Ωρολογιακή βόμβα η διαλυμένη ΔΕΗ - Free Sunday
Ωρολογιακή βόμβα η διαλυμένη ΔΕΗ

Ωρολογιακή βόμβα η διαλυμένη ΔΕΗ

Στα πλαίσια της προεκλογικής μου προσπάθειας, ενόψει των ευρωεκλογών της 26ης Μαΐου, κάλυψα την περασμένη εβδομάδα τη διαδρομή Κοζάνη-Φλώρινα-Αμύνταιο.

Διαπίστωσα ότι η ΔΕΗ έχει μετατραπεί από καταλύτης της οικονομικής ανάπτυξης σε ωρολογιακή βόμβα που απειλεί την τοπική, περιφερειακή οικονομία.

Τα οικονομικά της δημόσιας επιχείρησης πηγαίνουν τα τελευταία χρόνια από το κακό στο χειρότερο. Είναι υπερχρεωμένη, με χρέη που ορισμένοι υπολογίζουν στα 5 δις, είναι ζημιογόνος και η χρηματιστηριακή της αξία έχει καταρρεύσει.

Το χειρότερο είναι ότι δεν έχει γίνει σοβαρή προετοιμασία για το σταδιακό πέρασμα της ΔΕΗ στην μετά τον λιγνίτη εποχή. Αυτό σημαίνει ότι οι εκτός ευρωπαϊκού ορίου εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τις λιγνιτικές μονάδες προκαλούν τεράστιες οικονομικές επιβαρύνσεις, ενώ -όπως φάνηκε με τον πρόσφατο άγονο διαγωνισμό- οι ιδιώτες επενδυτές θα ενδιαφερθούν γι’ αυτές στο πλαίσιο των προγραμματισμένων ιδιωτικοποιήσεων, με πολύ σκληρούς για την εταιρία όρους.

Επιπλέον, η ΔΕΗ δεν λαμβάνει μέτρα για την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος στα λιγνιτικά πεδία, προκαλεί σοβαρά προβλήματα στον υδροφόρο ορίζοντα, ενώ σε συγκεκριμένες περιοχές τα κρούσματα καρκίνου σπάνε κάθε προηγούμενο ρεκόρ.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Μητσοτάκης στην ομιλία του την περασμένη Παρασκευή στην Κοζάνη, πρέπει να μπει τάξη στα οικονομικά της ΔΕΗ, να εφαρμοστεί ένα ολοκληρωμένο επενδυτικό πρόγραμμα και να οργανωθεί η σταδιακή αποχώρηση από τον λιγνίτη, χωρίς να κινδυνεύσουν η επιχείρηση και δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Υπογράμμισε ότι για να γίνει αυτό χρειάζεται η αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων που θα χρηματοδοτήσουν, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, το πέρασμα σε πιο καθαρές μορφές ενέργειας και αξιοποίηση της βιομηχανικής παράδοσης που έχει δημιουργηθεί στις περιοχές που έχει ισχυρή παραγωγική παρουσία η ΔΕΗ, για μια άλλου τύπου βιομηχανική ανάπτυξη.

Η ΔΕΗ πλέον δίνει μάχη με τον χρόνο και θα πρέπει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, αμέσως μετά τον σχηματισμό της, να δώσει προτεραιότητα στην οικονομική διάσωση, την ανάπτυξη και την προσαρμογή μιας δημόσιας επιχείρησης με τεράστια προσφορά στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Προς το παρόν, η ελεγχόμενη από τον ΣΥΡΙΖΑ διοίκησή της προετοιμάζει το έδαφος για περιορισμό των εκπτώσεων στα τιμολόγια, ακόμη και για αυξήσεις τιμολογίων προκειμένου να σταθεροποιήσει προσωρινά την οικονομική κατάστασή της. Πρόκειται για μία λάθος επιλογή, η οποία θα επιβαρύνει τα νοικοκυριά και τον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας και θα αυξήσει, στις σημερινές συνθήκες, τις ανεξόφλητες οφειλές προς τη ΔΕΗ -που σύμφωνα με ορισμένους υπολογισμούς ξεπερνούν το 1,5 δις ευρώ.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "Μακεδονία της Κυριακής" στις 17 Φεβρουαρίου 2019