υπολογίζεται πως θα συνεισφέρουν φέτος πάνω από 60 εκατ. ευρώ στην οικονομία. Έσοδα που προέρχονται από τη φιλοξενία χιλιάδων ανθρώπων, κατασκευές περιπτέρων, μεταφορές και εκτελωνισμούς, εταιρικές εκδηλώσεις και άλλες δραστηριότητες. Μόνο το πρόγραμμα συνεδρίων και σεμιναρίων περιλαμβάνει φέτος πάνω από 40 εκδηλώσεις. Παρουσιάσεις νέων προϊόντων και τεχνολογιών, συζητήσεις για τα τρέχοντα θέματα που επηρεάζουν τη ναυτιλία, νέοι περιβαλλοντικοί κανονισμοί και άλλα σημαντικά θέματα είναι στην ατζέντα.

Η επιχειρηματικότητα των Ελλήνων πλοιοκτητών και οι συνεχείς επενδύσεις τους έχουν ως αποτέλεσμα ο ελληνόκτητος στόλος να είναι ο πλέον σύγχρονος, με πλοία νέας τεχνολογίας, συμβατά με όλες τις περιβαλλοντικές προδιαγραφές.

Σε αυτό το πλαίσιο, φέτος γιγαντώθηκε και η συμμετοχή στα Ποσειδώνια τόσο τηλεπικοινωνιακών όσο και τεχνολογικών ομίλων. Περισσότεροι από 80 εκθέτες από τον παγκόσμιο κλάδο της τεχνολογίας πληροφοριών και επικοινωνίας, όπως οι Microsoft, Vodafone, Ericsson, HP και Lexmark, θα είναι παρόντες σε επίπεδο μητρικής και όχι μόνο, ενώ στους πρωτοεμφανιζόμενους εκθέτες συμπεριλαμβάνονται η ΔΕΗ και η Allianz. Το εύρος των διεθνών συμφερόντων που συρρέουν στην Ελλάδα για την έκθεση επεκτείνεται φέτος και με τη μεγάλη συμμετοχή εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, με περισσότερα από 10 ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια παρόντα. Μεταξύ αυτών και το World Maritime University του IMO.

Ισχυρή παρουσία από το Ντουμπάι και την DMCA

Με τον τομέα της ναυτιλίας να αυξάνει συνεχώς και σταθερά τη συνεισφορά του στην οικονομία του Ντουμπάι, το οποίο καθιερώνεται ως ένα από τα πλέον ανταγωνιστικά ναυτιλιακά κέντρα παγκοσμίως, η Dubai Maritime City Authority (DMCA) βάζει πλώρη για να δώσει δυναμικό «παρών» στα Ποσειδώνια 2018, το σημαντικότερο γεγονός στον τομέα της ναυτιλίας παγκοσμίως.

Η συνεισφορά του τομέα της ναυτιλίας στο ΑΕΠ του Εμιράτου του Ντουμπάι αυξήθηκε σημαντικά, γεγονός που αντανακλά την αυξανόμενη συμβολή του τομέα στην τοπική οικονομία, η οποία παρουσίασε ανάπτυξη με τον πρωτοφανή ρυθμό του 25% το διάστημα 2011-2015. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει την επιτυχία του Ντουμπάι όσον αφορά τον στόχο να εξελιχθεί σε ένα από τα πλέον ανταγωνιστικά, διακεκριμένα και ολοκληρωμένα ναυτιλιακά κέντρα στον κόσμο. Η στρατηγική στον τομέα της ναυτιλίας, που χάραξε και υλοποιεί η DMCA, προάγει την ανταγωνιστικότητα της τοπικής ναυτιλίας και την παρακολούθηση των εξελίξεων σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο, με στόχο τη διατήρηση της ασφάλειας, της βιωσιμότητας και της ακεραιότητας του κλάδου.

