Οι υποσχέσεις για νέα ρύθμιση 120 δόσεων και το… μπαράζ των κατασχέσεων - Free Sunday
Οι υποσχέσεις για νέα ρύθμιση 120 δόσεων και το… μπαράζ των κατασχέσεων

Οι υποσχέσεις για νέα ρύθμιση 120 δόσεων και το… μπαράζ των κατασχέσεων

Στην κυβέρνηση έχουν αρχίσει τα… πανηγύρια για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, για την επίτευξη υπερπλεονάσματος, για τη μη εφαρμογή του μέτρου της μείωσης των συντάξεων και άλλα πολλά που σε συνδυασμό με μια ακατάσχετη παροχολογία παραπέμπουν σε προεκλογική περίοδο.

Σε αυτή την… παροχολογία περιλαμβάνονται και οι «υποσχέσεις» που θεωρητικά θα δώσουν ανάσα στον Έλληνα φορολογούμενο, ο οποίος, κατά κοινή ομολογία, έχει σηκώσει απίστευτο βάρος κατά τη διάρκεια της οκταετούς μνημονιακής περιόδου. Και η αλήθεια είναι ότι το βάρος συνεχίζει να υπάρχει στις πλάτες των ελληνικού λαού, καθώς όσο κι αν η κυβέρνηση προσπαθεί να τον πείσει ότι τα μνημόνια τελείωσαν, είναι πασιφανές ότι στην πραγματικότητα κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Γιατί μπορεί επισήμως να μην είμαστε σε μνημόνιο, αλλά τα μνημονιακά μέτρα μια χαρά ισχύουν.

Είναι ενδεικτικό ότι τη στιγμή που η κυβέρνηση υπόσχεται επέκταση της ρύθμισης των 120 δόσεων (δικαίωμα υποβολής αίτησης υπάρχει έως το τέλος του 2018) παρατηρείται μπαράζ κατασχέσεων για νέες οφειλές προς τα ταμεία, ενώ ο προϋπολογισμός ξεπερνάει τους στόχους με την αναγκαστική είσπραξη προηγούμενων χρόνων.

Οι υποσχέσεις για ρυθμίσεις οφειλών

Μήνες τώρα συζητείται και ανακινείται από την κυβέρνηση το θέμα της επέκτασης της ρύθμισης των 120 δόσεων για οφειλές προς το Δημόσιο. Βέβαια, η αλήθεια είναι ότι, πέρα από «διαρροές», κάτι συγκεκριμένο δεν έχει προκύψει –επί του παρόντος–, αν και πρόκειται για ένα θέμα που απασχολεί μεγάλο μέρος του πληθυσμού.

Στο υπουργείο Οικονομικών σβήνουν και γράφουν προκειμένου έως τις αρχές του 2019 να θεσπιστεί νομοθετικά η δυνατότητα σε χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες που έκλεισαν τα βιβλία τους ή τα μπλοκάκια τους να υπαχθούν σε ρύθμιση εξόφλησης των οφειλών τους (που δημιουργήθηκαν έως τα τέλη του 2017) μέχρι και σε 120 μηνιαίες δόσεις με δραστική μείωση τόκων και προσαυξήσεων.

Πρόκειται για περίπου 80.000 ελεύθερους επαγγελματίες, ενώ υποψήφιοι για ένταξη στη ρύθμιση θα μπορούν να είναι και όσοι κόπηκαν από την προηγούμενη ρύθμιση λόγω «προϋποθέσεων», ακόμη και μισθωτοί και συνταξιούχοι.

Οι αρχικές αντιρρήσεις των δανειστών φαίνεται ότι έχουν αρχίσει να κάμπτονται από τα στοιχεία εξέλιξης των οφειλών που καταγράφουν εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία, καθώς τα συνολικά ληξιπρόθεσμα προς την εφορία έχουν ξεπεράσει τα 103 δισ. ευρώ, γεγονός που επιβάλλει μια πιο ευνοϊκή ρύθμιση, για να μειωθεί όσο το δυνατόν περισσότερο το υπόλοιπο έως το τέλος του 2017.

Υπέρ μιας ρύθμισης πιο ευνοϊκής από τις 12 δόσεις που ισχύουν σήμερα συνηγορούν δύο στοιχεία. Πρώτον, η μείωση του ρυθμού δημιουργίας νέων ληξιπρόθεσμων, αφού τα νέα ληξιπρόθεσμα της περιόδου 1/12/2017-31/8/2018 ανέρχονται σε 7,84 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 1,42 δισ. ευρώ σε σύγκριση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2017. Δεύτερον, ο συνολικός αριθμός των οφειλετών, καθώς στο τρίτο τρίμηνο του 2018 παρατηρείται αύξηση κατά 243.538 άτομα σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2017, με αποτέλεσμα να διαμορφώνεται στα 4.312.395 άτομα.

