Πάρτι φοροδιαφυγής στα νησιά - Free Sunday
Πάρτι φοροδιαφυγής στα νησιά

Πάρτι φοροδιαφυγής στα νησιά

Η φοροδιαφυγή ανθεί στις διακοπές και δη στα τουριστικά σημεία, με αποτέλεσμα οι έλεγχοι σε τέτοιες περιοχές να αποτελούν «βούτυρο στο ψωμί» των ελεγκτών με στόχο την αύξηση των εσόδων.

Ο φοροελεγκτικός μηχανισμός έχει πάρει φωτιά σε νησιά και άλλα τουριστικά σημεία και όχι λόγω καύσωνα. Οι πρώτες ποινές επιβλήθηκαν ήδη, με την αρχή να γίνεται με «λουκέτο» 48 ωρών σε μαγαζί στην Μύκονο, αλλά και σε δύο γνωστά εστιατόρια στην Ύδρα. Αντίστοιχες ποινές έριξαν οι ελεγκτές και σε επιχειρήσεις στην Κρήτη και στην Κέρκυρα.

Στόχος της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων είναι έως το τέλος Απριλίου να έχουν γίνει τουλάχιστον 14.500 έλεγχοι στο πλαίσιο του ελεγκτικού προγράμματος «Αιγαίο - Αργοσαρωνικός». Σε αυτούς τους ελέγχους οι εφοριακοί θα πρέπει να παρατηρούν εάν υπάρχουν αποδείξεις σε όλα τα τραπέζια του καταστήματος.

Στο πλαίσιο αυτό, ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γ. Πιτσιλής με εγκύκλιό του δίνει αναλυτικές οδηγίες στους ελεγκτές για τα πρόστιμα και τις κυρώσεις που θα πρέπει επιβάλλουν σε όσους εντοπίζονται να μην κόβουν αποδείξεις.

Σύμφωνα με τις οδηγίες, οι ελεγκτές μπορούν να βάλουν «λουκέτο» από 48 ώρες έως και για έναν μήνα στις επιχειρήσεις που δεν κόβουν αποδείξεις ή παρεμποδίζουν τον έλεγχο. Στις περιπτώσεις όπου δεν προβλέπεται αναστολή λειτουργίας, όπως, για παράδειγμα, σε ιατρεία, κλινικές και γηροκομεία, οι ελεγκτές επιβάλλουν χρηματικά πρόστιμα από 1.000 έως 5.000 ευρώ.

Ειδικότερα, μπαίνουν λουκέτα:

  • 1) Άμεσα για 48 ώρες, εφόσον διαπιστώνεται η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση πλέον των 10 προβλεπόμενων παραστατικών πώλησης, από τον ίδιο έλεγχο, ή, ανεξαρτήτως του πλήθους, η καθαρή αξία των αγαθών ή υπηρεσιών για τα οποία δεν εκδόθηκαν παραστατικά πώλησης ή αυτά εκδόθηκαν ανακριβώς υπερβαίνει τα 500 ευρώ.
  • 2) Αμελλητί για 96 ώρες, εφόσον εντός του ίδιου ή του επόμενου φορολογικού έτους από τις διαπιστώσεις της ως άνω περίπτωσης διαπιστώνεται εκ νέου στην ίδια ή σε άλλη επαγγελματική εγκατάσταση του υπόχρεου η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση τουλάχιστον 3 παραστατικών πώλησης, από τον ίδιο έλεγχο, ανεξαρτήτως αξίας αυτών.
  • 3) Αμελλητί για 10 ημέρες, κάθε φορά που εντός 2 φορολογικών ετών διαπιστώνεται η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση τουλάχιστον 3 παραστατικών πώλησης, από τον ίδιο έλεγχο, ανεξαρτήτως αξίας αυτών.

Παρεμπόδιση ελέγχου

Σε περίπτωση που παρεμποδίζεται η διενέργεια κάθε είδους επιτόπιου φορολογικού ελέγχου με χρησιμοποίηση βίας ή απειλών κατά των ελεγκτικών οργάνων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, αναστέλλεται μέχρι έναν μήνα η λειτουργία της σχετικής επιχείρησης.

Σε κάθε περίπτωση παραβίασης της αναστολής λειτουργίας της επαγγελματικής εγκατάστασης, δηλαδή σπάσιμο της σφράγισης που έχει επιβληθεί, επιβάλλεται κάθε φορά επιπλέον αναστολή λειτουργίας για 10 ημέρες.

Τυχόν αλλαγή στη νομική μορφή ή στο πρόσωπο του φορέα της επιχείρησης ή η διακοπή της επιχείρησης, από τον χρόνο διαπίστωσης μέχρι τον χρόνο της εκτέλεσης της απόφασης ή της πράξης αναστολής λειτουργίας, δεν εμποδίζει την επιβολή και την εκτέλεσή τους, εφόσον στον ίδιο χώρο δραστηριοποιείται επιχείρηση με ίδιο ή παραπλήσιο αντικείμενο εργασιών ή σε αυτήν συμμετέχουν άμεσα ή έμμεσα στη διοίκηση, στον έλεγχο ή στο κεφάλαιο ένα ή περισσότερα από τα αρχικά μέλη του φορέα ή συνδεόμενα με αυτούς πρόσωπα.