Ο κ. Amer Ali, εκτελεστικός διευθυντής της DMCA, δήλωσε: «Η DMCA συνεχίζει να αναπτύσσει και να υλοποιεί πρωτοβουλίες στρατηγικής σημασίας που εστιάζουν στη διαμόρφωση ενός ναυτιλιακού περιβάλλοντος που προσελκύει ηγέτιδες δυνάμεις της ναυτιλίας από ολόκληρο τον κόσμο. Παρέχει επίσης όλη την αναγκαία νομοθεσία και τις απαιτούμενες υποδομές για την υποστήριξη όλων των παραγόντων που συναποτελούν το cluster της ναυτιλίας και ιδίως των ναυτιλιακών μεταφορών, των λιμένων, των δραστηριοτήτων ναυτικής μηχανολογίας, της κατάρτισης και των υπηρεσιών ναυτιλιακής υποστήριξης. Όλοι αυτοί οι παράγοντες συνδιαμορφώνουν ισχυρά θεμέλια για τη μεγιστοποίηση της συνεισφοράς του τομέα της ναυτιλίας στην τοπική οικονομία».

Η DMCA κινείται σταθερά στον δρόμο της αριστείας μέσω μιας σειράς πρωτοπόρων πρωτοβουλιών, οι οποίες ως σύνολο διαμορφώνουν τον βασικό πυλώνα για την ανάδειξη της ναυτιλίας ως κινητήριας δύναμης για την ανάπτυξη της οικονομίας του Ντουμπάι.

Τα σημαντικά επιτεύγματα της DMCA μόνο κατά το τελευταίο έτος έχουν προαγάγει σε μεγάλο βαθμό τον φιλόδοξο στόχο της ανάδειξης του Ντουμπάι σε μία από τις μεγαλύτερες ναυτιλιακές κοινότητες παγκοσμίως. Η «έξυπνη μεταμόρφωση» ήταν ένα από τα πλέον εξέχοντα επιτεύγματα, καθώς έθεσε σε λειτουργία το πρώτο παγκοσμίως ναυτιλιακό εικονικό cluster (Dubai Maritime Virtual Cluster), το DMVC.ae, το οποίο λειτούργησε υποστηρικτικά προς το πεδίο δραστηριοτήτων της DMCA και βελτίωσε την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Φυσικά, τα επιτεύγματα της DMCA δεν περιορίζονται στην ανάπτυξη, την προώθηση και τη ρύθμιση της τοπικής ναυτιλίας. Η Αρχή έχει επίσης εκπροσωπήσει με επιτυχία τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα σε υψηλού κύρους διεθνή ναυτιλιακά φόρουμ και εκδηλώσεις, παρουσιάζοντας την πρωτοποριακή εμπειρία που προσφέρει το Ντουμπάι ως κορυφαίος παράγοντας στον παγκόσμιο χάρτη της ναυτιλίας. Μοιράζεται τα καινοτόμα επιτεύγματα της τοπικής ναυτιλίας και προσεγγίζει την παγκόσμια κοινότητα μέσω εποικοδομητικών συμμετοχών σε διεθνείς πλατφόρμες υψηλού κύρους στον κλάδο της ναυτιλίας.

Η DMCA συνεχίζει να κάνει βήματα προς τα εμπρός, καταβάλλοντας αδιάκοπες προσπάθειες ώστε να δημιουργήσει έναν ασφαλή ναυτιλιακό τομέα, βασισμένο σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενώ παράλληλα καταρτίζει συνεχώς προγράμματα ποιότητας και αναπτύσσει καινοτόμες πρωτοβουλίες με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της τοπικής ναυτιλίας.