Συνεπώς, αν επιτραπεί η ένταξη περισσότερων στη ρύθμιση των 120 δόσεων, η κατάσταση σταδιακά μπορεί να αντιστραφεί.

Ίδια περίπου είναι η κατάσταση και με τις οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία, με το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) να καταγράφει σύνολο των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών 34-35 δισ. ευρώ, με αύξηση οφειλών κατά 493 εκατ. ευρώ από το δεύτερο στο τρίτο τρίμηνο του 2018, εκ των οποίων 130 εκατ. ευρώ αφορούν αύξηση στις κύριες οφειλές.

Εξωδικαστικός συμβιβασμός μόνο για… λίγους

Την ίδια στιγμή σε φιάσκο για την κυβέρνηση έχει εξελιχθεί και ο εξωδικαστικός συμβιβασμός, καθώς μέχρι σήμερα μόλις 1 στους 5,3 οφειλέτες οι οποίοι υπέβαλαν αίτηση στον εξωδικαστικό μηχανισμό έχει ολοκληρώσει, ενώ οι υπόλοιποι βρίσκονται σε διάφορα στάδια της διαδικασίας (π.χ. διαπραγμάτευση με τους πιστωτές).

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, έχουν αρχίσει τη διαδικασία ετοιμασίας της αίτησης 57.647 επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες και έχουν υποβληθεί 4.954 αιτήσεις από επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες. Ωστόσο, έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς τη διαδικασία και ρυθμίσει τα χρέη τους με ευνοϊκό τρόπο 919 επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες.

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι το Δημόσιο (ΑΑΔΕ και ΚΕΑΟ) μέσα σε έναν χρόνο (έως τον Σεπτέμβριο) ολοκλήρωσε μόλις 200 αιτήσεις και καμία με χρέος άνω των 50.000 ευρώ. Η κατάσταση άρχισε να βελτιώνεται από τα μέσα Σεπτεμβρίου και μετά, λόγω της μείωσης και ψηφιοποίησης των αναγκαίων δικαιολογητικών, που συνέβαλε στην επιτάχυνση των διαδικασιών.

Μπαράζ κατασχέσεων για νέα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία

Εν τω μεταξύ, οι κατασχέσεις για νέα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία πέφτουν… βροχή, με το ΚΕΑΟ να έχει «βάλει στο μάτι» τις οφειλές που δημιουργήθηκαν από το 2016 και μετά και μένουν απλήρωτες εντός εξαμήνου.

Οι οφειλές προς τον ΕΦΚΑ και το ΕΤΕΑΕΠ, που έχουν πλέον μεταφερθεί στο Κέντρο, ξεπερνούν τα 34 δισ. ευρώ. Από αυτά, το 22,2% έχει δημιουργηθεί από το 2010 και μετά, εκ των οποίων περίπου 800 εκατ. ευρώ εντός του διαστήματος 2016-2018.

Το ισχυρότερο όπλο σε αυτή τη διαδικασία αποδεικνύεται η δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών, με αποτέλεσμα μέχρι το τέλος Οκτωβρίου τα έσοδα του Κέντρου να έχουν σχεδόν αγγίξει τον στόχο που είχε τεθεί στην αρχή της χρονιάς για το σύνολο του έτους. Αναλυτικά, το Κέντρο είναι πολύ κοντά στο να πετύχει νέο ρεκόρ εσόδων, καθώς ο στόχος ήταν για εισπράξεις 1,2 δισ. ευρώ έως τον Δεκέμβριο του 2018 και ήδη το δεκάμηνο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου έχουν εισπραχθεί 1,157 δισ. ευρώ. Μάλιστα, εκτιμάται ότι με τον ρυθμό των εισπράξεων να παραμένει μεταξύ 120 και 150 εκατ. ευρώ τον μήνα, έως το τέλος του χρόνου είναι πιθανό το ΚΕΑΟ να καταφέρει να εισπράξει πάνω από 1,4 δισ. ευρώ. Ήδη τον Σεπτέμβριο τα έσοδα ανήλθαν σε 117,5 εκατ., ενώ τον Οκτώβριο έφτασαν τα 130 εκατ. ευρώ. Η αύξηση αυτή, μάλιστα, είχε ως αποτέλεσμα να ανέβει ο πήχης των προσδοκιών, με τις εκτιμήσεις για τα έσοδα του 2019 να κάνουν λόγο για 1,5 δισ. ευρώ. Και αυτό, παρά το γεγονός ότι η ρύθμιση οφειλών στο πλαίσιο του εξωδικαστικού συμβιβασμού αποδεικνύεται στην πράξη αναποτελεσματική.