H Ελλάδα τρώει τη σκόνη των Βαλκάνιων στη διευκόλυνσης της επιχειρηματικότητας - Free Sunday
H Ελλάδα τρώει τη σκόνη των Βαλκάνιων στη διευκόλυνσης της επιχειρηματικότητας

H Ελλάδα τρώει τη σκόνη των Βαλκάνιων στη διευκόλυνσης της επιχειρηματικότητας

Υποχώρηση πέντε θέσεων ως προς τη διευκόλυνση του επιχειρείν είχε στην παγκόσμια κατάταξη η Ελλάδα σε σύγκριση με πέρυσι, σύμφωνα με την έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας «Doing Business 2019».

Την ίδια στιγμή που άλλες χώρες έκαναν άλματα στην καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, η Ελλάδα σημείωσε και χαμηλότερη βαθμολογία και επέδειξε κάποια πρόοδο μόνο στο σύστημα έκδοσης οικοδομικών αδειών ενλω αύξησε εις βάρος του πολίτη και της επιχειρηματικότητας τα έγγραφα που απαιτούνται για την καταχώριση της ακίνητης περιουσίας.

Παράλληλα η χώρα δεν υλοποίησε πλήρως όλες τις εξαγγελθείσες βελτιώσεις που αφορούν, για παράδειγμα, τη σύσταση της επιχείρησης και την περαιτέρω απλοποίηση των εξαγωγικών διαδικασιών.

Σύμφωνα με την έκθεση, η Ελλάδα κατατάσσεται στην 72η θέση ως προς τη συνολική αξιολόγησή της μεταξύ 190 χωρών, από την 67η θέση στην περσινή έκθεση (Doing Business 2018), με τη βαθμολογία της να διαμορφώνεται σε 68,08 βαθμούς, κατά 0,12 βαθμούς χαμηλότερα από πέρυσι.
Με αυτές τις επιδόσεις,
αποτελεί μια από τις λιγότερο ελκυστικές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το επιχειρείν, καθώς έχει τη δεύτερη χειρότερη επίδοση μεταξύ των «28» (τη χειρότερη επίδοση κατέχει η Μάλτα που βρίσκεται στην 84η θέση με 65,43 βαθμούς).

Ανταγωνιστικές στην Ελλάδα χώρες, όπως είναι οι χώρες των Βαλκανίων και αυτές του ευρωπαϊκού Νότου, βρίσκονται σε πολύ υψηλότερες θέσεις, με πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα την ΠΓΔΜ που βρίσκεται στη 10η θέση, τη Σερβία στην 48η, τη Ρουμανία στην 52η.

Oι τρεις χώρες με τις ευνοϊκότερες συνθήκες για να ξεκινήσει κανείς μια επιχείρηση είναι η Νέα Ζηλανδία, η Σιγκαπούρη και η Δανία, και στην πρώτη δεκάδα, είναι Χονγκ Κονγκ (4η θέση), η Γεωργία (6η θέση), ΗΠΑ (8η θέση) και Βρετανίας (9η θέση) και η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (10η θέση).