Ο μεγαλύτερος στόλος του κόσμου

Οι Έλληνες ελέγχουν το 1/4 του παγκόσμιου στόλου μεταφοράς αργού πετρελαίου σε όρους χωρητικότητας και το 14,28% του παγκόσμιου στόλου δεξαμενοπλοίων μεταφοράς χημικών και παραγώγων πετρελαίου. Τα μεγέθη αυτά αναμένεται να ενισχυθούν περαιτέρω με τις παραλαβές των υπό ναυπήγηση δεξαμενοπλοίων. Όμως το μεγαλύτερο μέρος του ελληνόκτητου εμπορικού στόλου παραμένει εστιασμένο στα bulkers, τα φορτηγά πλοία μεταφοράς ξηρού φορτίου χύδην. Εάν σε αυτές τις κατηγορίες προστεθούν και τα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, όπως και τα δεξαμενόπλοια μεταφοράς υγροποιημένου αερίου, συγκροτείται η μεγαλύτερη αρμάδα της υδρογείου. Η ελληνική πλοιοκτησία στο τέλος του 2015 έλεγχε σε όρους χωρητικότητας 334,649 εκατομμύρια τόνους dwt.

Πλούσιο συνεδριακό πρόγραμμα

Πλούσιο θα είναι για μία ακόμη φορά το συνεδριακό πρόγραμμα των Ποσειδωνίων, με πλήθος συνεδρίων, σεμιναρίων, workshops και ανοιχτών συζητήσεων, και αναμένεται να διαμορφώσει την παγκόσμια ναυτιλιακή ατζέντα και να χαράξει το μέλλον μιας βιομηχανίας που βρίσκεται στο επίκεντρο των παγκόσμιων οικονομικών εξελίξεων.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, τα συνέδρια και οι συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης με τα ΜΜΕ που έχουν προγραμματιστεί για τα φετινά Ποσειδώνια, στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις του Athens Metropolitan Expo, έχουν διεθνή αύρα, καθώς έχουν οργανωθεί από εταιρείες και οργανισμούς από κάθε γωνιά της υφηλίου – από τη Βραζιλία έως τη Γαλλία, τον Παναμά και την Πολωνία, και από το Μεξικό έως την Κορέα, τη Νότια Αφρική και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Το πρόγραμμα καλύπτει όλα τα σημαντικά θέματα της ναυτιλιακής βιομηχανίας, από τη ναυτιλιακή πολιτική, το εμπόριο και τη χρηματοδότηση, την ενέργεια, την τεχνολογία και την ανάπτυξη λιμένων έως τα καύσιμα και τα λιπαντικά, τη διαχείριση του έρματος των πλοίων (BWT), τις ναυπηγήσεις και τις αγοραπωλησίες μεταχειρισμένων καραβιών, τεχνολογίες για τη βελτιστοποίηση της ενεργειακής απόδοσης των πλοίων, τα scrubbers, το περιβάλλον, την απόδοση του ανθρώπινου δυναμικού και την απασχόληση στη ναυτιλία, καθώς και θέματα επίλυσης διαφορών και νομικών αξιώσεων.

Στην κορυφή των εκδηλώσεων, σύμφωνα με την παράδοση των Ποσειδωνίων από το 2012, θα είναι το TradeWinds Shipowners Forum, το διεθνές συνέδριο που θα αποτελέσει πηγή έμπνευσης και τροφή για σκέψη. Το φετινό θέμα του είναι ο τρόπος με τον οποίο οι τεχνολογικές εξελίξεις και τα εναλλακτικά επιχειρηματικά μοντέλα επαναδιατυπώνουν τους κανόνες για το καθεστώς ιδιοκτησίας, λειτουργίας και εκμετάλλευσης των πλοίων.

Με περισσότερες συμμετοχές πλοιοκτητών από κάθε άλλη χρονιά, το πρόγραμμα χωρίζεται σε δύο ενότητες: τα πλοία χύδην φορτίου και τα δεξαμενόπλοια. Το συνέδριο θα εξετάσει κατά πόσο τα θεμέλια του κλάδου μεταφοράς φορτίου χύδην είναι τόσο ασφαλή όσο εκτιμούν πολλοί και το πώς οι πλοιοκτήτες προσαρμόζουν τη στρατηγική τους στις συνθήκες που επικρατούν.

