Η ΓΕΝΟΠ προσπαθεί να εμποδίσει τις αποφάσεις της ΔΕΗ για πώληση μονάδων - Free Sunday
Η ΓΕΝΟΠ προσπαθεί να εμποδίσει τις αποφάσεις της ΔΕΗ για πώληση μονάδων

Η ΓΕΝΟΠ προσπαθεί να εμποδίσει τις αποφάσεις της ΔΕΗ για πώληση μονάδων

Σε κατάληψη των κεντρικών γραφείων της ΔΕΗ στην Αθήνα, έχει προχωρήσει η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ με στόχο να εμποδίσει τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας που θα προχωρήσει τις διαδικασίες για την πώληση λιγνιτικών μονάδων της επιχείρησης που προβλέπεται στο νόμο πoυ ψηφίστηκε πρόσφατα.

«Και το προηγούμενο νομοσχέδιο είχε περάσει από τη Βουλή και δεν υλοποιήθηκε» δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ, Γ. Αδαμίδης, ο οποίος προεξόφλησε ότι «δεν θα δουλέψει κανείς εργαζόμενος για αυτούς τους ψευτοεπενδυτές. Δεν θα παρέχουμε υπηρεσίες σε αυτό τον υποτιθέμενο επενδυτή που θα του δοθούν οι μετοχές. Είναι ανεπιθύμητος από τους εργαζομένους και τις τοπικές κοινωνίες».

Η ΔΕΗ προσνατολίζεται να μεταφέρει την πλειονότητα των εργαζομένων στις λιγνιτικές μονάδες Μεγαλόπολης και Φλώρινας στις θυγατρικές που θα αποσχιστούν από τη ΔΕΗ και θα μεταφερθούν στον νέο ιδιοκτήτη, με παράλληλο περιορισμό του προγράμματος εθελουσίας εξόδου που περιλαμβάνεται στον νόμο για την αποεπένδυση, σύμφωνα με δηλώσεις στελεχών της επιχείρησης.

Ο νόμος για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων προβλέπει αφενός απαγόρευση απόλυσης του προσωπικού που προέρχεται από τη ΔΕΗ για έξι χρόνια μετά την πώληση, αλλά και ρήτρα σύμφωνα με την οποία η ΔΕΗ επί δύο χρόνια οφείλει να απέχει από την επαναπρόσληψη προσωπικού που θα μεταφερθεί στις νέες εταιρίες, «προκειμένου να μην διακυβευθεί η οικονομική βιωσιμότητα και ανταγωνιστικότητα αυτών κατά τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας τους».

Ο νόμος προβλέπει την προκήρυξη του διαγωνισμού για την πώληση των μονάδων 3 , 4 της Μεγαλόπολης και της μονάδας Μελίτης Φλώρινας ως το τέλος του Μαΐου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΔΣ εξετάζει το ενδεχόμενο να γίνει σε άλλο χώρο η συνεδρίαση, η οποία πρέπει να αποφασίσει τη σύγκληση της γενικής συνέλευσης και την ίδρυση δυο θυγατρικών εταιρειών για τις μονάδες της Μεγαλόπολης και της Φλώρινας.