Μεσόκοποι νέοι υπάλληλοι στο κυνήγι της φοροδιαφυγής - Free Sunday
Μεσόκοποι νέοι υπάλληλοι στο κυνήγι της φοροδιαφυγής

Μεσόκοποι νέοι υπάλληλοι στο κυνήγι της φοροδιαφυγής

Σε υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών και της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων θα διοριστούν οι επιτυχόντες του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ του 1998, οι οποίοι δεν είχαν διοριστεί σύμφωνα με τροπολογία που κατέθεσε χθες το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, στο νομοσχέδιο για τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Μέχρι στιγμής δεν είναι γνωστό κατά πόσον οι επιτυχόντες του ’98 επιθυμούν ή μπορούν ακόμα να καλύψουν τις θέσεις λόγω ηλικίας αλλά στην τροπολογία προβλέπεται ότι κάποιοι από τους επιτυχόντες θα καλύψουν θέσεις «για τις οποίες σήμερα προβλέπονται πρόσθετα προσόντα (π.χ. γνώση αγγλικών), τα οποία δεν ήταν απαραίτητα 20 χρόνια πριν και τα οποία οι επιτυχόντες δεν κατείχαν».

Το νομοσχέδιο περιέχει πολλές ρυθμίσεις διευκολύνσεων για τους εργαζομένους στους ΟΤΑ ενώ με άλλη τροπολογία, επίσης, επεκτείνεται η «ειδική» άδεια 22 ημερών που προβλέπεται για τους υπαλλήλους που έχουν παιδιά με προβλήματα υγείας και στους υπαλλήλους του ευρύτερου δημόσιου τομέα που έχουν τέκνα με «διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές», οπότε περιλαμβάνονται και κάποιες ακόμα περιπτώσεις προβλημάτων.

Στις αρμόδιες επιτροπές, κατατέθηκαν 9 τροπολογίες εκ των οποίων η πλέον σημαντική αφορά τη ρύθμιση που επιτρέπει στους ΟΤΑ να συνάψουν νέες συμβάσεις ορισμένου χρόνου έως και τις 31.3.2018 με τους συμβασιούχους εργαζομένους στην καθαριότητα «για λόγους δημοσίου συμφέροντος – συνιστάμενους ιδίως στην αποτροπή κινδύνων για τη δημόσια ασφάλεια».

Πρόκειται για τη ρύθμιση που είχε δεσμευτεί ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης ότι θα προβλέψει προκειμένου να λήξουν οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην καθαριότητα των δήμων – καθώς η παράταση των συμβάσεων των εργαζομένων, την οποία είχε επιχειρήσει η κυβέρνηση, κρίθηκε αντισυνταγματική από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Παράλληλα, επιβεβαιώθηκε ότι αντίκειται στην ευρωπαϊκή νομοθεσία που δεν επιτρέπει την παράταση των συμβάσεων εργαζομένων πέραν των δύο ετών, θεωρώντας ότι σε αυτή την περίπτωση πρέπει να πραγματοποιηθούν κανονικές προσλήψεις.

Στην τροπολογία προβλέπεται ότι οι συγκεκριμένοι συμβασιούχοι μπορούν να πληρωθούν από πηγές εκτός από τις ανταποδοτικές υπηρεσίες. «Δίνεται η δυνατότητα στους ΟΤΑ, και μόνον εφόσον δεν επαρκούν τα έσοδα από τις ανταποδοτικές υπηρεσίες, να καλύπτουν τις δαπάνες μισθοδοσίας από τα γενικά έσοδά τους», γεγονός που μεταφέρει το πρόβλημα της μισθοδοσίας στους δήμους και την απόφαση για ενδεχόμενη μη ανανέωση συμβάσεων στους δημάρχους.

Το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής πριν από τη θερινή διακοπή του Κοινοβουλίου (5-20 Αυγούστου).