Παράλληλα, το φόρουμ θα αναδείξει τους καλύτερους τρόπους προσαρμογής των εταιρειών στην πίεση που ασκούν στις αγορές οι τεχνολογικές εξελίξεις, οι αυστηρότεροι κανονισμοί, αλλά και οι κοινωνικές απαιτήσεις για αλλαγές στις επιχειρηματικές πρακτικές. Με συνεχώς μεταβαλλόμενες συνθήκες εμπορίου αργού πετρελαίου και LNG να απαιτούν νέες επενδύσεις και καινοτόμες στρατηγικές, τι είναι καλύτερο για τους πλοιοκτήτες: να ναυπηγήσουν νέα πλοία, να αγοράσουν ή να αποσύρουν για scrap; Και πού θα βρουν χρηματοδότηση για τη δεκαετία του 2020, τη στιγμή που αυξάνονται οι απαιτήσεις των αγορών;

Παρεμφερές είναι το θέμα που θα συζητηθεί στο «Power Panel» της BIMCO, όπου θα αναλυθούν σημαντικές εξελίξεις που επηρεάζουν τις ναυτιλιακές επιχειρήσεις σήμερα, με έμφαση στις προκλήσεις και τις μελλοντικές προοπτικές για τις αγορές του χύδην φορτίου και των δεξαμενοπλοίων, καθώς και την παγκόσμια δέσμευση για μείωση της περιεκτικότητας των καυσίμων των πλοίων σε θείο το 2020. Εισηγητής του σεμιναρίου θα είναι ο κ. Peter Sand, Chief Shipping Analyst της BIMCO, ενώ την έναρξή του θα κηρύξει ο πρόεδρος της BIMCO, κ. Αναστάσιος Παπαγιαννόπουλος.

Το Ελληνο-Aμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο και η North American Marine Environment Protection Association (NAMEPA) συνδιοργανώνουν, υπό την αιγίδα της Πρεσβείας των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα, το σεμινάριο με τίτλο «Trading in US Waters: Priorities and Solutions». Το σεμινάριο διοργανώνεται σε συνεργασία με το Εμπορικό Τμήμα της Πρεσβείας των Ηνωμένων Πολιτειών, το International Propeller Club των Ηνωμένων Πολιτειών και την Ελληνική Ναυτιλιακή Συστάδα του Ναυτικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος.

Στόχος του σεμιναρίου είναι να βοηθήσει την τοπική ναυτιλιακή κοινότητα και τα ενδιαφερόμενα μέρη της ναυτιλίας να σχηματίσουν μια ολοκληρωμένη εικόνα για τις απαιτήσεις των ΗΠΑ κατά την προσέγγιση των λιμένων τους. Βασικά θέματα θα είναι οι απαιτήσεις για την περιεκτικότητα των καυσίμων σε θείο το 2020, η ψηφιοποίηση της ναυτιλίας, η σημερινή πραγματικότητα όσον αφορά την κυβερνοασφάλεια και η διαχείριση κινδύνων. Το σεμινάριο αποτελεί εξαιρετική πλατφόρμα δικτύωσης με πλοιοκτήτες και ειδικούς της ναυτιλιακής βιομηχανίας.

Με κορυφαία στελέχη των μεγαλύτερων ναυτιλιακών εταιρειών να ανταλλάσσουν απόψεις για το μέλλον της ναυτιλίας, το συνέδριο «6th Analyst και Investor Day» θα διεξαχθεί στο ξενοδοχείο Divani Caravel, στο πλαίσιο του συνεδριακού προγράμματος των Ποσειδωνίων 2018. Βασικός ομιλητής θα είναι ο γενικός γραμματέας του IMO, κ. Kitack Lim, ο οποίος θα δώσει τον τόνο στο Capital Link Forum, όπου θα συζητηθούν η υφιστάμενη κατάσταση και οι μελλοντικές επιλογές που προσφέρουν οι χρηματαγορές στη ναυτιλία.

