Στην Αθήνα ο Μοσκοβισί - Νέα σενάρια για έξοδο στις αγορές - Free Sunday
Στην Αθήνα ο Μοσκοβισί - Νέα σενάρια για έξοδο στις αγορές

Στην Αθήνα ο Μοσκοβισί - Νέα σενάρια για έξοδο στις αγορές

Στην Αθήνα θα βρίσκεται σήμερα και αύριο ο επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Πιερ Μοσκοβισί ο οποίος θα έχει σειρά συναντήσεων με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό, τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης καθώς και με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.

Αναλυτικότερα:

Σήμερα, θα έχει δείπνο εργασίας με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη.

Αύριο, στις 8 το πρωί, θα γίνει δεκτός στο Προεδρικό Μέγαρο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπιο Παυλόπουλο.

Στις 10:45 θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.

Στις 12 το μεσημέρι ο κ. Μοσκοβισί θα συναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Επίσης, o επίτροπος θα έχει συναντήσεις με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη και με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα.

Έξοδος στις αγορές

Υπενθυμίζεται ότι ο επίτροπος σχολίασε θετικά την επί της αρχής συμφωνία του ΔΝΤ για την Ελλάδα, χαρακτηρίζοντάς την «θετικό δείκτη της επιστροφής της εμπιστοσύνης των διεθνών εταίρων της Ελλάδας, και ένα πολύ θετικό σήμα για τις αγορές».

«Πολύ καλά νέα για την Ελλάδα και σήμα προς τις αγορές εν όψει της εξόδου από το πρόγραμμα το 2018. Η εμπιστοσύνη είναι εδώ» έγραψε στο Twitter o Πιέρ Μοσκοβισί, κάτι που ερμηνεύτηκε ως «πράσινο φως» από την πλευρά του Επιτρόπου.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Ναυτεμπορικής, κρίσιμες θεωρούνται οι επόμενες ώρες όσον αφορά την απόπειρα εξόδου της Ελλάδας στις αγορές.

Για αργά χθες ήταν προγραμματισμένη ευρεία σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό προκειμένου να ληφθεί η τελική απόφαση σχετικά με το αν θα ανοίξει τελικώς το βιβλίο προσφορών -ακόμη και εντός της ημέρας- ή αν θα αναβληθεί το εγχείρημα της έκδοσης του 5ετούς ομολόγου για αργότερα.

Μέχρι και χθες, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, όλα έδειχναν ότι η κυβέρνηση θα προχωρούσε τελικώς στην έκδοση του 5ετούς ομολόγου με στόχο να καταγραφεί μια επιτυχημένη απόπειρα εξόδου για πρώτη φορά μετά το 2014.

Τα όσα έγιναν την προηγούμενη εβδομάδα -η απόφαση του ΔΝΤ για το νέο ελληνικό πρόγραμμα και η έκθεση της S&P- εκτιμήθηκε ότι δεν μπορούν να αποτρέψουν την άμεση έξοδο στις αγορές και το μόνο που έμενε μέχρι τη χθεσινοβραδινή σύσκεψη είναι να δοθούν οι διαβεβαιώσεις από τον σύμβουλο της ελληνικής κυβέρνησης ότι το επιτόκιο δανεισμού δεν θα δημιουργήσει προβλήματα για την ολοκλήρωση της έκδοσης.

Τα επιχειρήματα υπέρ της εξόδου και το «ρίσκο»

Το επιτοκιακό ρίσκο δεν είναι και τόσο υψηλό για την Ελλάδα.

Η Ελλάδα πρέπει να αντικαταστήσει το 5ετές ομόλογο που εκδόθηκε το 2014 δεδομένου ότι αυτό λήγει το 2019.

Δεν τίθεται θέμα πλαφόν χρέους, καθώς η έκδοση δεν αφορά καινούργιο δανεισμό αλλά αντικατάσταση υφιστάμενου.

Προκειμένου να καλύψει η χώρα αποκλειστικά τις δανειακές της ανάγκες μετά το τέλος του 3ου μνημονίου θα πρέπει να έχουν γίνει πολλές δοκιμαστικές έξοδοι.

Δεν υφίσταται πλέον το επιχείρημα ότι η επικείμενη δημοσίευση της έκθεσης του ΔΝΤ θα μπορούσε να μεταφραστεί ως αιφνιδιασμός των επενδυτών.

Το μόνο αντεπιχείρημα έχει να κάνει με το ενδεχόμενο η Ελλάδα να μην εξασφαλίσει το πολυπόθητο επιτόκιο του 4,5%-4,6%.

Μετά την αποτυχία στο να ενταχθούν τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης αλλά και την αναβολή στην εξειδίκευση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, η κυβέρνηση δεν θα ήθελε να δει και τον τελευταίο της στόχο να αποτυγχάνει, καταλήγει το ίδιο ρεπορτάζ.