Ως συνδεόμενα πρόσωπα θεωρούνται οι σύζυγοι, οι γονείς, τα παιδιά και οι συνδεόμενοι υπάλληλοι με σχέση εξαρτημένης εργασίας με τον φορέα της επιχείρησης στην οποία διαπιστώθηκαν οι παραβάσεις.

Στις περιπτώσεις όπου δεν προβλέπεται αναστολή λειτουργίας αλλά μόνο χρηματικό πρόστιμο:

  • 1) Από 1.000 έως 1.500 ευρώ για τους υπόχρεους που εφαρμόζουν απλογραφικό σύστημα και από 2.000 έως 2.500 ευρώ για τους υπόχρεους που εφαρμόζουν διπλογραφικό λογιστικό σύστημα.
  • 2) Από 2.501 έως 3.500 ευρώ για τους υπόχρεους που εφαρμόζουν απλογραφικό σύστημα και από 3.501 έως 5.000 ευρώ για τους υπόχρεους που εφαρμόζουν διπλογραφικό λογιστικό σύστημα.

Φορολογική κόπωση διαπιστώνει ο Γ. Πιτσιλής

Την ίδια ώρα ο επικεφαλής της φορολογικής διοίκησης Γ. Πιτσιλής, μετά από τέσσερις μήνες στο τιμόνι της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» τόνισε ότι «το καινούργιο φέρνει ανησυχίες», αναφερόμενος στη νέα αρχή που θα ξεκινήσει τη λειτουργία της τον Ιανουάριο του 2017. Ο γενικός γραμματέας αναφέρει ότι τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ θα αποσταλούν τον Αύγουστο στους φορολογούμενους, ενώ απαντά, σχετικά με τη φοροδοτική ικανότητα των πολιτών μετά τους πολλαπλούς φόρους που επιβλήθηκαν, ότι υπάρχει κόπωση, που δυσχεραίνει το έργο της είσπραξης των εσόδων. Από το ίδιο βήμα ανακοινώνει ότι τον Ιούνιο θα δημοσιοποιηθούν τα ονόματα των μεγάλων οφειλετών του Δημοσίου στο διαδίκτυο και αναφέρεται στα έξι νέα μέτρα για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου.

Ειδικότερα για το λαθρεμπόριο αναφέρει: «Έλεγχοι γίνονταν και γίνονται, και μάλιστα με εντατικούς ρυθμούς, και περισσότεροι απ’ ό,τι στο παρελθόν. Ήδη κατά το πρώτο πεντάμηνο του 2017 έχουν γίνει 17.000 έλεγχοι, από τους οποίους βεβαιώθηκαν πρόστιμα, συνολικού ύψους 158 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, χρειάζεται ουσιαστική αύξηση του ελεγκτικού δυναμικού των τελωνείων μας, ιδίως στις ακριτικές περιοχές. Σημειωτέον ότι σήμερα η τελωνειακή υπηρεσία έχει το μισό προσωπικό απ’ ό,τι πριν από έξι χρόνια. Επίσης, χρειάζεται ουσιαστική ενίσχυση με μέσα δίωξης».

Αναφερόμενος στις νέες παρεμβάσεις, τις οριοθετεί, λέγοντας ότι ολοκληρώνονται οι διαδικασίες για τη στέγαση και τη θέση σε λειτουργία του Συντονιστικού Επιχειρησιακού Κέντρου κατά του Λαθρεμπορίου, που θα επεξεργάζεται τις πληροφορίες και θα οργανώνει και θα συντονίζει κοινές επιχειρήσεις. Προχωρά η καθιέρωση τελωνειακού συνδέσμου στη Εuropol. Εκπονείται στρατηγικό σχέδιο ελέγχου της διακίνησης των καυσίμων, δηλαδή των συνολικών εισροών-εκροών εντός της Ελλάδας, με τοποθέτηση GPS σε πλοία τροφοδοσίας καυσίμων και βυτιοφόρα, καταγραφή και παρακολούθηση όλων των δεξαμενών, ιχνηθέτηση του καυσίμου κ.λπ.

Επίσης, πέραν των τεσσάρων αυτοκινούμενων Χ-rays ανίχνευσης παράνομων προϊόντων, τα οποία αναμένεται να παραληφθούν το φθινόπωρο, ολοκληρώνεται ο σχεδιασμός για τον εξοπλισμό με Χ-rays των κύριων χερσαίων εισόδων και λιμανιών διέλευσης εμπορευμάτων, επανδρώνονται και ενεργοποιούνται χερσαίες κινητές ομάδες ελέγχου στους κεντρικούς οδικούς άξονες, καθώς και δύο θαλάσσιες ομάδες ελέγχου, και θεσπίζονται τμήματα δίωξης στα κεντρικά τελωνεία.