Το φόρουμ θα επικεντρωθεί, εκτός των άλλων, σε κρίσιμα ζητήματα για τη ναυτιλία, όπως η πρόσβαση και η διαθεσιμότητα κεφαλαίων, η τραπεζική και εναλλακτική χρηματοδότηση, καθώς και ο αντίκτυπος της τεχνολογίας και των νέων κανονισμών. Στο φόρουμ θα συμμετάσχουν ομιλητές από τις ελληνικές και διεθνείς ναυτιλιακές κοινότητες, επικεφαλής κορυφαίων παγκόσμιων τραπεζικών ναυτιλιακών οργανισμών, κορυφαίοι επενδυτές και αναλυτές.

Φέτος το Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (IENE) διοργανώνει για 4η φορά σεμινάριο με θέμα «Energy and Shipping». Ο κομβικός ρόλος που έχει αναλάβει ο ελληνικός εμπορικός στόλος στη μεταφορά παγκόσμιων ενεργειακών εμπορευμάτων αποτέλεσε την αφορμή για να διοργανώσει το IENE αυτό το πρωτοποριακό σεμινάριο, σε συνεργασία με τα Ποσειδώνια και με την ενεργή συμμετοχή πλήθους διαχειριστών πλοίων, εταιρειών που ασχολούνται με το εμπόριο ενέργειας, καθώς και κορυφαίων νομικών εταιρειών.

Το σεμινάριο θα έχει ως κεντρικό θέμα τις νέες προδιαγραφές των καυσίμων ανεφοδιασμού, με αφορμή τα πρόσφατα μέτρα του ΙΜΟ που θα εφαρμοστούν σύντομα. Εξέχουσες προσωπικότητες από τον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, τον τομέα της ναυτιλίας και το ναυτικό δίκαιο, τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό, έχουν επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους ως ομιλητές.

Άλλοι τομείς που θα καλυφθούν είναι η επισκόπηση των παγκόσμιων αγορών ενέργειας (πετρελαίου, φυσικού αερίου, άνθρακα), οι τελευταίες τεχνολογίες στη μεταφορά αργού πετρελαίου και παράγωγων προϊόντων του, ειδικών φορτίων (LNG, LPG) και άνθρακα. Τέλος, θα αξιολογηθεί η ενεργειακή ασφάλεια και το ναυτιλιακό περιβάλλον και θα εξεταστούν εναλλακτικές οδοί για τη μεταφορά πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Το πρόγραμμα των Ποσειδωνίων 2018 θα περιλαμβάνει επίσης το συνέδριο της HELMEPA με τίτλο «2020 is closer than we think: Scrubbers, Fuels and BWT», με αφορμή την καταληκτική ημερομηνία για τη συμμόρφωση με τους κανονισμούς που αφορούν την περιεκτικότητα των καυσίμων σε θείο. Με τα πρότυπα για τα καύσιμα αυτά να βρίσκονται ακόμη υπό διαμόρφωση και πολλά ζητήματα να παραμένουν ανοιχτά όσον αφορά τη διαθεσιμότητα και την ασφάλεια τόσο των καυσίμων με χαμηλή περιεκτικότητα σε θείο όσο και των scrubbers, το σεμινάριο της HELMEPA αναμένεται να προσελκύσει πλήθος ενδιαφερομένων. Με τη βοήθεια έμπειρων ομιλητών τόσο σε τεχνικά όσο και σε ρυθμιστικά ζητήματα, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, το συνέδριο της HELMEPA θα επιχειρήσει να δώσει απαντήσεις σε πολλές από τις μελλοντικές προκλήσεις αυτών των κρίσιμων ζητημάτων.

Το σεμινάριο με τίτλο «Japan Seminar at Posidonia 2018» θα εστιάσει στον ρόλο της καινοτομίας στη ναυτιλιακή βιομηχανία και στον αντίκτυπό της στην προστασία του περιβάλλοντος και την τεχνολογία. Οι ομιλητές θα μοιραστούν σκέψεις για το επίπεδο της καινοτομίας στην ιαπωνική ναυπηγική βιομηχανία και τον ναυτικό εξοπλισμό και θα αναφερθούν στις τάσεις της ναυπηγικής αγοράς. Το συγκεκριμένο σεμινάριο ξεχωρίζει για την πρακτική προσέγγιση που προσφέρει στον τρόπο αντιμετώπισης των τεχνολογικών προκλήσεων και τις λύσεις που προτείνει σε μακροχρόνια προβλήματα που επηρεάζουν όλες τις ναυτιλιακές εταιρείες.

Με τίτλο «Support the Local Maritime Industry Summit» η Newsfront/Ναυτιλιακή διοργανώνει διάσκεψη με στόχο να φέρει κοντά τις εταιρείες-μέλη των Ελλήνων Κατασκευαστών Ναυτιλιακού Εξοπλισμού (HEMEXPO) με τους τεχνικούς διευθυντές ελληνικών και διεθνών ναυτιλιακών εταιρειών και να τους παρακινήσει σε έναν διαδραστικό διάλογο που θα ωφελήσει τόσο τους Έλληνες κατασκευαστές ναυτιλιακού εξοπλισμού όσο και τους πελάτες τους και τη ναυτιλία εν γένει. Το συγκεκριμένο συνέδριο πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της MARTECMA.

Ένα ακόμη σεμινάριο που θα προσελκύσει πλήθος συνέδρων και θα υπογραμμίσει τη μακρόχρονη συνεργασία των δύο εθνών στον ναυτιλιακό τομέα είναι το «Korean-Hellenic Maritime Cooperation Forum». Το συγκεκριμένο σεμινάριο θα δώσει έμφαση στη ναυπηγική βιομηχανία της Κορέας και, σε συνεργασία με τις ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες, θα αναδείξει άγνωστες πτυχές της κορεατικής χρηματοδότησης πλοίων και της ελληνικής ναυτιλιακής πολιτικής. Επιπλέον, στο δεύτερο μέρος του σεμιναρίου θα παρουσιαστούν νέες τεχνολογίες που εφαρμόζει η Κορέα στη ναυπηγική βιομηχανία, με έμφαση στο ECO πλοίο, την κυβερνοασφάλεια και την έξυπνη τεχνολογία πλοίων.

Στο πλαίσιο των Ποσειδωνίων, η Admiralty θα οργανώσει και φέτος σειρά σεμιναρίων με τίτλο «Living with ECDIS».

Για να λειτουργήσει το σύστημα ECDIS θα πρέπει ο διαχειριστής και οι αξιωματικοί του πλοίου να είναι συνεχώς ενήμεροι για τις αλλαγές στις νομικές απαιτήσεις και τα ζητήματα συντήρησης. Τα σεμινάρια της Admiralty «Living with ECDIS» αποσκοπούν στην αποσαφήνιση αυτών των ζητημάτων, ώστε να τηρείται η συμμόρφωση τόσο σε επίπεδο ατόμων όσο και σε επίπεδο στόλου και παράλληλα να αξιοποιείται στο έπακρο το σύστημα αυτό. Το σεμινάριο θα είναι χρήσιμο για όποιον ασχολείται με τη ναυτιλιακή βιομηχανία, από ιδιοκτήτες, διευθυντές και προσωπικό πλοίων έως ρυθμιστικούς φορείς και ελεγκτές, καθώς δίνεται η ευκαιρία να τεθούν επί τάπητος φλέγοντα ζητήματα και προκλήσεις, να υποβληθούν ερωτήσεις και να αναζητηθούν λύσεις, παράλληλα με τη δικτύωση με στελέχη του κλάδου.